Van Persie laat voeten spreken na roerige week

Robin van Persie heeft een roerige week vol tegenslagen met een sportieve opsteker afgesloten. De 32-jarige aanvaller van Fenerbahçe kroonde zich tegen Kayserispor (0-1) tot matchwinner.

In het EK-kwalificatieduel met Tsjechië (3-2 nederlaag) viel Van Persie zowel positief als negatief op. Hij nam als invaller weliswaar een doelpunt namens Oranje voor zijn rekening, maar was daarvoor al met een eigen goal verantwoordelijk voor de derde Tsjechische treffer. Een nieuwe domper voor de veelbesproken aanvaller in een reeks van tegenslagen.

In een eerder stadium werd de 101-voudig international al van aanvoerder gedegradeerd tot bankzitter, terwijl hij ook bij zijn Turkse werkgever vooral als invaller werd gebruikt. Daarnaast werd er in de mondiale media hardop getwijfeld aan zijn mentaliteit, waarbij werd gewezen naar beelden van een ongemotiveerde Van Persie tijdens de warming-up en een conflict met collega-international Memphis Depay. Tegen Kayserispor begon de Rotterdammer weer eens in de basis en het vertrouwen dat trainer Vítor Pereira juist nu in hem stelde betaalde hij dubbel en dwars terug.

Na een klein halfuur verzilverde Van Persie namelijk een vrije trap van ruim twintig meter. Zijn geplaatste schot in de rechterbenedenhoek liet doelman Kayacan Erdogan kansloos. Het bleek na negentig minuten het enige doelpunt van de wedstrijd tegen Kayserispor, dat met tien man eindigde. Mustafa Akbas ontving in de 83ste minuut - toen Van Persie net naar de kant was gehaald - zijn tweede gele kaart van de wedstrijd en daarmee haalde hij de angel uit het slotoffensief van de thuisploeg.

Daardoor blijft Fener naast Galatasaray. Beide ploegen staan na acht speelronden op zeventien punten. Besiktas kan nog over de twee ploegen heen als het zondagavond (19.00 uur) thuis weet te winnen van Rizespor.