Voetbalwereld wacht in spanning op laatste kunstje Valerón

Reacties

Bij de naam Juan Carlos Valerón gaan in Spanje de voetbalharten nog steeds sneller kloppen. De magiër heeft in alle stilte zijn laatste act voorbereid. Zondag is de uitvoering van wat zo goed als zeker zijn laatste wedstrijd is.

Voetbalwereld wacht in spanning op laatste kunstje Valerón

Ooit stond Valerón aan de basis van misschien wel de grootste comeback ooit in het Europese topvoetbal. Deportivo La Coruña had in San Siro een ongenadig pak rammel gekregen van bekerhouder AC Milan (4-1). Maar op 7 april 2004 woei er een betoverend briesje door het Estadio Municipal de Riazor, waar die avond de return plaatsvond in deze kwartfinale van de Champions League. Onder leiding van Valerón, die zelf de tweede treffer maakte, werd het 4-0 op deze gedenkwaardige dag.

Valerón kan toveren met de bal aan zijn voet. Kappend en draaiend stuurde hij honderden, misschien wel duizenden spelers het bos in. En met zijn briljante steekpassjes en talloze assists was hij ruim tien jaar lang het brein van Deportivo La Coruña. Tot zijn 37ste was hij daar een van de dragende krachten, maar na de degradatie in 2013 besloot hij een punt te zetten achter zijn carrière.

Een hele generatie voetballers, met Andrés Iniesta voorop, ziet Valerón nog steeds als grote voorbeeld. Ook al won de speler zelf bijna geen enkele prijs. Een Copa del Rey, twee Spaanse Supercups, dat was het wel zo'n beetje. Uitermate karig voor een speler van zijn kaliber, die zijn actieve loopbaan door zware knieblessures op relatief jonge leeftijd al in gevaar zag komen. Anders had hij niet misstaan op het middenveld van het Spaanse elftal dat Europees en later wereldkampioen werd.

Afscheid
Maar na zijn afscheid van Depor in 2013 besloot hij toch nog even door te gaan bij Las Palmas. Lekker uitwaaien op de Canarische Eilanden, waar hij geboren was en tot zijn 21ste voetbalde. Tot ieders verbazing kon hij op zijn 38ste nog bijna elke wedstrijd aan de aftrap verschijnen, waarna zijn contract met een jaar verlengd werd. Dit seizoen moest hij het voornamelijk doen met invalbeurten, slechts vier keer verscheen hij nog in de basis.

Las Palmas verzekerde zich echter wel van de play-offs, waarvoor Valerón nu zijn laatste krachten heeft gespaard. Na een thriller werd Real Valladolid over twee wedstrijden op uitdoelpunten verslagen, waarna Real Zaragoza in de eerste finalewedstrijd een eind leek te maken aan de hoop op de Primera División door met 3-1 te winnen. Maar Valerón heeft dus gekkere dingen meegemaakt. Daags na zijn veertigste verjaardag zweepte hij zijn ploeg deze week nog een keertje op.

Zondagavond om 19.00 uur stroomt het Estadio Gran Canaria vol. Om te kijken wat de grote meester heeft bedacht om Las Palmas na dertien jaar terug naar de hoogste Spaanse afdeling te loodsen. Maar ongeacht het resultaat is het eigenlijk al een genot om hem gewoon nog een keer aan het werk te zien. (Oscar van der Horst)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.