Vanavond al spoedberaad Twente over beroep

Reacties

FC Twente beslist mogelijk donderdag al of het in beroep gaat tegen het voorgenomen vonnis van de licentiecommissie om de club te laten degraderen naar de Jupiler League. De overgebleven bestuurders Onno Jacobs (interim-directeur) en de commissarissen Ton Heerts en Jan Schutrups zijn vanavond in spoedberaad bijeen om de uitspraak en de motivering te bestuderen.

Vanavond al spoedberaad Twente over beroep

Formeel wil de licentiecommissie de licentie van FC Twente intrekken waardoor het recht op betaald voetbal spelen vervalt. Vervolgens wil het orgaan de Enschedeërs een nieuwe licentie verstrekken omdat de club in het laatste half jaar aantoonbaar schoon schip heeft gemaakt. Daarmee kan FC Twente instromen op het laatste profniveau en dat is de Jupiler League.

FC Twente wil de uitspraak van de licentiecommissie juridisch toetsen om te bepalen of een beroepszaak überhaupt zinvol is. Ironischer wijze is de recent aangetreden commissaris Jan Schutrups bestuursvoorzitter van Damsté advocaten & notarissen.

Een eventuele degradatie naar de Jupiler League heeft voor FC Twente enorme financiële consequenties. Dan wordt namelijk ook de vraag actueel in hoeverre het crediteurenakkoord met de voornaamste schuldeisers en de garantstelling van zowel de gemeente Enschede als van het regionale bedrijfsleven, nog van kracht blijven.

De gemeente Enschede is bijvoorbeeld bereid garant te staan voor een lening van 32 miljoen euro waarmee FC Twente een substantieel deel van zijn schulden kan herfinancieren. Daaraan is echter wel de strikte voorwaarde verbonden dat de licentie voor het spelen van betaald voetbal behouden blijft en die is nu formeel ingetrokken.

Verantwoordelijk wethouder Eelco Eerenberg liet vanavond al weten dat de Enschedese politiek 'dagen' nodig heeft om de nieuwe situatie te bestuderen en te bespreken. Zonder gemeentelijke garantstelling is het voor FC Twente onmogelijk om te voldoen aan de licentie-eisen in het plan van financieel herstel en zal de club op termijn alsnog de licentie kwijtraken.

Een degradatie naar de Jupiler League bedraagt voor FC Twente bovendien een inkomstenderving van zeker tien miljoen euro. De contracten met de shirtsponsoren Webprint.nl en Tonzon lopen af en een Jupiler League-shirt is nu eenmaal beduidend minder waard dan een Eredivisie-shirt. De animo van supporters om hun seizoenkaart te verlengen zal afnemen. Ook de transferwaarde van spelers, een belangrijk instrument in de gezondmakingsplannen van FC Twente, zal op een lager niveau aanzienlijk verminderen.

FC Twente had het afgelopen seizoen in de Eredivisie zo’n 32 miljoen euro aan inkomsten. Eigen berekeningen van de club wezen eerder al uit dat dat in de Jupiler League zal terugvallen naar 21,5 miljoen euro. Daar staan nog altijd 24,8 miljoen euro aan geraamde bedrijfslasten tegenover.

Een verplichte degradatie zal FC Twente derhalve niet helpen in het financiële herstel. Als het voorgenomen besluit van de licentiecommissie definitief wordt, zal dat bij de Enschedese club wederom ook personele consequenties hebben. Door een eerdere reorganisatie werd het aantal fulltime banen bij FC Twente in het afgelopen jaar al teruggebracht van 209 naar 150.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.