Vier punten mogelijk niet genoeg voor plek in achtste finale

Reacties

De laatste speelronde van de poulefase van het EK start zondag om 21.00 uur met twee duels in Groep A. De rekenmachines kunnen weer tevoorschijn worden getoverd, want hoeveel punten zijn nu nodig om als een van de vier beste nummers drie de achtste finale te halen?

Vier punten mogelijk niet genoeg voor plek in achtste finale

De verwachting is dat vier punten waarschijnlijk wel voldoende zijn, maar in theorie is het nog mogelijk om als nummer drie met dat aantal punten toch te worden uitgeschakeld. Er is zelfs een scenario waarin alle nummers drie de groepsfase met vier punten beëindigen. In dat geval moet het doelsaldo, en anders het aantal gemaakte goals of het fair play-klassement, de doorslag geven.

Stand Groep A
Land Punten Doelsaldo
Frankrijk* 6 +3 (4-1)
Zwitserland 4 +1 (2-1)
Roemenië 1 -1 (2-3)
Albanië 0 -3 (0-3)

*zeker van achtste finale
Programma: Roemenië - Albanië, Zwitserland - Frankrijk

In Groep A moet Roemenië zondagavond van Albanië winnen om ervoor te zorgen dat de nummer drie daar op vier punten eindigt. In dat geval kan Zwitserland (vier punten) bij een nederlaag tegen Frankrijk op doelsaldo nog worden veroordeeld tot de derde plek. Het is zelfs mogelijk dat het fair play-klassement uitsluitsel moet geven als beide landen, die met 1-1 gelijkspeelden, op vier punten eindigen.

Stand Groep B
Land Punten Doelsaldo
Engeland 4 +1 (3-2)
Wales 3 +0 (3-3)
Slowakije 3 +0 (3-3)
Rusland 1 2-3 (-1)

Programma: Rusland - Wales, Slowakije - Engeland

In Groep B moet Slowakije minimaal een punt overhouden aan het duel met Engeland om ervoor te zorgen dat de nummer drie minstens vier punten heeft. Na het duel tussen Rusland en Wales heeft een van die landen ook minstens vier punten. Het zou dus kunnen gebeuren dat Engeland bij een nederlaag tegen Slowakije en een zege van Rusland of Wales nog als derde eindigt, terwijl het nu bovenaan staat.

Stand Groep C
Land Punten Doelsaldo
Duitsland 4 +2 (2-0)
Polen 4 +1 (1-0)
Noord-Ierland 3 +1 (2-1)
Oekraïne* 0 -4 (0-4)

* uitgeschakeld voor achtste finale
Programma: Oekraïne - Polen, Noord-Ierland - Duitsland

In Groep C kan alleen Noord-Ierland er nog voor zorgen dat de nummer drie daar minstens vier punten heeft. De huidige nummer drie van die poule (drie punten) moet dan minimaal een punt pakken tegen Duitsland. De wereldkampioen is momenteel koploper, maar is nog allerminst zeker van de eerste plaats. Polen (evenveel punten) speelt immers tegen het al uitgeschakelde Oekraïne.

Stand Groep D
Land Punten Doelsaldo
Spanje* 6 +4 (4-0)
Kroatië 4 +1 (3-2)
Tsjechië 1 -1 (2-3)
Turkije 0 -4 (0-4)

*zeker van achtste finale
Programma: Tsjechië - Turkije, Kroatië - Spanje

In Groep D is het scenario vergelijkbaar met dat van A. Alleen als Tsjechië wint van nummer laatst Turkije, eindigt de nummer drie daar nog op vier punten. In dat geval kan Kroatië bij een nederlaag tegen Spanje op doelsaldo nog worden veroordeeld tot de derde plek. De huidige nummer twee heeft vier punten, speelt nog tegen Spanje en speelde met 2-2 gelijk tegen Tsjechië.

Stand Groep E
Land Punten Doelsaldo
Italië* 6 +3 (3-0)
België 3 +1 (3-2)
Zweden 1 -1 (1-2)
Ierland 1 -3 (1-4)

* zeker van groepswinst
Programma: Italië - Ierland, Zweden - België

Om ervoor te zorgen dat zelfs vier punten niet genoeg zijn voor een plek in de achtste finale, moet in Groep E hekkensluiter Ierland (één punt) tijdens de laatste wedstrijd van groepswinnaar Italië winnen. Als dat niet gebeurt heeft de nummer drie in die groep sowieso minder dan vier punten. Bij een zege van Zweden (één punt) op België, worden De Rode Duivels dan immers derde met drie punten

Stand Groep F
Land Punten Doelsaldo
Hongarije 4 +2 (3-1)
IJsland 2 +2 (2-0)
Portugal 2 +1 (1-0)
Oostenrijk 1 -2 (0-2)

Programma: IJsland - Oostenrijk, Hongarije - Portugal

In Groep F is het ook nog mogelijk dat koploper Hongarije (vier punten) nog wordt verwezen naar de derde plaats. Als de Hongaren zelf verliezen van Portugal en IJsland tegelijkertijd wint van Oostenrijk, treedt dat scenario in werking. Oostenrijk kan als nummer laatst nog door als het van IJsland wint. Als Portugal dan ook drie punten pakt, is Oostenrijk (2-0 verlies tegen Hongarije) derde met vier punten.

Deze tabel suggereert dat vier punten in 92 procent van de gevallen goed zijn voor de achtste finale. Bij een positief doelsaldo zou een nummer drie met vier punten zelfs honderd procent zeker zijn van een ticket voor de laatste zestien op het EK.

Schema achtste finale EK
Datum Wedstrijd Locatie
25 juni (15.00 uur) A2 - C2 Saint-Étienne
25 juni (18.00 uur) B1 - A3/C3/D3 Parijs
25 juni (21.00 uur) D1 - B3/E3/F3 Lens
26 juni (15.00 uur) A1 - C3/D3/E3 Lyon
26 juni (18.00 uur) C1 - A3/B3/F3 Lille
26 juni (21.00 uur) F1 - E2 Toulouse
27 juni (18.00 uur) Italië - 2D Saint-Denis
27 juni (21.00 uur) 2B - 2F Nice

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.