Hoog spel als FC Twente in beroep gaat

Reacties

Het is de vraag of directeur Onno Jacobs de degradatiestraf van de KNVB durft aan te vechten. Een beroep van FC Twente neemt behoorlijke risico's met zich mee. De kans is groot dat de Tukkers dan helemaal met lege handen staan. Zo blijkt uit de motivatie van de licentiecommissie.

Hoog spel als FC Twente in beroep gaat

De controleurs van de bond laten in hun schriftelijke toelichting weten dat ze de grenzen van het reglement hebben opgezocht en stellen in feite dat FC Twente terug moet naar de amateurs als ze zouden moeten kiezen tussen de nu beschikbare straffen: 'Gesteld voor de keuze - hetzij alleen een boete, hetzij alleen een onvoorwaardelijke intrekking van de licentie - zou de licentiecommissie voor het laatste hebben gekozen.'

De uitspraak is voer voor advocaten. In Italië moest Juventus tien jaar geleden terug naar de Serie B, maar tot vandaag leek zo'n degradatiestraf  voor FC Twente uitgesloten. Volgens de KNVB-regels is het nog niet mogelijk om een club een divisie terug te zetten. De KNVB wil deze sanctie wel graag invoeren, maar daarover wordt pas aanstaande dinsdag gestemd tijdens de algemene vergadering betaald voetbal. Onno Jacobs staat dan ook voor een duivels dilemma. Zijn FC Twente heeft een goede kans als het de degradatiestraf aanvecht, maar vervolgens dreigt wel een definitief verlies van de licentie.

In zijn betoog laat de licentiecommissie geen spaan heel van het Enschedese beleid. FC Twente heeft de KNVB 'stelselmatig misleid' en 'om de tuin geleid', 'functionarissen deinsden er niet voor terug om overeenkomsten te vervalsen' en het risico van het verliezen van de licentie heeft de club 'door haar handelswijze over zichzelf afgeroepen.'

Het wordt FC Twente zwaar aangerekend dat in december informatie over Tadic, Corona en Engelaaar werd achtergehouden. Dat ook bij deze transfers was gerommeld was wel bekend bij diverse Twente-topmannen met wie de KNVB destijds om tafel zat. De bond gaf de club het voordeel van de twijfel en stelde een eisenpakket op, waaraan FC Twente voldeed. Begin 2016 belandden echter nieuwe verhalen over transfergegoochel op straat. Uiteindelijk is die laatste misleiding de club fataal geworden.

De KNVB maakte vandaag bekend dat de Centrale Spelers Raad (CSR) nog moet reageren op het degradatievoorstel. Daarmee draaiden de schijnwerpers naar de leden van de spelersraad, tot hun eigen verbazing. De CSR heeft slechts adviesrecht en kan een besluit niet tegenhouden. Dinsdag gaat de spelersraad in gesprek met de licentiecommissie. In de CSR zitten overigens geen spelers van FC Twente, maar wel van Willem II en De Graafschap.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.