Piekend Deportivo La Coruña wacht improductief Bilbao

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Primera División. Voor de 32ste speelronde is dat het duel tussen Deportivo La Coruña en Athletic de Bilbao van zondagmiddag (17.00 uur).

Piekend Deportivo La Coruña wacht improductief Bilbao


DEPORTIVO LA CORUÑA
Klassering 16de plaats (29 punten uit 31 duels)

Vorm Deportivo La Coruña is bezig aan een indrukwekkende reeks. De Galicische formatie won de laatste vier competitieduels; hierdoor staat de ploeg voor het eerst sinds december weer boven de degradatiestreep. Gerekend over de laatste vijf duels (vier zeges, één nederlaag) kunnen slechts drie teams betere cijfers overleggen: Barcelona, Real Madrid en Real Sociedad (vier overwinningen, één gelijkspel).

Deportivo La Coruña, sinds medio februari onder leiding van Fernando Vázquez, was dit seizoen als titelhouder van de Segunda División de gedoodverfde degradatiekandidaat. De club kampt met enorme schulden en de selectie is niet bepaald in balans. Tussen de twintigste en 29ste speelronde bekleedde Deportivo de laatste plaats in de Primera Divsión.

Opvallend Routinier Juan Carlos Valerón staat symbool voor de revival van Deportivo. De 37-jarige clubicoon is onder Vázquez teruggekeerd in de basis en heeft nog steeds waarde met fraaie assists en een goal zoals vorige week zaterdag tijdens de 4-0 zege bij Levante. Bij Deportivo La Coruña geniet Valerón een status aparte.

De 46-voudig Spaans international is de enige overgebleven speler in de huidige selectie die de grote successen van de club meemaakte. In de zomer van 2000, net na de landstitel, kwam hij over van Atlético Madrid. Behalve zijn inbreng in de Champions League won hij met Deportivo de Copa del Rey (2002) en twee keer de Supercopa (2000, 2002). In 2011 besloot hij, ondanks de degradatie, de club trouw te blijven.

Afwezigen Marchena, Laure, Abel Aguilar. Onzeker: Riki, Zé Castro, Nelson Oliveira.

ATHLETIC DE BILBAO
Klassering 14de plaats (35 punten uit 31 duels)

Vorm Athletic de Bilbao zal tot de laatste speeldag om lijfsbehoud voetballen. Al vrijwel heel het seizoen bevindt het Baskische bolwerk zich net boven de degradatiestreep, maar de buffer is klein. Niettemin heeft de formatie van trainer Marcelo Bielsa zich de voorbije periode ietwat hersteld. Drie zeges uit de laatste zes duels is beduidend beter dan de voorgaande series. Het gebrek aan scorend vermogen is hét probleem van Athletic de Bilbao.

Opvallend Athletic de Bilbao doet in weinig meer denken aan de succesformatie van vorig seizoen. Spits Fernando Llorente is al heel het jaar persona non grata. Ook voor Iker Muniain is het een moeilijk seizoen. De technische vaardige aanvallende middenvelder scoorde pas eenmaal in de competitie. In februari en maart werd hij zelfs enkele keren gepasseerd.

Afwezigen Ruiz de Galarreta, Íñigo Pérez, Amorebieta.

Deportivo La Coruña heeft het in eigen huis altijd goed gedaan tegen Athletic de Bilbao. Van de 41 thuisduels in competitieverband won het er 23 en speelde er ook nog eens zeven gelijk. Tijdens de laatste zege van Athletic de Bilbao in Galicië (0-2), op 16 december 2006, was Javi Martínez maker van beide doelpunten. In januari 2010 won Depor met 3-1, voormalig Ajacied Filipe Luís opende de score.

Seizoen Wedstrijd Uitslag
2006/07 Deportivo La Coruña - Athletic de Bilbao 0-2
2007/08 Deportivo La Coruña - Athletic de Bilbao 3-0
2008/09 Deportivo La Coruña - Athletic de Bilbao 3-1
2009/10 Deportivo La Coruña - Athletic de Bilbao 3-1
2010/11 Deportivo La Coruña - Athletic de Bilbao 2-1
Samenstelling: Vincent Okker

Bekijk hier al onze video's