Van de Looi: 'Ik ken de kwaliteiten van De Leeuw'

FC Groningen heeft tegen Excelsior met twee 'ongelooflijke blunders' zijn eigen graf gegraven. Trainer Erwin van de Looi reageerde kribbig op zijn keuze Michael de Leeuw op de bank te laten beginnen.

Van de Looi zag in een tijdsbestek van enkele minuten in de tweede helft de vijfde nederlaag op rij vorm krijgen. 'Twee ongelooflijke blunders', refereerde de trainer bij FOX Sports aan de fouten van Lorenzo Burnet en Juninho Bacuna, die Excelsior in een zetel brachten (2-1).

Rasmus Lindgren sloot zich daarbij aan. 'De eerste helft van ons had beter gemoeten. Maar als het 0-0 staat heb je alle kans om te winnen', zei de aanvoerder. 'We moeten ons schamen voor de eerste vijf minuten in de tweede helft. Als je zo de goals weggeeft… Daar kan je niet tegen voetballen.'

Pas na de 2-0 achterstand werd FC Groningen wakker. 'Als we dat nodig hebben, dan is dat natuurlijk niet goed', aldus Lindgren. 'Als je naar het aantal kansen kijkt, dan was een gelijkspel misschien verdiend geweest. Maar als je zo uit de kleedkamer komt, dan verdien je het niet.'

De Leeuw
De entree van Michael de Leeuw bracht nieuw vuur in de aanval van FC Groningen. Van de Looi verdedigde zich tegen het verwijt de clubtopscorer op de bank te hebben gehouden. 'Normaal gesproken speelt hij, maar hij zit in een mindere periode. Ik moet keuzes maken als trainer. Met De Leeuw heb je een aanvaller op tien. We kwamen tegen AZ en FC Twente met De Leeuw een mannetje tekort op het middenveld. Ik ken de kwaliteiten van De Leeuw, en die staan buiten kijf. Maar de keuze viel net als vorige week op Albert Rusnák.'

De Leeuw zelf was het niet eens met de beslissing van Van de Looi. 'Hij heeft het over de tactische keuzes. Hij wil toch meer een middenvelder op middenveld. Ik weet dat ik een diepere tien ben. Maar ik snap het ook niet. Iedereen vindt dat-ie hoort te spelen. Ook ik vind dat ik altijd moet spelen.'

Helemaal geslaagd in zijn opzet was hij niet. 'Ik kwam ook in het veld om het ongelijk van de trainer te laten zien. Ik wilde het graag laten zien. Ik maak wel de goal, maar ik moet de tweede ook maken.'