VI Transfertargets: Memphis, belofte zonder perspectief

Reacties

De winterse transferperiode is niet de tijd dat hele selecties gerenoveerd worden, maar kan wél uitkomst bieden voor spelers die op het tweede plan geraakt zijn. Welke spelers zijn toe aan een winterse overstap? In VI Transfertargets lichten we steeds een van die transferkandidaten voor de januarimaand uit. Deze keer: Memphis Depay, die bij Manchester United op een dood spoor is beland.

VI Transfertargets: Memphis, belofte zonder perspectief

Op 18 juni 2014 komt Memphis Depay in Porto Alegre het veld in bij het Nederlands elftal als vervanger van de aangeslagen Bruno Martins Indi. Na de spectaculaire 5-1 overwinning op Spanje kijkt Oranje tegen Australië ineens tegen een 2-1 achterstand aan. Bondscoach Louis van Gaal besluit niet Klaas-Jan Huntelaar, maar de twintigjarige Memphis het veld in te sturen. Het blijkt een gouden zet. De PSV'er brengt eerst Robin van Persie in stelling en eist vervolgens zelf de hoofdrol op door de beslissende 3-2 binnen te knallen. Wat Nederland al een tijdje wist, wordt nu ook internationaal duidelijk: een nieuwe ster is geboren.

Zijn indrukwekkende prestaties op het WK in Brazilië leveren hem een nominatie voor de titel Talent van het Toernooi op, maar Memphis blijft met beide benen op de grond. Ondanks meerdere aanbiedingen uit het buitenland - onder anderen Ronald Koeman onderneemt een poging hem naar Southampton te halen - kiest de aanvaller voor een langer verblijf in Eindhoven, waar hij zijn PSV met 22 Eredivisie-treffers naar de eerste landstitel in zeven jaar schoot. Memphis heeft alles wat een voetballer aantrekkelijk maakt voor grote clubs; scorend vermogen, een geweldige trap, snelheid, fysieke kracht en de honger om zich te blijven ontwikkelen.

Het eerste doelpunt van Memphis Depay in het Nederlands elftal komt op een goed moment: het is de winnende treffer tegen Australië (3-2).
Het eerste doelpunt van Memphis Depay in het Nederlands elftal komt op een goed moment: het is de winnende treffer tegen Australië (3-2).

Het is dan ook nauwelijks een verrassing dat Manchester United in de zomer van 2015 ruim dertig miljoen euro neerlegt om het supertalent te herenigen met zijn grote leermeester Van Gaal. Van twijfels over de enorme stap lijkt Memphis geen last te hebben. Zonder enige aarzeling eist hij het legendarische rugnummer 7 op en stuurt hij gearriveerde wereldsterren weg bij vrije trappen op aantrekkelijke posities.

Maar of het nu door de ontelbare randzaken komt of door het niveau van de competitie, Memphis kan in de Premier League maar niet zijn stempel drukken op het spel van The Red Devils. Slechts sporadisch toont hij zijn klasse met fenomenale optredens in de voorronde van de Champions League tegen Club Brugge en in de Europa League tegen FC Midtjylland. Het levert hem weinig krediet op, bij een immense club als Manchester United is geen ruimte voor geduld.

Het kan snel gaan bij Europese topclubs. De eens zo onbevangen en onverstoorbare Memphis maakt ineens een bevangen en verstoorde indruk en van spelplezier is al helemaal niets meer te zien. Na het vertrek van Van Gaal en de komst van José Mourinho zit hij zelfs de meeste wedstrijden niet eens meer bij de selectie van United. In de achttien Premier League-duels dit seizoen komt Memphis slechts twintig minuten in actie. 'Om eerlijk te zijn heeft Memphis nooit de kans gehad om zich te bewijzen', beaamt een schuldbewuste Mourinho de hopeloze situatie van de Nederlander.

De Portugese manager heeft in Manchester met Henrikh Mkhitaryan, Juan Mata, Jesse Lingard, Anthony Martial, Ashley Young en Marcus Rashford zes opties voor de positie van buitenspeler. Mourinho geeft dan ook aan niet voor de deur te gaan liggen bij een eventuele vertrekwens van Memphis. 'Als zij bij mij aankloppen en willen vertrekken, zal ik hen nooit tegenhouden.' Het lijkt erop dat Memphis zijn telefoon goed in de gaten moet houden in januari.

Memphis Depay treedt op 13 november weer eens uit de schaduw door het Nederlands elftal met twee treffers langs Luxemburg te helpen.
Memphis Depay treedt op 13 november weer eens uit de schaduw door het Nederlands elftal met twee treffers langs Luxemburg te helpen.

Door het oog van de kenner
De laatste speler die het rugnummer 7 bij United echt eer aan deed, was Cristiano Ronaldo. De Portugees, onlangs verkozen tot beste voetballer ter wereld, vertrok in 2009 uit Engeland en is inmiddels de dertig al gepasseerd. Desgevraagd gaf Ronaldo een lijstje met spelers die in de toekomst in zijn voetsporen zouden kunnen treden. Naast Eden Hazard en Neymar noemde hij ook Memphis. Het zegt veel over de status, die de Nederlander nog steeds geniet in Europa.

Transfergeruchten
Wat in 2015 niet lukte, wil Ronald Koeman nu alsnog voor elkaar krijgen. De Everton-manager sprak al meerdere malen zijn verlangen uit om Memphis vast te leggen. Er zijn echter meer kapers op de kust. Het Russische Spartak Moskou beleeft veel plezier aan Quincy Promes en wil met Memphis graag de tweede Nederlander aan de selectie toevoegen. Saillant detail is dat Memphis en Promes boezemvrienden zijn.

Naast de bevestigde interesse van Everton en Spartak is er nog een reeks clubs die zijn situatie monitoren. Memphis heeft een abonnement op de internationale transfergeruchtenstromen, maar de namen die het vaakst terugkomen zijn die van AS Roma, Olympique Lyon en Sevilla.

Bestemming
Memphis houdt zich compleet op de vlakte over zijn toekomst en heeft tot nu toe altijd aangegeven voor zijn kans bij United te willen gaan. Zijn vaste tribuneplek zal hem echter verder doen kijken. Everton lijkt de meest logische keuze. Koeman heeft in het verleden al meermaals bewezen spelers een tweede kans te kunnen bieden en de herhaaldelijke flirt van de Nederlander zal het ego van Memphis ongetwijfeld gestreeld hebben. Een Nederlandse manager en het spelen op niveau in de Premier League zijn nog twee argumenten voor een stap naar The Toffees.

Kostenplaatje
Ondanks zijn extreem lage aantal speelminuten vertegenwoordigt Memphis nog steeds een behoorijke transferwaarde. Met zijn 22 jaar heeft hij zijn beste jaren nog voor zich en dus is hij een aantrekkelijk doelwit voor veel clubs. United heeft wel aangegeven eventueel mee te werken aan een transfer en bereid te zijn een mogelijk verlies te slikken. Een bedrag van tussen de 15 en 25 miljoen lijkt daarom realistisch, al is een verhuur ook zeker niet uitgesloten.

Wat vind jij van Memphis Depay? Moet hij voor zijn kans bij Manchester United gaan of is een vertrek een betere optie? Login met je VI-account en praat mee.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.