Van den Brom: 'Play-offs zijn de laatste houvast'

Reacties

De knop moet om bij AZ en trainer John van den Brom beseft dat na de verloren bekerfinale de focus vol moet liggen op de competitie. De Alkmaarders kunnen alsnog Europees voetbal afdwingen, maar dan via een omweg.

Van den Brom: 'Play-offs zijn de laatste houvast'

Afgelopen weekend was Vitesse in de finale van de KNVB-beker met 0-2 te sterk voor AZ, waardoor de Arnhemmers een ticket voor de groepsfase van de Europa League pakten. AZ staat er in de competitie goed voor als het gaat om het behalen van de play-offs. 'We moeten in de Eredivisie nu voor het hoogst haalbare gaan: de vijfde plek. Die hebben we zelf in de hand', beseft Van den Brom op de persconferentie voor de uitwedstrijd tegen NEC.

'Als sportman wil je zo hoog mogelijk eindigen en voor de club moeten we er wat dat betreft het maximale uithalen. Vervolgens zijn de play-offs de laatste houvast om ons doel van Europees voetbal halen te bereiken.' In de eindstrijd van de beker had AZ de perfecte kans om zich richting de Europa League te voetballen, maar dat doel werd niet behaald. De formatie uit Noord-Holland moet zich in de play-offs via twee tweeluiken verzekeren van een plek in Europa, alhoewel de ploeg bij winst instroomt in de voorrondes van de Europa League.

Van den Brom is strijdbaar, met in het achterhoofd het feit dat AZ zich dit seizoen ook via de voorrondes plaatste voor het hoofdtoernooi. 'Iedereen zegt nu: 'AZ, dat is over en uit.' Het is aan ons om het tegendeel te bewijzen. We moeten onze rug rechten en dat begint zondag tegen NEC.' Niet elke basisspeler van de verloren bekerfinale zal ook tegen NEC starten. Van den Brom zag dat niet iedereen het verlies goed verteerd heeft. 'Voor de opstelling van zondag heb ik deze week tijdens de trainingen gekeken wie er nog met hun ziel onder de arm liepen. Ik kies nu voor jongens die fris in de kop zijn. Ja, er gaat wel wat veranderen.'

Vitesse

De situatie in Arnhem ligt volkomen anders na het pakken van de eerste prijs in de clubhistorie. Op de persconferentie van Vitesse, dat zondag tegen nummer vier FC Utrecht speelt, heerste vooral een gevoel van nagenieten. 'Met name de interactie tussen de spelers en supporters was prachtig om te zien. Zowel in De Kuip als maandagavond bij de huldiging. Het was voor mij als trainer, net zoals voor de meeste spelers, de eerste prijs. Waanzinnig om te zien wat het met de club, alle supporters en de omgeving doet', kijkt trainer Henk Fraser tijdens het wekelijkse persmoment terug op de nasleep van de gewonnen bekerfinale.

Het zorgt voor rust in kamp Vitesse. Fraser wil echter niet dat zijn spelers er aan het einde van het seizoen met de pet naar gooien. 'We leven ontspannen maar wel met een goede drive naar de wedstrijd toe. Het gaat om veel meer dan alleen prestige. De vijfde plek is voor de club namelijk erg belangrijk. En daarbij is elke wedstrijd er één om te winnen.' Vitesse komt volgend seizoen voor het eerst sinds het seizoen 2002/03 uit in een Europees hoofdtoernooi. Toentertijd drong Vitesse door tot de derde ronde van de UEFA Cup, daarin werd het uitgeschakeld door Liverpool.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.