Fairplay-klassement mogelijk beslissend bij zege Roemenië

Reacties

Het fairplay-klassement kan een factor van belang gaan worden bij het bepalen van de nummer twee in Groep A. Als Zwitserland om 21.00 uur verliest van Frankrijk en Roemenië zegeviert tegen Albanië, kunnen beide landen namelijk exact gelijk eindigen.

Fairplay-klassement mogelijk beslissend bij zege Roemenië

Na een 1-0 zege op Albanië en een 1-1 gelijkspel tegen Roemenië zit Zwitserland in een zetel bij het gevecht om de tweede plek in Groep A. Toch kan de wereld er opeens heel anders uitzien voor de ploeg van bondscoach Vladimir Petkovic als gastland Frankrijk vanavond te sterk blijkt. Dan kan Roemenië met een zege op Albanië namelijk in puntenaantal op gelijke hoogte komen.

In dit geval geeft onderling resultaat de doorslag, maar door de 1-1 remise tussen Roemenië en Zwitserland biedt dat in dit geval geen uitsluitsel. Vervolgens wordt gekeken naar doelsaldo en aantal gemaakte doelpunten in alle groepsduels. Op dit moment staat Zwitserland er met twee goals voor en één tegen beter voor dan Roemenië, dat de doelcijfers 2-3 heeft.

Mochten ook de doelcijfers na de duels van vanavond exact gelijk zijn, dan wordt ineens het fairplay-klassement van belang. Daarvoor wordt rekening gehouden met het aantal kaarten dat een ploeg krijgt, de attractiviteit van het spel, respect voor de tegenstander, respect voor de scheidsrechter, het gedrag van de technische staf en het gedrag van het publiek.

Als zelfs het fairplay-klassement het verschil niet maakt, dan kijkt de UEFA eerst naar de coëfficientenranglijst voor landen en kan in het uiterste geval een loting beslissend blijken. Doordat ook de vier beste nummer drie's doorgaan, lijken Zwitserland en Roemenië zich geen zorgen te hoeven maken over een plek in de achtste finale als ze beide op vier punten eindigen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.