VVV winterkampioen, Kluivert laat zich weer gelden

VVV-Venlo gaat de winterstop in als koploper van de Jupiler League. Jong Ajax volgt als knappe nummer twee. NAC Breda, bezig aan een moeizaam seizoen, toonde tegen FC Emmen tekenen van leven.

VVV-Venlo - FC Eindhoven 1-0
FC Eindhoven bulkte van het zelfvertrouwen voor de wedstrijd tegen VVV. Een week eerder wonnen de Brabanders immers met 6-2 van NAC Breda. Ook in Venlo bood de ploeg van trainer Ricardo Moniz lange tijd goed partij. Op slag van rust werd echter duidelijk dat het lastig zou worden toen Fries Deschilder een directe rode kaart ontving na een opstootje, een kaart die eigenlijk voor spits Alemão had moeten zijn.

Uiteindelijk profiteerde VVV in de 65ste minuut van het numerieke overwicht. Joey Sleegers ontsnapte aan buitenspel na een fraaie hakbal van Johnatan Opoku en zorgde met een bekeken stiftje voor de 1-0 tegen zijn oude club. Door de zege behoudt VVV zijn koppositie en is het de winterkampioen van de Jupiler League. De Limburgers hebben na negentien wedstrijden 41 punten.

Helmond Sport - Jong Ajax 2-4
Het dit seizoen ijzersterk spelende Jong Ajax toonde veerkracht in Noord-Brabant, want Helmond Sport nam in de zeventiende minuut de leiding via een eigen doelpunt van Terry Lartey-Sanniez. Nog voor rust kwam Ajax op gelijke hoogte. Justin Kluivert (foto), afgelopen weekend nog bankzitter bij het eerste elftal, schoof via de binnenkant van de paal de 1-1 tegen de touwen.

Tien minuten na rust verzorgde Deyovaiso Zeefuik het hoogtepunt van de wedstrijd. De rechtsback schoot van flinke afstand prachtig in de kruising. Het verzet van Helmond was direct gebroken. Zes minuten later maakte Damil Dankerlui er 1-3 van met met een schuiver. Na de 2-3 van Teije ten Den werd het heel even spannend, maar al snel maakte Noussair Mazraoui de 2-4. Jong Ajax blijft door de zege tweede met 39 uit negentien, twee punten minder dan VVV.

NAC Breda - FC Emmen 3-1
Na de enorme zeperd tegen FC Eindhoven en de donderspeech van de harde kern die daarop volgde, heeft NAC Breda een week later sportieve revanche genomen. In eigen huis werd FC Emmen eenvoudig opzij gezet. Cyriel Dessers, één van de weinige lichtpuntjes dit seizoen in Breda, kopte in de negentiende minuut zijn elfde doelpunt van de competitie binnen.

Cyriel Dessers blijft dit seizoen maar scoren voor NAC Breda. Tegen FC Emmen maakte de Belg alweer zijn elfde competitietreffer.

Ook het tweede NAC-doelpunt werd met het hoofd gemaakt. Arno Verschueren kopte knap raak uit een afgemeten hoekschop van Brandon Barker. In de 64ste minuut dacht Dessers zijn tweede van de avond te maken, maar de inzet van de spits werd gestopt. Uit de rebound werd het via Robbie Haemhouts alsnog 3-0.

Youri Loen maakte na een prima aanval nog wel de eretreffer voor Emmen, maar de zege van NAC kwam niet meer in gevaar. NAC klimt door de overwinning naar plek acht, Emmen staat twaalfde.

De Graafschap - Almere City FC 4-1
Het was vrijdag genieten voor Henk de Jong, de nieuwe trainer van De Graafschap die nog niet op de bank zat. De coach zag zijn ploeg een uitstekende wedstrijd spelen tegen Almere City, de verrassende nummer vijf van de Jupiler League. In Doetinchem had de seizoensrevelatie echter geen schijn van kans. Door treffers van Dean Koolhof, Youssef El Jebli en clubtopscorer Piotr Parzyszek kwam De Graafschap op een 3-0 voorsprong, waardoor het doelpunt van Rick ten Voorde (3-1) slechts voor de statistieken was. Zeker toen Mark Diemers er zelfs nog 4-1 van maakte. De Superboeren staan na de zege zestiende.

FC Volendam - FC Oss 3-1
FC Volendam blijft ondertussen keurig meedraaien in de top van de Jupiler League. In eigen huis had de ploeg geen kind aan nummer veertien FC Oss, al vielen de doelpunten pas in het tweede bedrijf. Routiniers Jack Tuyp en Kees Kwakman waren trefzeker, net als Kevin van Kippersluis. Laatstgenoemde verzorgde de 2-0. Vlak voor tijd redde Justin Mathieu de Brabantse eer door een penalty te benutten. Volendam staat met 35 uit negentien vierde en heeft zes punten minder dan koploper VVV.

FC Dordrecht - Achilles '29 3-0
Voor Achilles '29 komt degradatie uit de Jupiler League nu wel heel dichtbij. De nummer twintig verloor kansloos van nummer negentien FC Dordrecht en heeft na negentien wedstrijden slechts vijf punten, negen minder dan De Schapenkoppen. Dordrecht won door treffers van Ibrahima Touré, Alessio Da Cruz en Alvin Daniëls, waardoor de ploeg weer even lucht heeft.