VI Opinie: is degradatie de juiste straf voor FC Twente?

Reacties

In de rubriek VI Opinie krijgen lezers van de website van Voetbal International de gelegenheid mee te praten over prangende en actuele vraagstukken in het voetbal. Deze keer over FC Twente, dat komend seizoen waarschijnlijk in de Jupiler League uitkomt.

VI Opinie: is degradatie de juiste straf voor FC Twente?

De licentiecommissie van de KNVB heeft voorgesteld de licentie in te trekken, aangezien FC Twente de licentiecommissie, alle andere clubs en de KNVB herhaaldelijk doelbewust heeft misleid. Maar omdat de club schoon schip heeft gemaakt, gunt de licentiecommissie FC Twente een nieuwe kans in de Jupiler League.

Op basis van het licentiereglement had de licentiecommissie eigenlijk maar twee opties. De eerste optie was een boete van 45.250 euro, maar die straf was in de ogen van de commissie disproportioneel licht. De tweede optie was het intrekken van de licentie, waardoor FC Twente helemaal uit het profvoetbal zou verdwijnen. Door het verleden is deze straf gerechtvaardigd, gaf de licentiecommissie aan. Op basis van al het goede werk van het afgelopen half jaar, vindt de commissie dat echter disproportioneel zwaar.

Bij de bekendmaking van de straf voor FC Twente maakte de licentiecommissie van de KNVB duidelijk dat de club in december 2015 door het oog van de naald is gekropen. Vanuit Zeist klinkt immers de boodschap dat met de kennis van nu destijds de licentie van de Tukkers direct en onvoorwaardelijk was ingenomen.

'Ik wil benadrukken namens alle betrokkenen bij het nieuwe FC Twente dat we aan alle voorwaarden van de licentiecommissie hebben voldaan', reageerde interim-directeur Onno Jacobs woensdag tijdens de persconferentie van FC Twente. 'Wij dachten daardoor komend seizoen in de Eredivisie uit te kunnen komen. Met deze variant hebben we nooit rekening gehouden.'

Arnold Bruggink reageerde ook verbaasd op de voorgenomen straf van de licentiecommissie. 'Het draaide eigenlijk maar om één ding: FC Twente zou de licentie behouden, óf kwijtraken.' Ook Fred Rutten, net als Bruggink oud-speler van de Tukkers en ook twee periodes trainer in Enschede, begrijpt weinig van de sanctie. 'De KNVB heeft gegoocheld, wat balletjes in de lucht gegooid en toen zijn ze tot deze oplossing gekomen.'

De licentiecommissie van de KNVB wacht een advies van de Centrale Spelersraad (CSR) af, maar FC Twente wilde daar niet op wachten: de Tukkers spanden een kort geding aan en gingen alvast in beroep. Dat laatste neemt echter behoorlijke risico's met zich mee. Log hieronder in met je VI-account en praat mee.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.