Voor Lewandowski breken nu pas de cruciale jaren aan

Reacties

Robert Lewandowski is dit kalenderjaar weer flink op schot voor Bayern München. Oscar van der Horst blikt vooruit op de 22ste speelronde in de Bundesliga.

Voor Lewandowski breken nu pas de cruciale jaren aan

Telkens als Lewandowski weer eens op dreef is, wordt meteen de vergelijking met Gerd Müller weer getrokken. Maar eigenlijk waren de woorden van de Poolse spits deze week veel belangrijker dan die zes competitiegoals die hij in de eerste vier wedstrijden van 2016 maakte. Lewandowski wil namelijk niet zwichten voor het grote geld uit Engeland.

De topscorer van de Bundesliga (21 goals) merkte op dat zijn club een signaal heeft afgegeven door de ene na de andere sterspeler te binden en ziet daarmee ook zelf de basis om zijn tot medio 2019 doorlopende contract binnenkort open te breken. De 27-jarige Lewandowski voelt zich op zijn plek in München, waar bij met Thomas Müller (nu samen al 36 goals) het beste spitsenduo ooit vormt in de Bundesliga.

Als clubvoetballer is Lewandowski zelfs al verder dan Müller op zijn leeftijd was. Met Bayern wordt hij dit seizoen hoogstwaarschijnlijk voor de tweede keer op rij kampioen van Duitsland, na eerder al twee landstitels met Borussia Dortmund. Daarmee evenaart hij al de volledige oogst van Müller in competitieverband. Met één topscorerstitel heeft hij er echter wel nog zes goed te maken op zijn illustere voorganger.

Legende
Maar toch, als Lewandowski net zo'n legende wil worden als Müller moet hij zo langzamerhand ook Europees gaan oogsten. Der Bomber pakte op zijn 28ste de eerste van zijn drie opeenvolgende Europa Cups (voorloper van de Champions League) en werd bovendien met het toenmalige West-Duitsland Europees én wereldkampioen.

Voor Lewandowski, die als Pool een stuk minder bedeeld is wat voetballand betreft, is deelname aan een mondiale eindronde al een prestatie op zich. Met Denemarken en Roemenië op papier als sterkste opponenten hoopt hij met zijn land de eerste kwalificatie sinds 2006 te bewerkstelligen. Müller werd topscorer op een EK en WK, met een gunstige poule-indeling komt Lewandowski wellicht ook nog eens een eind. Met Duitsland, Oekraïne en Noord-Ierland kan hij komende zomer in elk geval flink aan de bak.

Gerd Müller scoort voor Bayern München, de club die hij tussen 1964 en 1979 als spits diende.
Gerd Müller scoort voor Bayern München, de club die hij tussen 1964 en 1979 als spits diende.

Genoeg doelstellingen nog te behalen dus, maar eerst de Bundesliga dit seizoen. Pierre-Emerick Aubameyang zit Lewandowski met twintig competitietreffers op de hielen, dus Lewandowski hoopt zaterdag thuis tegen promovendus SV Darmstadt 98 een gaatje te slaan. En dan begint vrijwel dezelfde de serie die Lewandowski in september en oktober vorig jaar zoveel doelpunten opleverde, op een gegeven moment zelfs vijftien in zes officiële duels. Opvallend is dat hoe drukker het programma is, hoe hoger zijn rendement doorgaans wordt.

Er was ook slecht Bayern-nieuws in die periode. De zeventigste verjaardag van Gerd Müller werd afgelopen herfst overschaduwd door het nieuws dat de beste Duitse spits aller tijden aan de ziekte van Alzheimer lijdt. Bayern München, dat hem eerder ook al op de been hielp toen hij na zijn carrière aan lager wal raakte, steunt hem uiteraard onvoorwaardelijk in de strijd tegen dementie. Müller maakt immers voor altijd deel uit van de hechte Bayern-familie, iets wat Lewandowski met anderhalf jaar in Beierse dienst nog niet heeft afgedwongen.

Miljoenen
Zijn trouw beloven met een contractverlenging zou een eerste stap zijn, zodat hij zijn recordjacht voor de ogen van de meester zelf kan vervolgen. En Aubameyang lijkt als we de media mogen geloven komende zomer wel te gaan zwichten voor de miljoenen uit Engeland. Dus als zich geen andere buitenaardse doelpuntenmachine in de Bundesliga opduikt, heeft Lewandowski vanaf dat moment het rijk alleen.

Müller zal dan zeker het beste voorhebben met zijn 'aangetrouwde' familielid. En mocht Lewandowski dat record van veertig doelpunten in een Bundesliga-seizoen op een dag nog eens verbreken, dan is hem dat ook oprecht van harte gegund.

Programma
Eintracht Frankfurt 19-02
20:30
Hamburger SV
Bayern München 20-02
15:30
Darmstadt 98
Borussia
Mönchengladbach
20-02
15:30
1. FC Köln
Hertha BSC 20-02
15:30
VfL Wolfsburg
1899 Hoffenheim 20-02
15:30
FSV Mainz 05
FC Ingolstadt 04 20-02
15:30
Werder Bremen
Bayer Leverkusen 21-02
15:30
Borussia Dortmund
Schalke 04 21-02
17:30
VfB Stuttgart
Hannover 96 21-02
17:30
FC Augsburg
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.