UEFA rest alleen FIFA-boycot

Reacties

Sepp Blatter werd vrijdag herkozen als voorzitter van de FIFA. Tom Knipping, de afgelopen dagen voor Voetbal International aanwezig bij het FIFA-congres in Zürich, maakt de balans op.

UEFA rest alleen FIFA-boycot

Gelaten dropen de Europese bondsvoorzitters vanavond af richting het vliegveld. De komende weken zal blijken in hoeverre ze hun ronkende teksten van de afgelopen dagen gaan waarmaken. UEFA-baas Michel Platini ('Als Blatter wint, is de FIFA verlaten een optie') en FA-voorman Greg Dyke ('Als de UEFA zich terugtrekt voor het WK heeft dat veel impact') lieten zich hard uit, al was het wel treurig dat daarvoor eerst een FBI-inval nodig was.

Michael van Praag, die als eerste en lange tijd enige de aanval inzette, gaf in december een voorzet: de oprichting van een nieuwe wereldvoetbalbond. Waarom niet? De UEFA heeft eigenlijk geen andere keus. Als Platini en co nu toch weer doodleuk met Blatter in zee gaan, zouden de kritische Europese voetbalbestuurders na alle verbale uithalen van de afgelopen dagen volkomen ongeloofwaardig zijn. Terugtrekken uit de FIFA is na de afgetekende nederlaag van vanavond de enige manier om Blatter echt te raken. Zonder Duitsland, Engeland, Nederland, Spanje, Italië en Frankrijk stelt een WK weinig voor. En als gevolg daarvan ook de FIFA, die zijn miljardenimperium voor meer dan tachtig procent bouwt op WK-revenuen. Grote sponsors zullen niet langer geïnteresseerd zijn megabedragen over te maken wanneer de top van de FIFA-ranking afhaakt en een groot land als de Verenigde Staten zal een stuk minder geld over hebben voor de tv-rechten. Zonder de Europese toplanden zullen de inkomsten drastisch dalen en dan is er ook niet meer zo veel geld voor ontwikkelingsprojecten in al die landen die nu opnieuw massaal Blatter hebben gesteund.

De hervormingen die Blatter vanmiddag beloofde zijn bij voorbaat kansloos. Verandering en transparantie beloofde de 79-jarige immers vier jaar geleden ook al. Vervolgens gaven veel bonden hem het voordeel van de twijfel. Met alle gevolgen van dien. Zelden was de FIFA zo omstreden als de afgelopen vier jaar. Zeven van de 24 leden van het uitvoerend comité sneuvelden na corruptieschandalen en FIFA werd een scheldwoord. Van de aangekondigde hervormingen kwam nauwelijks iets terecht. Daarvoor is de UEFA overigens met acht bestuursleden in het uitvoerend comité wel medeverantwoordelijk. 

De UEFA heeft de afgelopen dagen hoge verwachtingen gewekt en zal rond de Champions League-finale toch met iets concreets moeten komen. Platini en Dyke kunnen na hun dreigementen niet meer terug. Zou je denken. Maar de eerste reacties van Platini en Dyke na het congres voorspelden weinig goeds. Platini was 'trots' op zijn UEFA omdat was aangetoond dat de Europeanen verandering wilden. Ook Dyke was minder expliciet dan eerder deze week. Volgens hem is dit pas het begin van een proces. Hij verwacht dat Blatter het dankzij inspanningen van de FBI niet langer dan twee jaar zal volhouden. Dat klonk allemaal alweer een stuk softer dan de WK-boycot van gisteren. De eerste terugtrekkende bewegingen worden alweer gemaakt. Voorzitter Wolfgang Niersbach van wereldkampioen Duitsland sloot na de verkiezingen een boycot zelfs al direct uit. 'Dat lijkt ons nooit de oplossing.' 

Wanneer neemt de UEFA nu eens echt afstand van de schandaalbejaarde die het wereldvoetbal criminaliseert?

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.