Vardy en Kane, concurrenten in Engelse sprookjesstrijd

Reacties

Op 16 februari 2013 zitten Harry Kane en Jamie Vardy negentig minuten naast elkaar op de reservebank van Leicester City in het Championship-duel met Bolton Wanderers. Ruim drie jaar later strijdt het duo om het kampioenschap, de topscorerstitel in de Premier League en een basisplaats bij Engeland tijdens het EK.

Vardy en Kane, concurrenten in Engelse sprookjesstrijd

Kane (22), die tegenwoordig schittert bij Tottenham Hotspur, werd door die ploeg begin 2013 drie maanden verhuurd aan Leicester. De destijds negentienjarige spits speelde daar kort samen met Vardy, maar het duo bewandelde daarna verschillende paden. Kane keerde terug bij Tottenham en beleefde vorig seizoen zijn definitieve doorbraak door 21 competitiedoelpunten te maken. Het leverde hem zijn debuut op bij het nationale elftal, waar hij ook in zijn eerste interland direct trefzeker was.

Dit seizoen heeft Kane dat aantal al na 31 speelronden bereikt en daarmee is hij pas de vijfde Engelsman ooit die in twee seizoenen op rij de grens van twintig treffers in de Premier League overschrijdt. In het thuisduel met Bournemouth was hij zondag met twee doelpunten weer van grote waarde voor Tottenham, dat dankzij zijn scoringsdrift kans maakt op het eerste kampioenschap sinds 55 jaar.

Dan moet Kane met de Noord-Londense club echter wel eerst afrekenen met zijn oude ploeg Leicester City. Het sprookje is bekend, de ploeg van manager Claudio Ranieri ontliep vorig seizoen op miraculeuze wijze degradatie en staat een jaar later op pole position in de onwaarschijnlijke Engelse titelrace. Een groot deel van de eer mag naar Vardy. De spits brak dit seizoen het record van Ruud van Nistelrooy uit 2002 door elf Premier League-wedstrijden op rij te scoren en zijn totaal van negentien doelpunten heeft ook hem een oproep voor The Three Lions opgeleverd.

Doelpunten Kane en Vardy
Kane (duels): Vardy (duels):
Seizoen 2015/16 21 (31) 19 (31)
Seizoen 2014/15 21 (34) 5 (34)
Seizoen 2013/14 3 (10) 16 (37)*
Seizoen 2012/13 2 (18)** 4 (26)*
Engeland 3 (8) 0 (4)

*Vardy kwam van 2012 tot 2014 met Leicester City uit in het Championship
** Kane speelde in het seizoen 2012/13 voor Tottenham, Norwich City en Leicester City

Waar Vardy en Kane drie jaar geleden nog regelmatig samen op de bank zaten bij Leicester, zijn de spitsen nu op verschillende vlakken elkaars grootste concurrenten. Het duo is verwikkeld in een persoonlijke strijd om de eerste Engelse topscorer van de Premier League te worden sinds Kevin Phillips (Sunderland) in het seizoen 1999/00. Met hun ploegen jagen ze op een kampioenschap dat met koeienletters de geschiedenisboeken van hun club in zou gaan.

En dan is er nog de strijd om een basisplaats in het Engelse elftal op het EK komende zomer in Frankrijk. De laatste interlands zaten Kane en Vardy, mits fit, altijd bij de selectie van bondscoach Roy Hodgson, maar met de terugkeer van Daniel Sturridge en Danny Welbeck en de naderende rentree van aanvoerder Wayne Rooney is er veel concurrentie. Drie keer stonden Vardy en Kane samen binnen de lijnen namens Engeland, eenmaal begonnen ze samen in de basis.

Op dinsdag 29 maart treedt Engeland aan tegen het Nederlands elftal op Wembley, de kans is groot dat Kane in ieder geval gaat spelen, hij stond de laatste twee interlands in de basis bij de Engelsen. Of Vardy hem vergezelt is nog even afwachten, duidelijk is wel dat de verdedigers van Oranje een zware klus wacht. (Lentin Goodijk)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.