Van Gaal predikt totale mens-principe tegenover jeugd

Reacties

Volgens Louis van Gaal is het niet verrassend dat veel jeugdspelers kansen krijgen bij Manchester United en dat die werkwijze zijn vruchten afwerpt. De instroming van de jeugd is een van de redenen waarom de manager werkzaam is op Old Trafford.

Van Gaal predikt totale mens-principe tegenover jeugd

'Het was een van de redenen waarom Manchester United me wilde hebben', zegt Van Gaal op de clubsite. Ik heb twee gesprekken gehad, met Ed Woodward en de clubeigenaren. Zij vertelden mij over de clubcultuur en maakten de verwachtingen duidelijk. Het was belangrijk dat jeugd de kans zou krijgen.' Dat laatste is mede door een blessuregolf momenteel zeker het geval bij The Mancunians. Mede dankzij de inbreng van jongelingen als Marcus Rashford (18) heeft United vier achtereenvolgende zeges geboekt.

Van Gaal eist het succes niet volledig op. 'Je hebt ook geluk nodig, dat jongens het ook laten zien op dit niveau. Dat is niet altijd het geval, maar als je ziet hoeveel spelers ik de kans geef zich te laten zien', aldus de Nederlander, die vijftien jeugdspelers heeft laten debuteren als manager van United. 'Met mij als manager krijg je veel kansen. Daarom komen veel spelers komende zomer naar United, omdat ze zien dat ik spelers kansen geef.'

Het draait bij een doorbraak niet alleen om voetbalkwaliteiten. Een speler kan nog zo getalenteerd zijn, tussen de oren moet het goed zitten. 'Het gaat niet alleen om tactiek of techniek, maar ook om hoe een speler in het leven staat. Hoe hij zijn carrière een plaats weet te geven in zijn leven. Dat is ook belangrijk', stelt de prediker van het totale mens-principe. 'Ik zei vandaag nog tegen een speler: "Het gaat niet om mij. Ik doe altijd wat ik denk dat ik moet doen, maar het gaat erom dat jij je in de kijker speelt. Dan krijg je een kans van me. Die moet je vervolgens zien te grijpen."'

De jongelingen krijgen onder meer tijdens partijvormen op de training de kans zich te laten zien. Zo spelen The Red Devils in aanloop naar een duel altijd elf tegen elf, waarbij de reserves de speelwijze van de komende opponent moeten nabootsen. 'Daar leren ze veel van. Ze moeten dan bijvoorbeeld spelen als West Bromwich Albion en niet als zichzelf. Begrijp je? Dan kan ik zien of ze dat kunnen opbrengen.' United speelt zondag (17.00 uur) een uitwedstrijd tegen West Brom.

Premier League-debutanten uit eigen jeugd onder Van Gaal
Speler Datum debuut Gespeelde PL-duels
James Weir 28-02-2016 1
Marcus Rashford 28-02-2016 2
Timothy Fosu-Mensah 28-02-2016 2
Donald Love 13-02-2016 1
Guillermo Varela 05-12-2015 4
Cameron Borthwick-Jackson 07-11-2015 8
Andreas Pereira 15-03-2015 5
Tom Thorpe 27-09-2014 1
Paddy McNair 27-09-2014 24
Michael Keane 24-08-2014 1
Tyler Blackett 16-08-2014 11
Jesse Lingard 16-08-2014 16
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.