'Veiligheid Shakhtar-spelers in Oekraïne niet in gevaar'

Reacties

De onrust onder Zuid-Amerikaanse spelers van Shakhtar Donetsk en Metalist Kharkiv is volgens de UEFA en de mondiale spelersvakbond FIFPro ongegrond. De Europese voetbalunie doet er samen met de desbetreffende clubs alles aan om de veiligheid van de spelers te garanderen.

'Veiligheid Shakhtar-spelers in Oekraïne niet in gevaar'

De afgelopen dagen kwamen er verschillende berichten naar buiten van spelers die weigeren af te reizen naar hun werkgevers in het onveilige oosten van Oekraïne, waar pro-Russische separatisten de dienst uitmaken en vorige week donderdag ook de vliegramp plaatsvond waarbij 193 Nederlanders om het leven kwamen.

De rampzalige samenloop van omstandigheden heeft onmiskenbaar invloed op het voetbal in het conflictgebied. Zo wacht Shakhtar Donetsk nog altijd op de terugkeer van Alex Teixeira, Douglas Costa (foto) en Facundo Ferreyra, die in tegenstelling tot Fred, Dentinho en Ismaily niet voldeden aan de oproep van de clubleiding om zich te melden voor het duel om de Super Cup met Dinamo Kiev, dinsdagavond in Lviv.

Veilig
Dinsdag kwamen daar met José Ernesto Sosa, Alejandro Gómez en Jonathan Cristaldo ook drie Argentijnse spelers van Metalist Kharkiv bij. Raymond Beaard, woordvoerder van de FIFPro, ziet daartoe echter geen enkele reden. 'De clubs hebben van de UEFA toezegging gehad dat in Kiev, Lviv, Dnjepropetrovsk en Odessa wedstrijden voor de Champions League en de Europa League kunnen worden gespeeld. Die zijn volgens UEFA veilig, en wij hebben geen andere berichten over deze plaatsen gehoord', laat hij aan Voetbal International weten.

Uit de mond van Sergei Palkin, algemeen directeur van Shakhtar, klonk dinsdag eenzelfde geluid. 'We hebben de UEFA geraadpleegd toen een paar van onze spelers weigerden terug te keren naar Oekraïne uit bezorgdheid over het gebrek aan veiligheid, maar de Europese voetbalunie heeft laten weten dat de spelers zo snel mogelijk moeten terugkomen naar Oekraïne. Inmiddels hebben we ook een lijst gekregen met speelsteden waar de veiligheid volgens de UEFA is gegarandeerd en waar wedstrijden in de Champions League en de Europa League mogen worden afgewerkt.'

Trainer Mircea Lucescu vermoedt dat er smerige spelletjes worden gespeeld met zijn spelers. Kia Joorabchian zou misbruik maken van de onrust rondom Donetsk.
Trainer Mircea Lucescu vermoedt dat er smerige spelletjes worden gespeeld met zijn spelers. Kia Joorabchian zou misbruik maken van de onrust rondom Donetsk.

Dat Costa, Ferreyra en Texeira op aanraden van hun zaakwaarnemer Kia Joorabchian nog altijd niet op het vliegtuig naar Oekraïne zijn gestapt, is volgens de FIFPro dan ook niet legitiem. 'In Donetsk is het inderdaad niet veilig, maar de spelers hoeven daar helemaal niet te komen', stelt Beaard. 'Wij hebben vernomen dat de spelers van Shakthar niet in Donetsk spelen, trainen en wonen, maar in Charkov. Daar zou het wel veilig zijn.' En dus is er geen enkele reden tot vroegtijdige ontbinding van hun contract, wat bij het moeten verrichten van werkzaamheden in oorlogsgebied wel het geval zou zijn.

Shakhtar-trainer Mircea Lucescu suggereerde eerder al dat de afwezigheid van het Shakhtar-trio te maken heeft met de transferplannen die Joorabchian heeft met zijn cliënten. Costa en Teixeira zouden zelfs al aangeboden zijn bij AS Monaco. 'Dat zijn jongens met lange contracten en een hoge marktwaarde. Hij probeert ze op deze manier transfervrij te krijgen. Dat is niet correct', concludeerde Lucescu, waarschijnlijk niet ten onrechte.

Dinsdagavond staat ondanks alle onrust in het grensgebied met Rusland, mede als gevolg van de vliegramp, daarom gewoon de Oekraïense Super Cup-wedstrijd tussen Shakhtar en Dinamo Kiev op het programma. Palkin benadrukte dat in Lviv, op ruim 1.200 kilometer van Donetsk, geen enkel gevaar schuilt. 'De veiligheid van de spelers is voor onze club prioriteit nummer één. Niemand zal hen laten afreizen naar steden waar militaire operaties worden uitgevoerd.'
(Tim Vos)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.