Verliezende bekerfinalist niet meer in Europa League

Reacties

Een verliezend bekerfinalist uit de Eerste Divisie die namens Nederland deelneemt aan de Europa League. Dat kan volgend seizoen voor het laatst. Opvallend genoeg zou voor NEC deze unieke gebeurtenis zich kunnen herhalen.

Verliezende bekerfinalist niet meer in Europa League

In 1983 speelde de Nijmeegse club in de Eerste Divisie, maar tegelijkertijd vertegenwoordigde de gedegradeerde ploeg ons land in Europa. Nu de Goffertclub laatste staat en nog in het bekertoernooi zit, is een herhaling in theorie mogelijk. Helemaal als NEC ten koste van PEC Zwolle doorgaat naar de finale en daar de waarschijnlijke landskampioen Ajax zou ontmoeten.

Aangezien de Amsterdammers, die in de halve eindstrijd AZ treffen, zich dan kwalificeren voor de Champions League, is voor NEC kwalificatie voor de Europa League op dat moment al voor de aftrap een feit.

'Dat is dan ook de laatste keer dat zo'n scenario mogelijk is', zegt directeur betaald voetbal van de KNVB, Bert van Oostveen (foto). 'Vanaf volgend jaar gaat in zo'n geval het Europese ticket naar de best geklasseerde ploeg in de competitie. Dat is in onze ogen eerlijker. Dat hebben we meerdere keren aangegeven bij de UEFA. De Europa League is niet bedoeld voor de verliezers van een finale.'

Nederland heeft vier tickets voor de Europa League (volgend jaar nog drie). Behalve de bekerwinnaar of eventueel de verliezend bekerfinalist (alleen als Ajax de finale haalt en zich kwalificeert voor de Champions League), mogen ook de nummers drie en vier van de Eredivisie Europa in. De nummers vijf tot en met acht spelen play-offs om het laatste ticket.

Het toernooi om de Europa League wordt donderdagavond 13 maart voortgezet met AZ nog als enige Nederlandse deelnemer. De Alkmaarders treffen in een tweeluik het Russische Anzhi.

Lees het volledige artikel over de nieuwe verdeling van de Europese tickets deze week in Voetbal International.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.