Van Bronckhorst stapt eindelijk uit de schaduw

Reacties

Als speler leefde Giovanni van Bronckhorst in de luwte. Vanuit de schaduw zorgde hij ervoor dat de sterren van Arsenal, Barcelona en Oranje konden schitteren. Als trainer ondersteunde hij Cor Pot, Ronald Koeman en nu Fred Rutten. Vanaf volgend seizoen staat Gio op eigen benen. Een dienaar wordt koning.

Van Bronckhorst stapt eindelijk uit de schaduw

Met Van Bronckhorst krijgt Feyenoord een trainer die werkt op basis van vertrouwen. Met autoritaire en dominante coaches had de 106-voudige international als speler niet veel. 'Het relaxte van Guus Hiddink en Frank Rijkaard beviel me het beste', zei Van Bronckhorst twee jaar geleden tegen Voetbal International, verwijzend naar de coaches met wie hij werkte als speler.

'Dat wil niet zeggen dat ik van die andere trainers niets geleerd heb. Ik bewonder de controle van Louis van Gaal en Dick Advocaat. Top. En Arsène Wenger was de eerste trainer die mij als voetballer liet kennismaken met het totaalpakket, tot aan yoga toe. Maar als ik trainers moet noemen die qua werkwijze het beste mij pasten, zeg ik: Hiddink, Rijkaard en Ronald Koeman.'

Ludovic Giuly, Mark van Bommel, Giovanni van Bronckhorst en Henrik Larsson na het winnen van de Champions League in 2006.
Ludovic Giuly, Mark van Bommel, Giovanni van Bronckhorst en Henrik Larsson na het winnen van de Champions League in 2006.

Als trainer leidt Van Bronckhorst op dezelfde manier als hij dat als speler deed. Hij was op het EK van 2008 en WK van 2010 aanvoerder van Oranje. Hij stuurde niet met stemverheffing of spierballentaal, maar gewoon door het goede voorbeeld te geven. De kracht van Gio's leiderschap zat hem in rust, loyaliteit en enorme werklust. Bij Barcelona eveneens. In Catalonië liep Van Bronckhorst jarenlang de longen uit zijn lijf voor Ronaldinho. Nooit een onvertogen woord. Nooit een verwijtende blik als de Braziliaan weer eens verdedigend verstek liet gaan. Van Bronckhorst kende zijn kracht als waterdrager.

In die rol kende Van Bronckhorst een geweldige carrière. Terwijl hij naam verwierf als linksback en controlerende middenvelder, begon het voor hem allemaal als linksbuiten. Op die positie brak hij in 1993/94 op huurbasis door bij RKC Waalwijk. In Rotterdam vestigde hij zijn naam als middenvelder en verdiende hij in 1998 een transfer naar Glasgow Rangers. Drie jaar later ging hij naar Arsenal en weer drie jaar daarna volgde Barcelona, waar hij definitief werd omgeturnd tot linksback.

Een piepjonge Giovanni van Bronckhorst, geflankeerd door Tomek Iwan, Ronald Koeman en George Boateng.
Een piepjonge Giovanni van Bronckhorst, geflankeerd door Tomek Iwan, Ronald Koeman en George Boateng.

Tussen 2007 en 2010 sloot Gio zijn loopbaan af bij Feyenoord, waar hij als F-pupil ooit begon. Landstitels in Spanje, Schotland en Engeland sieren zijn erelijst, alsmede diverse bekers. Het verliezen van de WK-finale in 2010, zijn allerlaatste wedstrijd als speler, geldt als smet op zijn loopbaan als speler. Het winnen van de Champions League in 2006 als grootste moment van vreugde.

Vijf jaar na zijn laatste wedstrijd, begint Van Bronckhorst zijn trainerscarrière. Het clubicoon moet het gat Ajax en PSV zien te dichten. Feyenoord is zijn rol in de schaduw zat. Van Bronckhorst blijkbaar ook. De dienaar van weleer staat vanaf vandaag vol in de schijnwerpers.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.