VVV alleen aan kop, hattricks Cerny en Parzyszek

VVV-Venlo heeft tijdens de derde speelronde van de Jupiler League de koppositie overgenomen van NAC Breda. De nummer twee van vorig seizoen is nu nog de enige club die geen punten morste. Vaclav Cerny en Piotr Parzyszek onderscheidden zich door drie keer te scoren.

NAC Breda – MVV Maastricht 1-2
NAC was na de eerste twee duels nog foutloos, maar kwam tegen MVV Maastricht al vroeg op achterstand. Thomas Verheijdt kopte raak in de verre hoek. De 24-jarige spits leek vlak voor rust ook de 0-2 te maken, maar werd teruggefloten wegens buitenspel. Daardoor bleef NAC uitzicht houden op de derde zege op rij, zeker toen Kevin van Diermen vlak na rust gelijkmaakte bij een corner. Het ging echter mis toen Arno Verschueren (foto) rood kreeg en Alessandro Ciranni aansluitend prachtig scoorde uit een vrije trap. Ook de van Manchester City gehuurde Brandon Barker kon een nederlaag niet meer voorkomen.

VVV-Venlo – FC Oss 2-0
VVV had het in eigen huis tegen het nog ongeslagen FC Oss een stuk gemakkelijker. Doordat Ralf Seuntjens na een pegel van Johnatan Opoku uit de rebound scoorde en Torino Hunte op aangeven van diezelfde Opoku subtiel raak schoot met buitenkant rechts, leidden de Limburgers halverwege al met 2-0. Na rust maakte de van NEC gehuurde Joey Sleegers nog zijn debuut, maar extra treffers kwamen er niet meer voor de ploeg van trainer Maurice Steijn.

Jong Ajax – FC Den Bosch 5-2
In het kielzog van koploper VVV behield Jong Ajax de ongeslagen status. De beloftevolle Amsterdammers wonnen vorige week nog met 4-1 bij Almere City FC door drie treffers van de inmiddels aan FC Utrecht verhuurde Richairo Zivkovic. Ditmaal moest FC Den Bosch eraan geloven door drie goals van Vaclac Cerny. Abelhak Nouri scoorde na de eerste goal van de Tsjech (1-1) uit een strafschop. Den Bosch deed wel wat terug via de openingsgoal van Ben Santermans en een rake knal van Romero Regales (2-2), maar de tweede en derde treffer van Cerny en een eigen goal van Jonas Heymans betekenden dat Jong Ajax na drie duels zeven punten heeft.

Jong PSV – FC Emmen 1-0
Ook Jong PSV staat na drie speelronden op dat aantal punten. De Eindhovense talenten wonnen vrijdagavond van FC Emmen door een prachtige goal van Albert Gudmundsson, die de bal in de 49ste minuut tegen de touwen volleerde na terugleggen van Ramon Lundqvist. Eerder was Sam Lammers nog dicht bij zijn zesde competitiegoal, maar de spits stuitte op doelman Dennis Telgenkamp. Jong PSV vormt samen Jong Ajax, FC Volendam (3-0 tegen Telstar) en Fortuna Sittard (2-1 tegen Almere City FC) de groep achtervolgers van VVV.

De Graafschap – Jong FC Utrecht 3-1
Het in de Jupiler League debuterende Jong FC Utrecht wacht nog altijd op de eerste overwinning. Een week na het 1-1 gelijkspel tegen FC Dordrecht was het uit de Eredivisie gedegradeerde De Graafschap te sterk. De Superboeren boekten hun tweede overwinning van het seizoen, al straften de bezoekers balverlies aanvankelijk nog koelbloedig af via Serhat Cakmak. De Graafschap stelde echter orde op zaken via Piotr Parzyszek, die een strafschop benutte, na rust profiteerde van uitstekend werk van Alexander Bannink en ook voor het slotakkoord tekende.

FC Dordrecht – SC Cambuur 0-1
SC Cambuur had in tegenstelling tot De Graafschap nog niet gewonnen in de eerste twee duels, maar maakte tegen FC Dordrecht een einde aan die slechte start. De gedegradeerde Friezen moesten er wel lang op wachten. Pas in de 74ste minuut maakte Sander van de Streek de bevrijdende treffer door zijn opponent uit te kappen en vanaf de rand van het strafschopgebied binnen te schieten. Het nog zegeloze Dordt speelde toen al vijftig minuten met tien man door twee gele kaarten voor Mawouna Amevor. Verwoede pogingen om gelijk te maken, leverden niets op.