'Van Persie tilt ons naar hoger niveau, net als Cantona'

Sir Alex Ferguson heeft in de aanloop naar de Champions League-kraker met Real Madrid de loftrompet gestoken over Robin van Persie. De Nederlandse spits is volgens de Schotse manager zelfs vergelijkbaar met een ander icoon van Manchester United: Eric Cantona.

'Van Persie tilt ons naar hoger niveau, net als Cantona'

'Met Robin van Persie aan boord gaan we weer grote prijzen winnen dit seizoen', is het relaas van Ferguson te lezen in De Telegraaf. 'Samen met Kagawa en Ashley Young heeft hij nog geen landstitel op zijn naam staan. Die gaat hij hier nu krijgen, de kans daarop is heel groot. Hij straalt een gigantische honger naar een hoofdprijs uit. Dat is alleen maar goed voor het elftal, merk ik.'

Ferguson heeft nog altijd spijt van het niet eerder aantrekken van de Oranje-international. 'Natuurlijk, we hadden hem al op zijn achttiende bekeken in de jeugd van Feyenoord', doelt Ferguson op scout Jim Ryan die destijds naar Rotterdam toog. 'Van Persie is een geweldig talent, maar hij moet eerst zijn temperament onder controle krijgen', luidde toen het advies. 'Toen hebben we er vanaf gezien. Fout! We hebben het helemaal fout gehad met die beslissing destijds', aldus Ferguson.

Het zomerse aantrekken van Van Persie was ook goed voor de verhoudingen in de kleedkamer. Ferguson: 'Er stond in één keer een topvoetballer in de groep. En ik zeg je dat het niet gemakkelijk is om bij United in de kleedkamer je plek te vinden. Er spelen zich wel eens kleurrijke dingen af als ik er de pest in heb. Maar Robin heeft dezelfde winnaarsmentaliteit als ik. En ik ben alleen geïnteresseerd in spelers die er alles voor over hebben om voor United te spelen en die net zulke slechte verliezers zijn als ik.' Ook de spelers hadden al snel de klasse van Van Persie gezien. 'Nu begrijpen ze wat voor een geniale voetballer Robin is. Als wij dit seizoen een of meerdere hoofdprijzen winnen, dan kunnen we ze met z'n allen zeggen dat Robin heel Manchester United naar een hoger niveau heeft getild. Precies zoals Cantona dat deed in zijn tijd.'

WinnaarsmentaliteitVan Persie is op zijn beurt al even lovend over Ferguson. 'De trainer is een geweldige man. Ferguson maakt grapjes, is elke dag vrolijk en goed gehumeurd op het trainingsveld. De trainingen zijn fanatiek en stevig, maar de sfeer is dankzij de coach altijd relaxed. Alleen op wedstrijddagen is het anders. Dan straalt hij een enorme winnaarsmentaliteit uit', aldus Van Persie.

Behalve op Van Persie zullen alle ogen dinsdagavond ook op Cristiano Ronaldo gericht zijn. Hij keert terug op Old Trafford, waar hij tussen 2003 en 2009 de harten van de fans stal. De return in de achtste finales begint vanavond om 20.45. Het heenduel in Madrid werd 1-1.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen