Van der Vaart aan basis van nieuw succes Tottenham

Terwijl Liverpool een dreigende crisis afwendde met een even gelukkige als verdiende zege, wees Rafael van der Vaart Tottenham Hotspur de weg in een Londense derby.

Tottenham Hotspur-Fulham 1-0Tottenham Hotspur nam de vierde plaats over van Chelsea, dat zondag het verloren terrein met een zege op Aston Villa weer kan goedmaken. Voorlopig staan The Spurs op een plek die aan het einde van de rit goed is voor een plaats in de voorronde van de Champions League.

Een goede reeks van acht duels zonder nederlaag maakt Tottenham tot een van de kanshebbers. Ook tegen de kwakkelende stadsgenoot Fulham deden de bekende smaakmakers van zich spreken. Uit een vrije trap van Van der Vaart kopte Gareth Bale de enige treffer op White Hart Lane binnen. Fulham bleek aanvallend te onmachtig om de nederlaag te voorkomen.

Manchester City-Blackpool 1-0Bij Manchester City kan het ogenschijnlijk financieel niet op, waar Blackpool juist met minimale middelen zich knap staande houdt in de Premier League. In de directe confrontatie was het verschil echter klein. Een gelukkige treffer van Adam Johnson, wiens schot van richting werd veranderd, bracht The Citizens de zege. De ploeg van manager Roberto Mancini moest flink aan de bak om de punten vast te houden, ook doordat Carlos Tévez na ruim een half uur verzuimde uit een strafschop de 2-0 te maken.

Liverpool-Bolton Wanderers 2-1Roy Hodgson kan weer wat rustiger ademhalen. Zijn positie als manager van Liverpool is weer wat steviger na de nipte overwinning. In de eerste helft zag het er niet naar uit. Bolton Wanderers nam op slag van rust via Kevin Davies op voorsprong en daarmee leek het lot bezegeld.

Liverpool kwam in de tweede helft als een compleet andere ploeg voor de dag. Van het onzekere en povere optreden was weinig meer over. De gelijkmaker van Fernando Torres na een prachtige aanval via onder andere de ingevallen Steven Gerard was het eerste signaal van de wederopstanding. Het duurde tot in de blessuretijd tot de terechte en bevrijdende 2-1 viel. Invaller Joe Cole gaf het laatste tikje, al bleef er een buitenspelluchtje aan hangen.

Stoke City-Everton 2-0Stoke City maakte een einde aan een reeks van acht duels zonder nederlaag van Everton op vreemde bodem. Kenwyne Jones bracht de defensie van The Toffees, die nog aantraden zonder geblesseerde John Heitinga, halverwege de eerste helft met een kopbal als eerste in verlegenheid. Na ruim een uur droeg Phil Jagielka bij aan nederlaag door zijn eigen doelman Tim Howard te passeren.

Sunderland-Blackburn Rovers 3-0De knappe zesde plaats dankt Sunderland vooral aan het sterke spel in thuiswedstrijden. Blackburn Rovers ondervond dat aan den lijve door als zesde club dit seizoen met lege handen te vertrekken uit het Stadium of Light. De vroege goals van Danny Wellbeck en Darren Bent bleken de voorbode van een regelmatige zege, die door Asamoah Gyan nog extra glans kreeg.

West Ham United-Wolverhampton Wanderers 2-0West Ham United boekte een cruciale zege in de strijd tegen degradatie. Wolverhampton Wanderers beet zich eerst stuk op keeper Robert Green, kwam kort na rust op achterstand door een eigen doelpunt van Ronald Zubar, incasseerde de genadeklap in de slotfase van Freddie Sears en nam daarna de rode lantaarn over van West Ham United. Foto: VI Images