Utrecht houdt zicht op vierde plaats met zege bij Vitesse

Vitesse heeft slechte zaken gedaan in de jacht op een plaats in de play-offs voor een Europa League-ticket. De ploeg van trainer Rob Maas kreeg in het laatste kwartier van het duel met FC Utrecht drie treffers om de oren: 1-3.

Maas stuurde tegen Utrecht een jeugdig elftal het veld in. Julian Lelieveld (18) en Thomas Oude Kotte (20) mochten bij afwezigheid van Kevin Diks en Maikel van der Werff voor het eerst in de basis beginnen bij de Arnhemmers. Het was een andere jongeling die binnen tien minuten de openingstreffer op zijn schoen had. Dominic Solanke profiteerde bijna van miscommunicatie tussen Timo Letschert en Filip Bednarek, maar de doelman kon ternauwernood redden. De thuisploeg bekroonde een prima eerste helft in de dertigste minuut wel met een doelpunt. De Utrechtse defensie kreeg de bal na een vrije trap van Lewis Baker niet weg, waarna Guram Kashia kon binnentikken.

In de tweede helft ging Utrecht nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. Topscorer Sébastien Haller was er binnen een minuut twee keer dichtbij. De Fransman kwam eerst alleen op Eloy Room af, maar de keeper hield zijn doel schoon. Uit de daaropvolgende corner probeerde Haller het via een spectaculaire omhaal (foto), maar ook daar had Room een antwoord op.

Een kwartier voor tijd brak het verzet van Vitesse alsnog. Nacer Barazite scoorde tegen zijn oude ploeg uit een lage voorzet van Christian Kum. Invaller Ruud Boymans bezorgde de ploeg van Erik ten Hag vijf minuten voor tijd vervolgens de voorsprong. Ramon Leeuwin maakte de uitslag daarna nog wat beter, waardoor het duel met AZ volgende week zondag doorslaggevend wordt in de strijd om de vierde plaats.

AZ heeft na de 4-1 zege op De Graafschap drie punten meer dan Utrecht. Het doelsaldo van de Alkmaarders is met +15 iets beter dan dat van de Domstedelingen (+11). Volgende week bepalen de ploegen in een rechtstreeks duel in De Galgenwaard wie de play-offs voor een Europa League-ticket ontloopt en zich met een vierde plaats direct voor Europees voetbal plaatst.

Voor Vitesse zijn die play-offs ver weg. De Arnhemmers zien door de nederlaag FC Groningen passeren en moeten op de slotdag winnen van FC Twente en hopen op puntenverlies van Groningen en NEC om nog kans te maken op het spelen om Europees voetbal. De achtste plaats geeft ook toegang tot de play-offs, doordat Feyenoord de beker won en zeker is van de derde plaats.