Van Gaal niet langer onaantastbaar op Old Trafford

Reacties

Louis van Gaal is inmiddels al een half jaar manager van Manchester United. Waar hij in juli werd binnengehaald als genie en verlosser na de bronzen medaille op het WK met Oranje is er inmiddels kritiek op zijn functioneren. Zo doet Van Gaal het niet beter dan zijn voorganger David Moyes en stuitte hij met zijn beslissing om Radamel Falcao te passeren op veel onbegrip.

Van Gaal niet langer onaantastbaar op Old Trafford

Nu Van Gaal afgelopen zondag eindelijk eens een vrijwel volledig fitte selectie tot zijn beschikking had, ontbrak Falcao opmerkelijk genoeg in de wedstrijdselectie voor de verloren topper tegen Southampton. Dat was verrassend, omdat de 28-jarige Colombiaan na vijf basisplaatsen op rij, waarin hij twee keer scoorde, op de weg terug leek na zijn zware kruisbandblessure. Tegen The Saints vormde Ángel di María echter de aanvalspartner van Robin van Persie.

De verklaring van Van Gaal voor het passeren van Falcao was dat er voor de gerenommeerde aanvaller geen plek was in de selectie, omdat er anders niet genoeg wisselmogelijkheden zouden zijn. Gek genoeg gold die redenatie niet voor de negentienjarige James Wilson, die Falcao in de pikorde klaarblijkelijk dus is gepasseerd.

BBC-presentator Gary Lineker verbaasde zich over de keuzes van Van Gaal, vooral omdat Di María – van origine toch een aanvallende middenvelder – opeens in de spits stond, terwijl daar bijvoorbeeld ook Falcao of Wayne Rooney had kunnen staan. 'Raar dat Di María voorin speelt en Rooney op het middenveld', zei de oud-spits op Twitter. 'Voetbal is al moeilijk genoeg op je eigen positie, laat staan op die van iemand anders.'

Afgelopen zomer was Louis van Gaal nog dolblij toen Radamel Falcao neerstreek op Old Trafford. Een half jaar later is nog altijd onduidelijk of de 28-jarige spits toekomst heeft in Manchester.
Afgelopen zomer was Louis van Gaal nog dolblij toen Radamel Falcao neerstreek op Old Trafford. Een half jaar later is nog altijd onduidelijk of de 28-jarige spits toekomst heeft in Manchester.

Faustino Asprilla, een andere voormalige topspits, ging nog verder in zijn kritiek aan het adres van Van Gaal. De landgenoot van Falcao haalde nog maar eens fijntjes aan dat Juan Román Riquelme en Rivaldo in hun tijd bij Barcelona ook al overhoop lagen met de Nederlandse trainer. 'Het lijkt me duidelijk, Van Gaal. Je kan niet overweg met Zuid-Amerikanen.' Vervolgens stak Asprilla Falcao – bijgenaamd El Tigre­ – een hart onder de riem. 'Frustrerend dat Falcao niet speelt. Laat de tijger vrij!'

Falcao was afgelopen zomer nog een van de belangrijkste versterkingen van Van Gaal, die de komst van de Colombiaan komende zomer definitief kan maken voor 55 miljoen euro. Het zou de totale uitgaven van Man Utd onder de opvolger van Moyes brengen naar een lieve som van 250 miljoen. Desondanks loopt het in aanvallend opzicht nog altijd niet bij The Red Devils, zo constateerden tal van criticasters na de 1-0 nederlaag tegen het Southampton van Ronald Koeman, die zelf vóór de ontmoeting met Van Gaal al stelde dat tijd geen excuus mag zijn voor een toptrainer.

De stand van zaken inspireerde de BBC ertoe te berekenen hoeveel geld Van Gaal uitgaf per punt. De slotsom: Van Gaal spendeerde vijf miljoen euro per punt, Moyes nog geen miljoen. Geconfronteerd met de pijnlijke feiten schoot Van Gaal in de verdediging. 'Dus je hebt al die weken gewacht met het stellen van deze vraag totdat ik evenveel punten zou hebben als Moyes?', reageerde Van Gaal op een vraag van een journalist. 'Tja, oké. Ik heb het nog niet kunnen verbeteren…'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.