Unieke status Porto, PSG schier onverslaanbaar in Parijs

Reacties

De volgende twee heenduels in de kwartfinale van de Champions League dienen zich aan. Voetbal International brengt acht feiten over de wedstrijden van woensdag: FC Porto - Bayern München en Paris Saint - Germain-Barcelona.

Unieke status Porto, PSG schier onverslaanbaar in Parijs

FC PORTO - BAYERN MÜNCHEN (20.45 UUR)

● Sinds de verloren Europa Cup I-finale tegen FC Porto in 1987 (2-1) heeft Bayern München niet meer verloren van een Portugese tegenstander. De Zuid-Duitsers zijn 21 duels op rij ongeslagen tegen clubs uit Portugal (W13, G8).

● FC Porto gaat proberen om voor de vierde keer in de historie een halve finale van de Europa Cup I/Champions League te bereiken. Dat lukte eerder in 1987, 1994 en 2004. In 1994 werd Porto uitgeschakeld door Barcelona met Pep Guardiola (nu coach Bayern München) als speler in de gelederen. In 1987 en 2004 wonnen de Portugezen de belangrijkste Europese hoofdprijs.

● Bayern kan de derde club worden die de Champions League wint in eigen land. De finale is dit jaar immers in Berlijn. De club liet in 2012 de kans op diezelfde prestatie nog liggen door de finale in de eigen Allianz Arena na strafschoppen te verliezen van Chelsea. Juventus (Rome, 1996) en Borussia Dortmund (München, 1997) haalden eerder al wel een dergelijk kunststukje uit.

● FC Porto is de enige nog ongeslagen ploeg in de Champions League. Het team van coach Julen Lopetegui is inclusief voorronde (tegen Lille) tien duels op rij zonder verlies in het miljoenenbal (W7, G3).

FC Porto is dit seizoen als enige ploeg ongeslagen in de Champions League. Yacine Brahimi (rechts), goed voor vijf goals in het kampioenenbal, wordt besprongen door ploeggenoten.
FC Porto is dit seizoen als enige ploeg ongeslagen in de Champions League. Yacine Brahimi (rechts), goed voor vijf goals in het kampioenenbal, wordt besprongen door ploeggenoten.

PARIS SAINT-GERMAIN - BARCELONA (20.45 UUR)

● Paris Saint-Germain en Barcelona speelden dit seizoen al twee keer eerder tegen elkaar in de Champions League. In Groep F, waarin Ajax als derde eindigde, wonnen beide ploegen hun thuiswedstrijd (3-2 in Parijs en 3-1 in Barcelona).

● Paris Saint-Germain is in het eigen Parc des Princes al 33 Europese duels op rij ongeslagen, de langste reeks op de Europese velden. De Parijzenaars zijn thuis in de Champions League inmiddels al veertien duels achtereen zonder verlies.

● Barcelona is bezig met een opvallende reeks. De Catalanen spelen voor de achtste keer in successie de kwartfinale in de Champions League en hopen voor de zevende keer in die acht seizoenen de halve finale te bereiken.

● Gedeeld all-time topscorer in de Champions League Lionel Messi (75 goals) heeft nu in vier opeenvolgende knock-outrondes niet gescoord. In maart 2014 produceerde de Argentijn zijn laatste goal in de tweede fase van het toernooi tegen Manchester City (2-1 winst). De voormalige Wereldvoetballer van het Jaar maakte dit seizoen wel de meeste uitgoals (zes).

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.