Vertrek bij Italië maakt weg naar Chelsea vrij voor Conte

Reacties

Antonio Conte vertrekt na het EK in Frankrijk van komende zomer als bondscoach van Italië. Bondsvoorzitter Carlo Tavecchio heeft dat dinsdagochtend bekend gemaakt. Daarmee lijkt niets de aanstelling van Conte als opvolger van manager Guus Hiddink bij Chelsea nog in de weg te staan.

Vertrek bij Italië maakt weg naar Chelsea vrij voor Conte

Tavecchio noemde het besluit van Conte om de Italiaanse nationale ploeg na dit seizoen de rug toe te keren begrijpelijk. 'Hij kan de roep om dagelijks op het veld te staan niet weerstaan', zei de preses van de Italiaanse bond (FIGC) bij de bekendmaking van het vertrek van de bondscoach, die in zijn loopbaan als speler en trainer nog nooit buiten Italië werkte.

Desondanks ziet Chelsea in Conte de man die de club weer naar de top moet brengen. José Mourinho loodste de Londenaren vorig jaar nog naar de landstitel, maar moest dit seizoen na enkele maanden vertrekken na zeer teleurstellende resultaten. Onder diens opvolger Hiddink is de degradatiezone verlaten, maar na de uitschakeling in de Champions League en het FA Cup-toernooi zijn prijzen buiten handbereik voor de huidige nummer tien van de Premier League.

Conte was uiterst succesvol als coach van Juventus. Onder leiding van de voormalige speler van De Oude Dame werd de Italiaanse grootmacht in drie achtereenvolgende seizoenen kampioen in de Serie A. In 2014 begon Conte vervolgens aan zijn klus als bondscoach van Italië. De Italianen plaatsten zich als winnaar van Groep H met het grootste gemak voor het EK in Frankrijk, waar in de poulefase België, Zweden en Ierland de tegenstanders zijn.

Omkoping
Nog voor de start van dat toernooi, voor Italië op 13 juni, hoopt Conte op duidelijkheid rond de rechtszaak wegens medeplichtigheid aan omkoping waarin hij is verwikkeld. De omkoopzaak hangt al vier jaar boven Contes hoofd en dateert van het seizoen 2010/11, toen hij trainer van Serie B-club Siena was. De oud-international zou hebben geweten dat een duel met Novara werd gemanipuleerd werd om in een gelijkspel te eindigen. Ook zou Conte hebben ingestemd met een nederlaag tegen Albinoleffe.

Voormalig Siena-speler Filippo Carobbio is de enige die Conte heeft aangewezen als medeplichtige. De bondscoach van Italië heeft zelf altijd in alle toonaarden ontkend dat hij op de hoogte was van de wanpraktijken bij Siena. Toch werd hij in 2012 door de Italiaanse voetbalbond schuldig bevonden en voor tien maanden geschorst. Later werd Contes straf teruggebracht tot een verbanning van vier maanden. Daar komt dit voorjaar dus nog een strafrechterlijk proces bovenop.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.