Feyenoord verspeelt derde plek en EL-ticket in Zwolle

Reacties

Feyenoord is op de laatste speelronde van de Eredivisie de derde plek kwijtgeraakt aan AZ. Door een 3-0 nederlaag bij PEC Zwolle moet de ploeg van Fred Rutten zich als nummer vier opmaken voor de play-offs.

Feyenoord verspeelt derde plek en EL-ticket in Zwolle

Bij een zege waren de Rotterdammers zeker van een startbewijs voor de voorronde van de Europa League. Omdat Feyenoord de dramatische reeks voortzette, voor de vijfde keer op rij (!) werd niet gewonnen, zal de druk op Rutten ook (bijna) onhoudbaar worden.

Feyenoord wist vooraf dat een zege zou volstaan om AZ en Vitesse zeker achter zich te houden. De opgave werd nog duidelijker toen de eerste berichten uit Kralingen doorkwamen, waar Excelsior razendsnel op een grote achterstand kwam te staan tegen AZ. Een overwinning was daardoor echt nodig voor Feyenoord.

Ook Tonny Vilhena kon bij zijn rentree in de basis de nederlaag niet voorkomen.
Ook Tonny Vilhena kon bij zijn rentree in de basis de nederlaag niet voorkomen.

Met Joris Mathijsen, Tonny Vilhena en Jean-Paul Boëtius in de basiself drongen de Rotterdammers wel aan, maar grote uitgespeelde kansen leverde dat niet op. Duidelijk was dat de spanning er goed inzat bij Feyenoord.

Hahn
Bij PEC hoefde de van Feyenoord gehuurde Warner Hahn, die ondanks zijn mogelijke terugkeer in De Kuip van volgend seizoen toch wilde spelen tegen zijn eigenlijke broodheer, voor rust nauwelijks in actie te komen. Omdat aan de andere kant Kenneth Vermeer ook nauwelijks op de proef gesteld werd, was de 0-0 ruststand het logische gevolg.

Na rust meldde PEC zich al direct. Vermeer had nog wel een antwoord op een pegel van Ryan Thomas, maar direct daarna was het wél raak. Diezelfde Thomas speelde Ben Rienstra met een listig balletje vrij en de middenvelder schoof de bal beheerst in de hoek langs de kansloze Vermeer. Daardoor werd het karwei voor Feyenoord nóg zwaarder. De al het hele seizoen met een flink gebrek aan scorend vermogen kampende club moest immers twee keer scoren.

Hoewel Rutten nog wel aanvallend wisselde met Anass Achabar voor Mathijsen en ook Elvis Manu nog bracht, konden de Rotterdammers het onheil niet meer voorkomen. Tomás Necid strooide met een rake strafschop en de late 3-0 zelfs nog wat zout in de Rotterdamse wonde. De aanleiding voor de penalty was een overtreding van Rick Karsdorp, hij werd bovendien met een rode kaart van het veld gestuurd voor het naar de grond brengen van Thomas. Het bleek het einde van de Rotterdamse hoop. PEC-coach Ron Jans zette zo zijn vierhonderdste wedstrijd als Eredivisie-coach luister bij en zorgde er en passant voor dat Feyenoord voor het eerst sinds het seizoen 2010/11 niet in de topdrie eindigt.

Heerenveen
Omdat het bezoek aan Zwolle geen uitzondering was op de slechte recente resultaten heeft Feyenoord de derde plek dus alsnog uit handen gegeven. Dat terwijl de voorsprong ruim een maand geleden nog aanzienlijk was. De remises tegen Willem II (2-2) en FC Groningen (1-1), aangevuld met de nederlagen tegen Go Ahead Eagles (0-1), Vitesse (1-4) en vandaag tegen PEC zorgen er echter voor dat de Feyenoord-spelers in plaats van op vakantie nog aan de bak moeten. In de eerste ronde van de play-offs is SC Heerenveen komende donderdag en zondag de eerste tegenstander. Bovendien kan Feyenoord nogmaals tegenover PEC komen te staan. De Zwollenaren nemen het in de play-offs op tegen Vitesse.

Is de nederlaag in Zwolle de laatste wedstrijd van Fred Rutten als trainer van Feyenoord of gaat hij de play-offs nog in met de Rotterdammers?
Is de nederlaag in Zwolle de laatste wedstrijd van Fred Rutten als trainer van Feyenoord of gaat hij de play-offs nog in met de Rotterdammers?
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.