Vijf Europese deelnemers bekend: korte vakantie Go Ahead

Reacties

AZ en Go Ahead Eagles zijn na de laatste speelronde in de Eredivisie zeker van deelname aan de voorronde van de Europa League volgend seizoen. Eerder verzekerden PSV, Ajax en FC Groningen zich al van Europees voetbal. VI.nl zet de Europese afvaardiging voor het komende seizoen op een rijtje.

Vijf Europese deelnemers bekend: korte vakantie Go Ahead

Zondag viel de beslissing in de jacht om de derde plaats, die bijna het hele seizoen in het bezit was van Feyenoord. Maar de ploeg van trainer Fred Rutten verloor op de slotdag van de Eredivisie met 3-0 bij PEC Zwolle en AZ profiteerde daar dankbaar van. Dankzij een 4-1 overwinning bij Excelsior passeerden de Alkmaarders Feyenoord, dat daardoor veroordeeld werd tot deelname aan de play-offs.

Go Ahead Eagles is komend seizoen ook buiten de eigen landsgrenzen actief. En dat terwijl de club uit Deventer nog niet zeker is van lijfsbehoud. Door een 1-0 nederlaag bij Heracles Almelo eindigde Go Ahead als zeventiende, waardoor het via de play-offs degradatie moet zien te voorkomen. Maar omdat de ploeg van Dennis Demmers achter FC Twente als tweede is geëindigd in het Fair Play-klassement gaan de Deventenaren Europa in.

Nederland werd onlangs door de UEFA uitgeroepen tot winnaar van het Europese Fair Play-klassement, wat Nederland een extra ticket voor de Europa League opleverde. FC Twente zag daarvan af, waardoor er komend seizoen Europese wedstrijden worden gespeeld door de Deventenaren. Go Ahead speelt op 2 juli zijn eerste wedstrijd in de voorronde van de Europa League, terwijl de laatste speelronde in de play-offs om een plek in de Eredivisie gepland staat voor 31 mei.

PSV kroonde zich op 18 april al tot kampioen van Nederland, waardoor de Eindhovenaren zich verzekerden van een plek in de groepsfase van de Champions League. Een week later legde Ajax beslag op de tweede plaats. Die geeft recht op een plek in de voorronde van het kampioenenbal. FC Groningen won op 3 mei ten koste van PEC Zwolle de KNVB-beker en was daarmee de derde Nederlandse club met een Europees startbewijs.

Feyenoord, Vitesse, SC Heerenveen en PEC Zwolle zijn nog in de race voor het zesde Europese ticket van Nederland. In de play-offs, die donderdag beginnnen, staat een plaats in de derde voorronde van de Europa League op het spel.

De verdeling van de Europese tickets:
Club Toernooi Fase Datum
PSV Champions League Groepfase 15/16 september
Ajax Champions League Derde voorronde 28/29 juli
FC Groningen Europa League Groepsfase 17 september
AZ Europa League Derde voorronde 30 juli
winnaar play-offs Europa League Derde voorronde 30 juli
Go Ahead Eagles Europa League Eerste voorronde 2 juli
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.