PSV maakt het zichzelf onnodig lastig tegen Cambuur

Ruim een uur leek er voor PSV dinsdag helemaal niets aan de hand tegen SC Cambuur, maar de landskampioen had tegen de Friezen uiteindelijk een late strafschop nodig om door te bekeren: 3-2.

PSV-trainer Phillip Cocu wijzigde zijn team dinsdag op drie plaatsen ten opzichte van het verloren competitieduel bij Heracles Almelo van zaterdag (2-1). Doelman Remko Pasveer krijgt in het bekertoernooi de voorkeur boven Jeroen Zoet, Stijn Schaars verving op het middenveld de geschorste Davy Pröpper, terwijl Jürgen Locadia (foto) begon als rechtsbuiten in plaats van Luciano Narsingh.

Uitgerekend Locadia opende na een kwartier de score in het matig gevulde Philips Stadion. Na een door Maxime Lestienne getrapte corner miste Bartholomew Ogbeche de bal half, waarna die belandde voor de linkervoet van Locadia, die via de binnenkant van de paal raak schoot. Het was voor de 21-jarige aanvaller alweer zijn twaalfde doelpunt in dertien (!) bekeroptredens.

Bij zijn debuut in het betaalde voetbal, tegen VVSB, scoorde Locadia in 2011 al direct één keer, een seizoen later maakte hij drie goals tegen PEC Zwolle en één treffer tegen zowel AZ als Achilles '29, in de jaargang 2013/14 was hij goed voor een hattrick tegen Telstar, terwijl hij vorig seizoen twee keer doel trof tegen Almere City FC.

Stijn Schaars begon voor het eerst in anderhalf jaar weer eens in de basis bij PSV.

Het leek in de eerste helft lange tijd bij die ene treffer te blijven. Jeffrey Bruma kopte tegen de paal, waarna Héctor Moreno in de rebound de bal niet in het lege doel kon werken. Stijn Schaars, die voor het eerst sinds maart 2014 weer in de basis stond, zag zijn vrije trap even later door keeper Leonard Nienhuis over het doel worden getikt. Vlak voor rust werkte Cambuur-verdediger Kai Heerings echter de bal voorbij zijn eigen doelman na een voorzet van Santiago Arias, waardoor PSV een rustig restant van de avond tegemoet leek te gaan.

Moeilijk
Locadia kreeg in de tweede helft niet meer de kans zijn indrukwekkende gemiddelde op te schroeven; hij werd kort na rust naar de kant gehaald. Maar zonder hem maakte de regerend landskampioen het zich nog volkomen onnodig ongekend moeilijk. Eerst rondde Ogbeche in de 66ste minuut een voorzet van Xander Houtkoop fraai af, nauwelijks twee minuten later benutte de Nigeriaan een penalty, na hands van Schaars: 2-2.

Dat bleek de reanimatie voor de langzaam doodbloedende wedstrijd. Luuk de Jong kreeg zijn hoofd niet goed tegen de bal na een vrije trap van Lestienne - de spits raakte de paal - waarna Sjoerd Overgoor namens de Friezen uit een counter de 2-3 op zijn schoen had. Na een oliedomme overtreding van Calvin Mac-Intosch op De Jong ramde de PSV-captain zijn ploeg vanaf de penaltystip alsnog naar de volgende bekerronde, al was Ogbeche in de blessuretijd nog erg dicht bij de 3-3.