Verschil tussen koploper en hekkensluiter nog nooit zo klein

Als de Eredivisie zich zo bizar blijft ontwikkelen als de afgelopen weken, zal de kampioen van het seizoen 2013/14 de slechtste ooit worden. FC Twente is momenteel koploper van de Eredivisie met slechts negentien punten uit elf competitiewedstrijden.

Verschil tussen koploper en hekkensluiter nog nooit zo klein

Afgelopen weekeinde lieten Ajax (0-0 tegen RKC Waalwijk), PEC Zwolle (0-2 nederlaag tegen AZ), Feyenoord (1-2 in De Kuip tegen Heracles Almelo), PSV (2-1 nederlaag bij Roda JC Kerkrade), Vitesse en FC Groningen (2-2 in Arnhem) de kans liggen om koploper te worden van de Eredivisie.

Ook FC Twente (foto) verloor, met 3-2 van ADO Den Haag, maar bleef zo op miraculeuze wijze aan de leiding in de hoogste afdeling van het Nederlandse voetbal. De nivellering in de Eredivisie lijkt derhalve door te zetten. De klassieke machthebbers Ajax, Feyenoord en PSV laten het regelmatig afweten. Tussen de koploper uit het oosten des lands en nummer negen gaapt een gaatje van slechts drie punten.

Tot nog toe valt DOS de twijfelachtige eer ten beurt van de minst presterende kampioen. De Utrechtse club werd in het seizoen 1957/58 kampioen met 66 punten. In 1962/63 en 1963/64 pakten titelhouders PSV (59 punten) en DWS (62) nog minder punten, maar destijds werden er slechts dertig competitieduels gespeeld. Het huidige gemiddelde puntenaantal van Twente (1,73) is beduidend lager dan dat van DOS (1,94).

Diepterecord
Vorige week was Twente al de koploper met de minste punten na tien competitieduels. Doordat de Tukkers deze speelronde verloren bij ADO Den Haag (3-2) scherpten ze het diepterecord na elf wedstrijden ook aan. Daarmee stootte het Sparta Rotterdam dat in het seizoen 1958/59 - omgerekend naar het huidige driepuntensysteem - koploper was met 22 punten na elf speelrondes van de troon, zo rekende Infostrada uit.

Het verschil tussen koploper en hekkensluiter was na elf competitiewedstrijden ook nog nooit zo klein. Tussen lijstaanvoerder Twente en nummer laatst RKC Waalwijk zit een gat van slechts dertien punten. Tot nu toe was de kleinste marge tussen de kop en staart van de Eredivisie na elf speelrondes in 1996/97, toen er een verschil van vijftien punten was tussen koploper PSV en nummer achttien FC Groningen. (Jasper Steppé en Pieter Zwart)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen