'Van Persie, Robben, Kuijt en ik moésten het doen'

Reacties

Mede door de stalen zenuwen van vier van de ervaren internationals van Oranje plaatste het Nederlands elftal zich via een unieke verlenging voor de halve finale van het WK. Wesley Sneijder genoot van de uit het vuur gesleepte zege op Costa Rica: 4-3 na penalty's.

'Van Persie, Robben, Kuijt en ik moésten het doen'

Tijdens de persconferentie voorafgaand aan de kwartfinale had bondscoach Louis van Gaal Wesley Sneijder nog geroemd. 'Hij is een van de vijf oudere spelers die leiding geeft aan dit elftal', vertelde de Oranje-keuzeheer. 'Een coach kan daar alleen maar heel blij mee zijn. Wij hebben vier tot vijf oudere spelers, Robin van Persie is van hen de aanvoerder. Samen met Arjen Robben, Dirk Kuijt, Wesley Sneijder en Nigel de Jong helpt hij de rest. Ze doen er alles aan en waken over de jonge jongens in de geest van de trainer.'

Juist de vier van die genoemde Oranje-internationals schoten hun strafschop binnen in de zenuwslopende reeks. Nigel de Jong keek geblesseerd toe en de vijfde strafschop zou voor Klaas-Jan Huntelaar zijn. 'Van Persie, Robben, Kuijt en ik móesten het doen. We pakken onze verantwoordelijkheid', legde Sneijder uit aan Voetbal International.

Dat de serie door de rake inzetten én de gouden wissel (Tim Krul voor Jasper Cillessen) goed uitpakte, zorgde voor blijdschap bij Sneijder. 'Het lijkt of alles steeds op zijn plaats valt. Dit is heel bijzonder om mee te maken', aldus de middenvelder van Galatasaray, die woensdag met Oranje in de halve finale Argentinië treft.

Zoals wel vaker dit toernooi waagde Van Gaal zich op de persconferentie aan een voorspelling. Hij vertelde niet raar op de kijken als Sneijder zou scoren uit een vrije trap. De goed keepende Keylor Navas en de paal stonden dat evenwel in de weg. Ook de lat voorkwam later een doelpunt van Sneijder.

Uniek
Dat gebrek aan fortuin kon niet voorkomen dat Oranje geschiedenis schreef. Voor het eerst in de geschiedenis werd een verlenging op een WK positief afgesloten. Vier keer eerder: op het WK van 1938 tegen Tsjecho-Slowakije (3-0), de WK-finale van 1978 in en tegen Argentinië (3-1), de halve finale van het WK van 1998 tegen Brazilië (1-1, verloren na strafschoppen) en de verloren WK-finale van 2010 tegen Spanje was dat niet gelukt.         

Volg het WK in Brazilië met VI Premium. Nu de eerste twee maanden met 50% korting.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.