Van Persie kan doelpuntenrecord Hasselbaink evenaren

Manchester United-aanvaller Robin van Persie kan zaterdag in het thuisduel met Stoke City een Nederlands Premier League-record van Jerrel Hasselbaink evenaren.

Van Persie kan doelpuntenrecord Hasselbaink evenaren

Van Persie maakte in zijn Premier League-loopbaan namens Arsenal en Manchester United tot nu toe 126 doelpunten in 239 wedstrijden. Dat is er nog maar een goal minder dan het aantal van Hasselbaink, die namens vier clubs tot 127 treffers kwam (in 288 duels).

Hasselbaink, tegenwoordig trainer van het Belgische Antwerp FC, debuteerde in het seizoen 1997/98 namens Leeds United in de Premier League en kende als trefzekere spits van Chelsea zijn meest productieve periode: 69 goals in 136 competitiewedstrijden. In de jaargang 2006/07 kwam hij bij Charlton Athletic tot zijn laatste doelpunt in de Engelse topleague.

Jerrel Hasselbaink.
Jerrel Hasselbaink.

Sommige media berichten nog altijd dat Hasselbaink zelfs op 129 doelpunten zou staan in de Premier League, maar dat is ten onrechte. Twee doelpunten van de beresterke spits werden door het befaamde Dubious Goals Panel van de Premier League uiteindelijk omgezet in eigen doelpunten van tegenstanders.

Dat gebeurde eerst op 18 januari 2004 toen Hasselbaink als speler van Chelsea aanvankelijk voor twee treffers tekende tegen Leicester City (4-0 zege). Na bestudering van de beelden werd zijn tweede doelpunt echter gekenmerkt als een eigen goal van de Griek Nikos Dabizas.

Op 26 februari 2006 gebeurde hetzelfde in de uitwedstrijd die Hasselbaink met Middlesbrough speelde tegen West Bromwich Albion. Uiteindelijk kreeg Albion-speler Ronnie Wallwork die treffer achter zijn naam. Saillant detail: beide afgenomen treffers van Hasselbaink kwamen in de 44ste minuut van de wedstrijd tot stand.

Samenstelling: Felix Aerts & Ramon Min

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen