Excelsior boekt broodnodig succes tegen zwak Groningen

FC Groningen heeft ook op Woudestein een nederlaag moeten incasseren. Excelsior profiteerde dankbaar van de slechte beurt van de gasten (2-1).

Excelsior en FC Groningen maken beide moeilijke tijden door en snakten naar een succes. De eerste helft op Woudestein was een bevestiging van het gebrek aan vertrouwen. Het aantal kansen (drie) was tekenend voor de machteloosheid.

FC Groningen kwam al helemaal niet toe aan het dominante spel dat trainer Erwin van de Looi vooraf had aangekondigd. Het compleet nieuwe gezicht van de FC Groningen-voorhoede bleek niet het antwoord op de vormcrisis. Mimoun Mahi, Danny Hoesen en Jesper Drost maakten weinig klaar.

Na bijna een uur werd Van de Looi gedwongen de aanval van nieuwe impulsen te voorzien. Excelsior had namelijk mede dankzij de Groningse vrijgevigheid in het eerste kwartier van de tweede helft een 2-0 voorsprong genomen.

Een verkeerde pass van linksback Lorenzo Burnet was de inleiding voor de 1-0 van Tom van Weert, die op aangeven van Rick Kruys de score opende. De tweede Kralingse treffer (van Jeff Stans) kwam in de 54ste minuut tot stand uit een strafschop, die werd toegekend na een onnodige overtreding op Brandley Kuwas van Juninho Bacuna.

Die laatste kon vier minuten later plaatsmaken voor Michael de Leeuw. De aanvaller liet met zijn onverzettelijkheid zien waaraan het voor zijn entree schortte bij FC Groningen. Het gif dat hij in zijn spel legde bracht ook de aansluitingstreffer. De Leeuw werkte in de 71ste minuut binnen uit de rebound, nadat een schot van de andere invalkracht Oussama Idrissi tegen de paal was beland.

De twee invallers kregen kansen om FC Groningen alsnog aan een punt te helpen en zo Van de Looi te overtuigen de volgende keer wel een basisplaats voor hen te reserveren. Maar De Leeuw en Idrissi bleven zonder succes.

Door de overwinning is Excelsior qua punten op gelijke hoogte gekomen met nummer vijftien Willem II. FC Groningen is door de vijfde nederlaag op rij weggezakt naar de tiende plaats in de Eredivisie.