Degradatieduel: dood of gladiolen voor Roda en NEC

Reacties

VI.nl blikt elk weekend vooruit op een aansprekende wedstrijd in de Eredivisie. Voor de 27ste speelronde is dat Roda JC - NEC van zaterdagavond.

Degradatieduel: dood of gladiolen voor Roda en NEC
Actueel

Degradatiespook

Roda JC beleeft een dramatisch seizoen. Na de ontsnapping vorig jaar in de play-offs tegen Sparta Rotterdam, moest alles anders. Er werd flink ingekocht, onder meer Ard van Peppen, Guy Ramos, Henk Dijkhuizen, Kees Luijckx en Anouar Kali werden gehaald, terwijl Frank Demouge na een huurperiode definitief werd ingelijfd. In Limburg werd al gesproken over het linkerrijtje en meedoen om Europees voetbal. Met nog acht duels te gaan, is Roda JC echter de belangrijkste degradatiekandidaat. Ruud Brood werd eind december geslachtofferd en de onervaren Jon Dahl Tomasson werd voor liefst drieënhalf jaar vastgelegd. Onder leiding van de Deen gaat het echter niet beter. Het degradatiespook komt steeds dichterbij, waarbij de grote vraag is of de club nog wel zal kunnen blijven bestaan als ze afdaalt naar de Jupiler League.

Het rampscenario is eveneens mogelijk bij de tegenstander van vanavond. Na een decennium voetballen in de middenmoot beleeft ook NEC een slecht seizoen in de kelder van de Eredivisie. Alex Pastoor werd al na drie speeldagen ontslagen, waarna Anton Janssen (die vanwege ziekte ontbreekt zaterdag) het overnam.

Aan hem de loodzware taak om van het vreemdelingenlegioen een eenheid te smeden. Het gaat gepaard met vallen en opstaan. NEC krijgt met regelmaat complimenten voor het vertoonde spel, maar veel punten heeft het nog niet opgeleverd. Net als in Kerkrade hebben de beleidsbepalers in Nijmegen geen moment rekening gehouden met eventuele degradatie. De contracten bij zowel Roda JC als NEC bevatten geen clausules, waardoor ook in De Goffert bij degradatie een financiële strop dreigt.

Persoonlijk duel

Powel vs Haitz

De grote problemen bij Roda JC liggen momenteel in de aanval. In de laatste zes duels werd slechts twee keer gescoord, en in de laatste vier wedstrijden wist de ploeg zelfs niet eens te scoren. Dramatische cijfers in de strijd om de punten. De oorzaak ligt voor een belangrijk deel bij de afwezigheid van Frank Demouge en Krisztián Németh. Demouge sukkelt al langere tijd met blessures en zal mogelijk vanavond weer op de bank kunnen plaatsnemen. Dat geldt niet voor Németh, die na een langdurige schorsing weer terug was, maar afgelopen week van de trap viel en een scheurtje in zijn teen opliep.

De ogen zijn daarom gericht op Berry Powel. De 33-jarige spits werd vorige week vastgelegd tot het einde van het seizoen. Na vier jaar bij verschillende clubs in de Spaanse Segunda División trainde Powel sinds het begin van het seizoen mee bij Heracles Almelo, waar hij sinds de winterstop nog vier competitieduels op amateurbasis speelde. Op zoek naar doelpunten is de hoop op hem gevestigd.

Roda JC moet de negatieve reeks zien te doorbreken tegen de zwakste defensie van de Eredivisie. Van alle ploegen kreeg NEC veruit de meeste tegengoals, liefst 64. Opvallend is daarbij dat doelman Kalle Johnson elk duel minimaal één keer werd gepasseerd. In de verdedigende chaos probeert Rens van Eijden wekelijks sturing aan te brengen, maar hij ontbreekt vanwege een schorsing. Daarom is het aan Tobias Haitz de taak de zeldzame nul eens op het scorebord te krijgen.

Eenheid boven alles

Jon Dahl Tomasson probeerde in de afgelopen weken de druk weg te nemen bij zijn ploeg door te stellen dat er nog genoeg punten te behalen zijn. De Deen weet echter dat het belang van vanavond gigantisch is. Roda JC moet winnen, en mag zeker niet verliezen. Met ook RKC-ADO op het programma zou de achterstand op de nummer 17 zomaar heel groot kunnen worden. Het tactisch strijdplan zal in deze fase dan ook vooral gericht zijn op het creëren van een eenheid, met elf spelers die het belang beseffen en met de druk kunnen omgaan.

NEC kreeg vorige week in Zwolle de complimenten voor het aantrekkelijke veldspel. Toch werd met de 3-3 slechts één puntje behaald. Het is niet de eerste keer dit seizoen dat het rendement van de Nijmegenaren te laag is. NEC beschikt over spelers uit allerlei windstreken, die over individuele kwaliteiten beschikken. Als het draait en de spelers vinden elkaar, laat de ploeg in balbezit goed spel zien, alleen het is elke week maar weer de vraag of dat het geval is. Met de defensieve kwetsbaarheid blijft de wisselvalligheid op de loer liggen. In de komende weken zal dat eruit moeten om los te komen van de onderste plekken.

Een direct gevecht tegen het degradatiespook. Kan NEC in Limburg een harde tik uitdelen of trekt Roda JC de Nijmegenaren terug in het moeras? Vanavond om 18.45 uur in het Parkstad Limburg Stadion.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.