VI Transfertargets: Brandt, poker om zelfbewuste Golden Boy

Reacties

De winterse transferperiode is niet de tijd dat hele selecties gerenoveerd worden, maar kan wél uitkomst bieden voor spelers die op het tweede plan geraakt zijn. Welke spelers zijn toe aan een winterse overstap? In VI Transfertargets lichten we steeds een van die transferkandidaten voor de januarimaand uit. Deze keer: Julian Brandt, die op jonge leeftijd nee zei tegen Bayern München.

VI Transfertargets: Brandt, poker om zelfbewuste Golden Boy

Tik zijn naam in op een willekeurige zoekmachine en de artikelen over speciale clausules, geheime onderonsjes en transfergeruchten vliegen je om de oren. Julian Brandt is hot. Dan weet je in Duitsland één ding zeker: de kranten hebben maar een kleine aanleiding nodig om over je te schrijven. De twintigjarige aanvaller van Bayer Leverkusen blijft rustig onder alle aandacht die zijn status van Golden Boy genereert. 'Ik kan begrijpen dat sommige jongens dan gaan zweven, maar dat zal bij mij nooit een probleem zijn. Ik heb een stabiele omgeving, ik zal nooit veranderen.'

Brandt was op zeventienjarige leeftijd al even zelfbewust toen hij in januari 2014 besloot weg te gaan bij VfL Wolfsburg. Bayern München stond meteen op de stoep om het aanstormende talent in te lijven en nodigde hem en zijn vader uit. Maar het was Bayer Leverkusen dat de strijd om zijn handtekening won. 'Ik kwam uit de jeugd en bij Bayern was het erg moeilijk geweest om door te breken met al die spelers die zich al jaren op het hoogste niveau hebben bewezen.' Brandt koos volgens zijn vader en zaakwaarnemer Jürgen op basis van zijn gevoel. En dat bleek een juiste afweging.

Bijna drie jaar later is Brandt voor zijn leeftijd (20) een relatief ervaren kracht die met 82 Bundesliga-duels inmiddels niet meer weg te denken is uit de basisopsteling van Die Werkself. In Rio de Janeiro was de rechtsbenige linksbuiten samen met Serge Gnabry (Werder Bremen) de grote uitblinker in het olympische elftal dat zilver won. En ook bij het grote Duitsland is de Bomber uit Bremen met vier caps inmiddels een bekend gezicht. Hoe kan het ook anders als je in de lente van 2016 de eerste speler sinds Gerd Müller bent die in zes competitieduels op rij (!) tot scoren komt.

Topclubs uit binnen – en buitenland staan begrijpelijkerwijs inmiddels voor hem in de rij en scouts zitten steeds vaker op de tribune van de BayArena, maar Brandt laat zich niet gek maken. 'Voor mij is dat niets bijzonders. Ik zie dat vooral als een compliment. Ik ben nog jong, ik heb alle tijd van de wereld en voel me erg goed bij Leverkusen.' Ook diverse zaakwaarnemers gaan maar al te graag met hem in zee, maar hij wijkt niet van de zijde van zijn vader. 'Ik vertrouw niemand meer dan hem. Van je familie weet je dat ze altijd in jouw belang handelen. En het geld blijft in de familie', lacht hij.

Michael Reschke overlegt met Bayern München-trainer Carlo Ancelotti. De technisch directeur van de recordkampioen is een goede bekende van de familie Brandt.
Michael Reschke overlegt met Bayern München-trainer Carlo Ancelotti. De technisch directeur van de recordkampioen is een goede bekende van de familie Brandt.

Dat vader Brandt wel eens een sleutelrol kan spelen in de toekomst van zoon Julian, weten ze bij Bayern als geen ander. Daar bouwt Michael Reschke sinds 2014 achter de schermen aan een nieuw elftal. De 58-jarige technisch directeur was voor zijn komst twintig jaar lang werkzaam in Leverkusen als hoofd scouting en manager. Híj was de man die Brandt drie jaar geleden uit de handen van Bayern hield. Nu probeert Reschke zijn voormalig pupil te bewegen tot een transfer naar München, naar verluidt door eerst zijn ouders warm te maken voor de overgang.

Bayern heeft wat dat betreft een streepje voor, want Reschke is de man die samen met Brandt zijn huidige tot 2019 lopende contract opstelde. Daarover doen in Duitsland de wildste verhalen de ronde. Zowel Bild als Kicker berichtte dat er een gelimiteerde afkoopsom in staat die in 2018 kan worden gelicht. De schatting van het bedrag loopt uiteen van 12,5 tot 20 miljoen euro. Daar wil Leverkusen gezien de ontwikkeling van zijn groeibriljant vanaf in ruil voor een fikse salarisverhoging. Vader Brandt bevestigde dat komende zomer gesprekken over een nieuw contract staan gepland.  

Door het oog van de kenner
Leverkusen-directeur Rudi Völler had drie jaar geleden naar verluidt een belangrijke rol bij de komst van Brandt, die toen voor een prikkie (350 duizend euro) overkwam van Wolfsburg. De oud-spits had destijds al een hoge pet van hem op. 'Hij is een van de meest getalenteerde spelers in het Duitse voetbal.' Völler kreeg gelijk en weet dat de clubs aan zijn pupil zullen gaan trekken. 'Dat een club als Bayern München en andere internationale topclubs hem in het vizier hebben, is volledig normaal. Dat is niets nieuws. Julian heeft zich uitstekend ontwikkeld, hij is een geweldige speler.'

Geruchten
De ster van Brandt is rijzende, ook over de grens. Het Liverpool van Jürgen Klopp wordt samen met Manchester City al langer genoemd in de Engelse geruchtenmachine. Deze maand kwam naar buiten dat ook Arsenal, Everton, Manchester United en Tottenham Hotspur scouts op hem hebben afgestuurd. Maar de belangrijkste kaper op de kust is en blijft Bayern. Dat ziet in de dribbelaar op termijn een belangrijke pijler voor een nieuwe succesploeg als mannen als Franck Ribéry en Arjen Robben zijn afgezwaaid. En als Bayern interesse heeft, kan Borussia Dortmund natuurlijk niet achterblijven.

Bestemming
Van alle clubs die achter Brandt aanzitten, lijkt Bayern verreweg de beste papieren te hebben. Der Rekordmeister volgt hem al sinds zijn jonge jaren en heeft met Reschke en belangrijke troef in handen als het pokerspel losbarst. Voor de op het oog toekomstige linksbuiten van Die Mannschaft lijkt het ook de meest logische stap. Een overgang naar Liverpool of Dortmund zou gezien het pressievoetbal van Bayer Leverkusen waarmee Brandt is opgegroeid ook geen gekke gedachte zijn. Brandt zelf houdt zich op de vlakte. 'Ik heb nog doelen in Leverkusen, wil constanter worden en meer op doel schieten.'

Kostenplaatje
De gelimiteerde afkoopsom in het huidige contract van Brandt bedraagt maximaal twintig miljoen euro. Het is veelzeggend dat Leverkusen zo snel mogelijk van die clausule af wil. Een vleugelspits van twintig jaar oud die A-international is, al goed was voor zeventien goals en dertien assists in de Bundesliga en te boek staat als een van de beste dribbelaars van de Duitse eliteafdeling, moet meer kunnen opleveren. Het Duitse Transfermarkt schat zijn marktwaarde in op zestien miljoen euro, maar Leverkusen zal waarschijnlijk pas bij het dubbele van dat bedrag willen nadenken over een transfer.

Hoe denk jij over de toekomst Julian Brandt? Moet hij voor de meest logische stap, Bayern München, kiezen of is de Premier League zijn bestemming? En hoe lang moet hij wachten met een transfer? Login met je VI-account en praat mee.


Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.