United bezweert crisis met briljant kwartier tegen Leicester

Manchester United heeft in de thuiswedstrijd tegen Leicester City helemaal niets heel gelaten van de kampioen van Engeland. De ploeg van manager José Mourinho had aan een sterke fase voor rust genoeg om uit te lopen naar een 4-1 overwinning.

De kritiek daalde neer op Mourinho nadat United in een week tijd had verloren van Manchester City (1-2), Feyenoord (1-0) en Watford (3-1). Het spel van zijn ploeg werd zelfs vergeleken met het 'saaie' voetbal onder zijn voorganger Louis van Gaal. Aanvankelijk leek daar ook tegen Leicester geen verandering in te komen. Het was in de openingsfase vooral de ploeg van manager Claudio Ranieri die op zoek ging naar een doelpunt.

Een rake kopbal van Chris Smalling in de 22ste minuut veranderde alles. De Engelse verdediger, bij afwezigheid van de gepasseerde Wayne Rooney aanvoerder, zette United uit een corner van de als linksback gestarte Daley Blind eigenlijk vanuit het niets op voorsprong. Vervolgens ging het plotseling lopen bij The Red Devils, die nog voor het rustsignaal uitliepen naar een 4-0 voorsprong dankzij doelpunten van Juan Mata, Marcus Rashford en Paul Pogba.

Wayne Rooney begon voor het eerst dit seizoen op de bank in een competitieduel. Pas in de 83ste minuut mocht de aanvoerder opdraven als vervanger van Marcus Rashford.

Met name het doelpunt van Mata in de 37ste minuut was van grote schoonheid. De Spanjaard ging de combinatie aan met Pogba, kreeg de bal op schitterende wijze terug van Jesse Lingard en schoot raak in de verre hoek. Leicester was in het vervolg uit het lood geslagen. Eerst tikte Rashford binnen uit een voorzet van Mata na een korte corner van Blind. Twee minuten later torende Pogba boven alles en iedereen uit bij weer een hoekschop van de Oranje-international en knikte raak.

Leicester mocht vier dagen na de 4-2 nederlaag tegen Chelsea in het League Cup-toernooi eigenlijk nog van geluk spreken dat het daarbij bleef. Ibrahimovic volleerde net over (foto) nadat hij een steekbal van Pogba op de borst had aangenomen, terwijl Ron-Robert Zieler een pegel van afstand van de Franse recordaankoop uit zijn doel ranselde. Twintig minuten na rust redde de Duitse doelman ook nog op een geplaatst schot van Ibrahimovic, die nu al vier duels op rij niet heeft gescoord.

Het hoogtepunt van de tweede helft kwam daarom op naam van Demarai Gray. Ranieri probeerde in de rust wat teweeg te brengen door sterspelers Riyad Mahrez en Jamie Vardy naar de kant te halen. Dat had enigszins effect. Nadat de rappe Gray de bal fraai in de kruising had gejaagd na een individuele actie, kreeg Leicester kansen op meer. David de Gea voorkwam echter dat het nog spannend werd, waardoor United met twaalf punten voorlopig derde staat. Leicester heeft zeven punten.