Uitstel titel Bayern door winst Dortmund en Schalke

Bayern München maakte ook op bezoek bij FSV Mainz geen fout, maar door de zeges van achtervolgers Borussia Dortmund en Schalke 04 is de titel nog geen feit.

FSV Mainz – Bayern München 0-2
Bayern München kon bij puntenverlies van de achtervolgers Borussia Dortmund en Schalke 04 voor de 24ste keer kampioen van Duitsland worden. In dat geval moest Der Rekordmeister ook winnen op bezoek bij FSV Mainz. Dat bleek niet eenvoudig, al boekte de ploeg van trainer Pep Guardiola in de slotfase alsnog de winst.

In Mainz had Bayern, met Arjen Robben in de basis, het heft in handen. Toch werd de thuisploeg, de laatste vijf wedstrijden zonder nederlaag, amper onder vuur genomen. Sterker, pas na 65 minuten stichtte Bayern voor het eerst echt gevaar via Frank Ribéry.

De Fransman kwam gevaarlijk door maar zag zijn inzet gekeerd worden door doelman Loris Karius. Acht minuten voor tijd was het alsnog raak. Op aangeven van invaller Xherdan Shaqiri kopte Bastian Schweinsteiger tegendraads binnen. Enkele minuten later bepaalde Mario Götze de eindstand op aangeven van Ribéry.

Bayern boekte de achttiende zege op rij in de Bundesliga, maar dat bleek nog niet voldoende voor de titel. Zowel Schalke 04 als Borussia Dortmund wonnen waardoor het kampioensfeest nog even op zich laat wachten. Volgende week dinsdag kan Bayern München op bezoek bij Hertha BSC alsnog kampioen worden.

Hannover 96 – Borussia Dortmund 0-3
Borussia Dortmund heeft zich zaterdagmiddag, na de competitienederlaag van vorige week tegen Borussia Mönchengladbach (2-1), herpakt op bezoek bij Hannover 96. In de HDI-Arena was de kwartfinalist van de Champions League te sterk voor de huidige nummer elf van Duitsland.

De ploeg van trainer Jürgen Klopp stelt daarmee het kampioensfeest van Bayern München in ieder geval een week uit. Met een achterstand van 23 punten behoort de titel niet meer tot de mogelijkheden. De tweede plaats in de Bundesliga, de DFB Pokal en succes in de Champions League is wat telt voor Die Borussen.

Dankzij treffers van Mats Hummels, Robert Lewandowski en Marco Reus blijft de voorsprong van één punt op nummer drie Schalke 04 intact. In het miljoenenbal wacht de dubbele confrontatie met Real Madrid, terwijl VfL Wolfsburg de tegenstanders is van Dortmund in de halve finale van het Duitse bekertoernooi.

Een hoogstandje van Rafael van der Vaart kan een nederlaag van Hamburger SV niet voorkomen.

VfB Stuttgart – Hamburger SV 1-0
Huub Stevens heeft de cruciale degradatiekraker tegen zijn oude club Hamburger SV winnend afgesloten: 1-0. De trainer van VfB Stuttgart zag zijn elftal toeslaan, nadat HSV door een rode kaart door moest met tien man.

Bij de bezoekers uit Hamburg stond Rafael van der Vaart in de basis. Hij werd in de 58ste minuut gewisseld, terwijl Ouasim Bouy geen invalbeurt gegund werd. Het beslissende moment in het spannende degradatieduel was in de 53ste minuut, toen Hakan Çalhanoglu zijn tweede gele – en dus rode – kaart ontving. Tegen een tienkoppig HSV maakte gouden wissel Alexandru Maxim twintig minuten voor tijd het verschil door een voorzet van Ibrahima Traore in te tikken.

Door de overwinning springt Stuttgart over HSV heen op de ranglijst. Het elftal van trainer Stevens passeert daarnaast ook het 1. FC Nürnberg van coach Gertjan Verbeek, waardoor het nu vijftiende staat. HSV zakt een plaats naar de zestiende positie, terwijl Nürnberg nu zeventiende is.

Schalke 04 – Eintracht Braunschweig 3-1
Met zijn tiende seizoenstreffer heeft Klaas-Jan Huntelaar een belangrijk aandeel gehad in de 2-0 overwinning van Schalke 04 op hekkensluiter Eintracht Braunschweig. Dankzij de zege blijft de achterstand van Schalke op nummer twee Borussia Dortmund slechts een punt.

Thuis kende Schalke weinig moeite met Braunschweig. Via Leon Goretzka kwam het in de achttiende minuut op voorsprong en er waren daarna kansen om de score verder uit te bouwen. Uiteindelijk was het Huntelaar die in de 66ste minuut het duel in het slot gooide. Hij zag zijn directe vrije trap van richting veranderd worden door de muur en daardoor achter doelman Daniel Davari belanden. Negen minuten voor tijd redde Benjamin Kessel de eer voor de bezoekers. Het slotakkoord was echter voor Schalke 04, waar invaller Ádám Szalai de eindstand bepaalde.