Verdedigend zwak Ajax redt punt tegen Celtic

Ajax heeft in de eerste wedstrijd van de groepsfase van de Europa League een vervolg gegeven aan het tot dusverre moeizame Europese seizoen. Tegen Celtic was een laat doelpunt van invaller Lasse Schöne nodig om een nederlaag te voorkomen: 2-2.

Met vorige ontmoetingen tegen Britse ploegen in gedachten koos Frank de Boer tijdens de start van de Europa League voor een variant met een valse spits. Ontevreden als de Ajax-coach was over de recente optredens van Arek Milik, moest Davy Klaassen afwisselend met Viktor Fischer opduiken in de punt van de aanval. Samen met debutant Amin Younes en de naar het middenveld verwezen Daley Sinkgraven moest dat duo Celtic al combinerend op de knieën krijgen.

Die keuze betaalde zich uit toen Fischer in de 25ste minuut een prachtige combinatie afrondde. Aan de schuiver van de 21-jarige Deen gingen een pass van Sinkgraven, een prima actie van Younes en een slim hakballetje van Klaassen vooraf. Fischer maakte uitstekend gebruik van de ruimte die hem werd geboden door de Celtic-defensie door vijf dagen na zijn doelpunt tegen FC Twente (2-2) opnieuw het net te vinden.

Het was waarschijnlijk precies hoe De Boer het vooraf had uitgetekend. De keerzijde was echter dat het Ajax ontbrak aan doelgerichtheid. Tekenend was het moment waarop Klaassen na een pass van Fischer opnieuw koos voor een hakbal, waar voor eigen kansen gaan beter op zijn plaats was geweest om de inmiddels opgelopen schade goed te maken. Want ook achterin was het opnieuw niet foutloos bij de Amsterdammers.

Jasper Cillessen en Daley Sinkgraven hebben vlak voor rust geen antwoord op de kopbal van Mikael Lustig.

Net als in de verloren Champions League-play-offs tegen Rapid Wien sneed de koploper van de Eredivisie zich weer lelijk in de vingers door met persoonlijke fouten Celtic in het zadel te helpen. Na acht minuten leverde Sinkgraven, tegen Rapid ook al verantwoordelijk voor een tegengoal, de bal zomaar in bij Kris Commons, die Nir Bitton vrijzette voor Jasper Cillessen: 0-1. Drie minuten voor rust was het opnieuw raak, toen Mikael Lustig tussen een woud van Ajacieden een corner van Commons ongehinderd achter Cillessen mocht koppen: 1-2.

Even daarvoor had de 26-jarige sluitpost Ajax nog behoed voor een achterstand, toen Leigh Griffiths van dichtbij mocht aanleggen na onnodig balverlies van Kenny Tete, die zich op de eigen achterlijn de bal liet ontfutselen. Ook in de eerste fase na rust dook Celtic veel vaker op voor het doel van Ajax dan andersom. Omdat Lustig, Griffiths en James Forrest de wedstrijd niet in het slot gooiden, mocht Ajax blijven hopen op een late comeback. Milik en Thulani Serero moesten als vervangers van Younes en Sinkgraven voor nieuw elan zorgen.

Het duurde echter tot de tweede gele kaart voor Emilio Izaguirre, voor een overtreding op de tot dan toe nauwelijks gevaarlijke Anwar El Ghazi, voordat Ajax écht een vuist kon maken. Milik raakte uit een voorzet van El Ghazi de binnenkant van de paal. Het was aan een andere invaller te danken dat de vijfhonderdste wedstrijd in De Arena toch nog een punt opleverde. Craig Cordon ging in de fout bij een vrije trap van Schöne, twee jaar terug in de Champions League ook twee keer trefzeker tegen Celtic, dat daarna nog goed wegkwam toen Milik maar net over kopte.