VI Live: PSV tegen Manchester United, CSKA en Wolfsburg

Reacties

Vanaf 17.45 uur wordt er in Monaco geloot voor de groepsfase van de Champions League. Daarbij is PSV de enige Nederlandse vertegenwoordiger. Om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen is er VI Live.

VI Live: PSV tegen Manchester United, CSKA en Wolfsburg

Dit liveblog is nu gesloten. Meer updates volgen via de reguliere nieuwsberichten op onze site.

19.00 uur: EERSTE REACTIES PSV
PSV-trainer Phillip Cocu spreekt van een zware loting, maar verwacht heel mooie duels. Algemeen directeur Toon Gerbrands heeft het over pittige wedstrijden.

18.40 uur: DE LOTING

Groep A Groep B Groep C Groep D
PSG PSV Benfica Juventus
Real Madrid Manchester United Atlético Madrid Manchester City
Shakhtar Donetsk CSKA Moskou Galatasaray Sevilla
Malmö FF VfL Wolfsburg FK Astana Borussia Mönchengladbach
Groep E Groep F Groep G Groep H
Barcelona Bayern München Chelsea Zenit
Bayer Leverkusen Arsenal FC Porto Valencia
AS Roma Olympiakos Dinamo Kiev Olympique Lyon
BATE Borisov Dinamo Zagreb Maccabi Tel-Aviv AA Gent

18.35 uur: PSV TEGEN DOST
PSV treft een loodzware tegenstander uit pot 4: VfL Wolfsburg, de nummer twee van de Bundesliga vorig seizoen. Bas Dost is de spits van Die Wölfe. PSV speelde in het verleden nog nooit in officieel verband tegen Wolfsburg.

18.25 uur: CSKA TWEEDE OPPONENT
PSV treft uit pot 3 CSKA Moskou. PSV speelde in 2007 al twee keer tegen de Russen. Thuis wonnen de Eindhovenaren toen met 2-1, in Moskou werd met 1-0 gewonnen.

18.15 uur: PSV TEGEN MANCHESTER UNITED
Manchester United neemt het op tegen PSV in de groepsfase van de Champions League. Dat betekent dat Memphis Depay al snel terugkeert in Eindhoven. Ook manager Louis van Gaal en verdediger Daley Blind komen terug op vertrouwde, Nederlandse grond.

PSV speelde overigens vier keer eerder tegen United: twee keer in 1984 en twee keer in 2000. PSV won één keer, één keer werd het gelijk en twee keer was United te sterk.

17.55 uur: BARCELONA IN ZONNETJE
Na de vijfde CL/Europa Cup I-winst wordt Barcelona in het zonnetje gezet bij de Champions League-loting. Voormalig Barça-goalie Andoni Zubizarreta gaat de loting verzorgen voor pot 1. Hij won in 1992 de Europa Cup I met Barcelona. Johan Cruijff was toen trainer van de Catalanen en Ronald Koeman maakte de winnende goal.

17.50 uur: PSV KLAAR VOOR LOTING
Bij PSV geven ze in elk geval aan dat ze klaar zijn voor de loting. Wat is volgens jouw de perfecte loting voor de Eindhovenaren?

17.45 uur: FINALE OP 28 MEI
De eerste bal in het hoofdtoernooi moet nog getrapt worden, maar laten we alvast eens vooruitkijken. Tussen 15 september en 9 december worden alle groepsduels gespeeld, waarna van 16 februari tot 16 maart de achtste finales op de rol staan.

Op 5 en 6 april zijn vervolgens de heenduels in de kwartfinale, de returns volgen een week later. De halve finales worden op 26 en 27 april (heenwedstrijden) en 3 en 4 mei gespeeld. De grote eindstrijd is uiteindelijk op zaterdag 28 mei. Plaats van handeling daarvoor is dit seizoen het Stade Giuseppe Meazza, ook wel bekend als San Siro, de thuisbasis van AC Milan en Internazionale.

17.40 uur: ÉÉN DEBUTANT, NEGEN OUD-WINNAARS
Het deelnemersveld van dit jaar kent één debutant in het miljoenenbal. Niet alleen doet FK Astana voor het allereerst in zijn bestaan mee, het is ook de eerste club uit Kazachstan die toetreedt tot het hoogste podium van Europa.

Daarnaast doen negen voormalig winnaars van de Champions League of Europa Cup I ook dit jaar een gooi naar nieuwe successen. Real Madrid (tien eindzeges), Barcelona, Bayern München (beiden wonnen vijf keer), Manchester United (drie keer), Juventus, Benfica, FC Porto (allen tweemaal de beste), Chelsea (in 2012) en PSV (in 1988) wonnen allemaal één of meerdere keren.

17.30 uur: VAN GAAL VERGIST ZICH
Manchester United-manager Louis van Gaal blikte in Engelse media ook vooruit op de loting. 'De Champions League is het hoogste podium waarop je jezelf kan manifesteren. Het is fantastisch om hier bij te zijn. Wat ik denk van de loting? Daar heb ik geen invloed op. Bovendien ga ik tijdens de loting kijken naar het tweede elftal, want die spelen dan tegen Jong Ajax. Ik hoor achteraf wel wat het geworden is.'

Een kleine vergissing van de United-coach, want Manchester United Onder-21 speelde vanmiddag al tegen Jong Ajax. De beloftes van de Engelsen wonnen overigens met 2-1. Voor Ajax was Abdelhak Nouri trefzeker.

17.25 uur: PSV ONTERECHT IN POT 1?
PSV zit dus in pot 1, maar hoort daar volgens de Euro Club Index eigenlijk niet in thuis. De ECI-ranglijst baseert zich op onderlinge resultaten tussen alle clubs uit Europa. Op basis daarvan zou PSV in pot 4 moeten zitten, net zoals Zenit Sint-Petersburg thuishoort in pot 3, zo becijferde Infostrada.

17.20 uur: DE POTINDELING
De 32 deelnemende ploegen worden als volgt verdeeld. Pot 1 bestaat uit de kampioenen van de zeven landen die het hoogst op de UEFA-ranking staan, aangevuld met de winnaar van de Champions League van vorig seizoen. Omdat Barcelona zowel landskampioen in Spanje als CL-winnaar werd, zit ook PSV in pot 1. De overige potten worden bepaald op basis van de UEFA-ranking. Iedere poule in het hoofdtoernooi bestaat uiteindelijk uit vier clubs, uit iedere pot eentje.

Pot 1: Barcelona, Bayern München, Chelsea, Benfica, Paris Saint-Germain, Juventus, Zenit Sint-Petersburg, PSV.
Pot 2: Real Madrid, Atlético Madrid, FC Porto, Arsenal, Manchester United, Valencia, Manchester City, Bayer Leverkusen.
Pot 3:
 Shakhtar Donetsk, Sevilla, Olympique Lyon, Dinamo Kiev, Olympiakos Piraeus, CSKA Moskou, Galatasaray, AS Roma.
Pot 4:
 BATE Borisov, Borussia Mönchengladbach, VfL Wolfsburg, Dinamo Zagreb, Maccabi Tel Aviv, AA Gent, Malmö FF, FK Astana.

17.05 uur: VERDELING VAN DE CLUBS
Engeland kent dit seizoen met Chelsea, Arsenal, Manchester United en Manchester City vier deelnemers, net als Duitsland. Namens onze oosterburen doen Bayern München, Bayer Leverkusen, VfL Wolfsburg en Borussia Mönchengladbach mee.

Juventus en AS Roma vormen de Italiaanse delegatie, terwijl ook Portugal (FC Porto en Benfica), Rusland (Zenit Sint-Petersburg en CSKA Moskou), Frankrijk (Paris Saint-Germain en Olympique Lyon) en Oekraïne (Dinamo Kiev en Shakhtar Donetsk) twee ploegen afvaardigen.

De overige negen ploegen komen uit Nederland (PSV), Griekenland (Olympiakos Piraeus), Turkije (Galatasaray), Wit-Rusland (BATE Borisov), Kroatië (Dinamo Zagreb), Israël (Maccabi Tel Aviv), België (AA Gent), Zweden (Malmö FF) en Kazachstan (FK Astana).

16.55 uur: SPAANSE ARMADA
Net als in voorgaande jaren nemen ook dit seizoen 32 ploegen deel aan de groepsfase van het miljoenenbal, verdeeld over acht poules van vier. Van die 32 ploegen waren er 22 al eerder rechtstreeks geplaatst, de laatste 10 clubs plaatsten zich afgelopen dinsdag en woensdag via de play-offs.

Een unicum dit seizoen: er doen liefst 5 (!) clubs uit Spanje mee. Barcelona, Real Madrid en Atlético Madrid plaatsten zich via de competitie rechtstreeks, Valencia versloeg AS Monaco in de play-offs en Sevilla mag zich als winnaar van de Europa League van vorig seizoen eveneens melden in het miljoenenbal. Het is voor het eerst dat de winnaar van het tweede toernooi van Europa als prijs deel mag nemen aan de Champions League.

16.45 uur: PSV VERTEGENWOORDIGT NEDERLAND
Over ongeveer een uur gaat in Monaco de loting voor de groepsfase van de Champions League beginnen. Waar de Eredivisie de afgelopen vier seizoenen werd vertegenwoordigd door toenmalig landskampioen Ajax, dat dit seizoen niet verder kwam dan de derde voorronde, mag PSV dit jaar de Nederlandse eer hoog houden. Het is voor het eerst in zeven jaar dat de Eindhovenaren deelnemen.

Na de landstitel in 2007/08 kwam PSV een seizoen later in een poule terecht met Liverpool, Olympique Marseille en Atlético Madrid. Met drie punten (PSV won alleen thuis van de Fransen, 2-0) nam de ploeg van Huub Stevens vrij roemloos afscheid van Europees voetbal.

Ibrahim Afellay feliciteert Danny Koevermans met één van zijn twee doelpunten tijdens de thuiswinst op Olympique Marseille: 2-0.
Ibrahim Afellay feliciteert Danny Koevermans met één van zijn twee doelpunten tijdens de thuiswinst op Olympique Marseille: 2-0.

In het seizoen 2013/14 mocht PSV het nog wel proberen in de voorronde. Nadat Zulte Waregem over twee duels simpel aan de kant werd gezet (2-0 thuis, 0-3 uit) was AC Milan (1-1 thuis, 3-0 in Italië) in de play-offs te sterk. De echte successen kwamen zo’n tien jaar eerder.

In het seizoen 2004/05 reikte PSV onder Guus Hiddink namelijk tot de halve finale. In een dramatische return in Eindhoven schakelde datzelfde AC Milan de Brabanders uit, ondanks twee goals van huidig trainer Phillip Cocu. De 3-1 overwinning was na de 2-0 nederlaag in Italië niet genoeg. Twee jaar later kwam PSV tot de kwartfinale, toen was Liverpool veel te sterk.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.