Verdedigende Schaars: 'Nu nog veel met mezelf bezig'

Stijn Schaars begon in het bekerduel met SC Cambuur (3-2 winst) voor het eerst sinds maart 2014 weer eens in de basis bij PSV. De negentig minuten smaakten naar meer bij de middenvelder. 'Natuurlijk ben ik vooral blij dat we door zijn, maar het voelt ook goed om er weer te zijn.'

Schaars (foto, links) knokte zich het afgelopen anderhalf jaar terug van een zware knieblessure en maakte dinsdagavond voor het eerst sinds lange tijd weer eens negentig minuten in de hoofdmacht. Het voelde allemaal weer wat onwennig voor de 31-jarige routinier. 'Als ik weer een wedstrijd of tien gespeeld heb, gaat het een stuk makkelijker', stelde hij tegenover het Eindhovens Dagblad. 'Nu ben ik ook nog veel met mezelf bezig.'

Mede dankzij een schorsing van Davy Pröpper was Schaars tegen de Friezen basisspeler, op een middenveld met Adam Maher en Jorrit Hendrix. Een bewuste keuze van trainer Phillip Cocu, volgens de 23-voudige international. 'Ik denk dat je kunt stellen dat Andrés Guardado een onomstreden basisspeler is', refereerde hij aan de Mexicaan, die voorlopig buitenspel staat met een enkelblessure.

'Hij heeft dat zelf afgedwongen', vervolgde Schaars. 'Op de overige plekken is er concurrentie. Jorrit controleert, Davy is dynamisch, Adam meer aanvallend en ik wat meer verdedigend. De trainer kan op allerlei manieren zijn keuze maken.' Tegen Cambuur pakte de keuze voor de mix tussen controle, aanvallend en verdedigend vermogen goed uit, al moesten de Eindhovenaren wel tot het uiterste gaan.

Bartholomew Ogboche, hier in duel met Jorrit Hendrix, liet PSV met twee treffers nog even zweten in het Philips Stadion.

Dat was te wijten aan een mindere fase na de 2-0 voorsprong, een fase waarin Bartholomew Ogbeche twee keer trefzeker was. Eerst rondde de Nigeriaan in de 66ste minuut een voorzet van Xander Houtkoop fraai af, nauwelijks twee minuten later benutte hij een penalty, na een handsbal van uitgerekend Schaars: 2-2.

Niks te verliezen
'Na twee goals uit individuele fouten, waarbij de eerste een fout van mij was, wisten we dat we niks te verliezen hadden', doelde Ogbeche (foto, rechts) in gesprek met FOX Sports op de situatie voorafgaand aan het doelpunt van Jürgen Locadia. De aanvaller van de Leeuwarders raakte een hoekschop van Maxime Lestienne maar half, waarna de aanvaller van de thuisploeg kon profiteren. 'We kwamen daarna goed terug.'

Met slechts twee punten uit de eerste zes speelronden in de Eredivisie is de ploeg van trainer Henk de Jong niet goed aan het seizoen begonnen. 'Voor de ploeg geeft dit wel zelfvertrouwen', haalde Ogbeche nog wat positiefs uit de nipte 3-2 nederlaag, door een late treffer van Luuk de Jong. 'Tegen FC Twente (0-0) hebben we het afgelopen seizoen niet goed gespeeld. Het is dan wel een bekerwedstrijd, maar de uitslag is niet zo slecht. We moeten nu doorgaan en omhoog kijken. We moeten nu aan de wedstrijd tegen FC Utrecht (zaterdag, 18.30 uur) denken.'