VI Live: wat gaan KNVB, UEFA & co doen tegen Blatter?

Reacties

In Zürich hebben de 209 bij de FIFA aangesloten voetbalbonden vrijdag Sepp Blatter (79) opnieuw gekozen als FIFA-voorzitter. De 79-jarige Zwitser blijft de baas tot medio 2019 omdat zijn enige tegenstrever Prins Ali besloot geen tweede stemronde meer aan te gaan. Na de eerste ronde was de verdeling als volgt: 133 voor Blatter, 73 voor de Jordaanse prins en 3 ongeldig. VI.nl volgde de door het woensdag geopenbaarde corruptieschandaal overschaduwde verkiezing in deze liveblog de hele dag op de voet. Lees hieronder alles nog eens terug.

VI Live: wat gaan KNVB, UEFA & co doen tegen Blatter?

Hierbij is de LIVE rond de herverkiezing van Sepp Blatter ten einde.

19.50 uur: GENOEG OPEN EINDJES
Er is nog veel onduidelijk over wat voor gevolgen het gaat hebben dat Blatter op de troon blijft zitten. Morgen is de persconferentie.

19.45 uur: WAT GAAT ER NU GEBEUREN?!?
-Gaan de Europese bonden daadwerkelijk uit de FIFA stappen?
-Gaat Michel Platini daadwerkelijk actie ondernemen?
-Komt er een boycot van Engeland op het WK van 2018 in Rusland...? Zullen er landen volgen?
-Wat gaan de belangrijkste sponsors doen?

-Durven de Europese bonden en wellicht de Verenigde Staten écht stappen te ondernemen? Een WK zonder deze landen zou voor de rest immers een flink probleem zijn...
-Wat gaat de KNVB doen? Durft Nederland als voorvechter voorop in de strijd te gaan?

19.35 uur: ZATERDAG
Morgen zal bepaald worden hoeveel landen er per continent mogen deelnemen aan het WK van 2018. Wat heeft Blatter aan wie beloofd in de verkiezingsrace? Het gaat blijken.

19.34 uur: BLATTER IS ZIELSGELUKKIG
'U ziet, ik ga nog even door. Ik ben in een goede bui. Ik moet toegeven dat ik zenuwachtig was. Nu is deze lange dag echt voorbij. Dank iedereen! FIFA is een geweldige organisatie, die staat voor voetbal, voor deze geweldige sport. Nogmaals dank en tot slot: geniet van het leven!'

19.33 uur: DAVID GILL
David Gill treedt dus al weer terug. De Engelsman is vandaag benoemd tot vice-voorzitter, maar had aangekondigd bij een herverkiezing van Blatter op te stappen. Zou hij navolging krijgen?

19.32 uur: BLATTER
De closing remarks van Blatter:
'Ik wil benadrukken hoe blij ik ben met de verbroedering tussen de Palestijnse en de Israëlische afvaardiging vandaag. Ik besluit dit congres nu.'

19.31 uur: TOT SLOT
Blatter handelt de agenda af. Het 66ste congres zal in 2016 in Mexico City zijn. Een jaar later heeft het congres in Kuala Lumpur plaats.

19.25 uur: BLATTER BESLUIT
'Let's go FIFA! Dank jullie allemaal!

19.24 uur: LEEFTIJD
'Het is geen kwestie van leeftijd. Ik ben 79, maar er zijn ook mensen die oud zijn als ze vijftig zijn', aldus Blatter, die vervolgens applaus krijgt. 'Ik wist niet dat er zoveel vijftigjarigen in de zaal zitten', grapt hij. Maar zonder gekheid: in 2019 is Blatter dus 83 jaar oud.

19.22 uur: VROUWEN
'We hebben bij FIFA vrouwen nodig', aldus Blatter. 'Maar kom niet aan het WK', waarschuwt Blatter. 'Ik pak de handschoen op. Ik ben ervan overtuigd dat we FIFA kunnen hervormen. God, Allah, waar je ook in gelooft; de hogere macht zal helpen ons te krijgen waar we moeten zijn. Nogmaals: ik wil een sterke FIFA. Ik beloof dat die sterke organisatie er zal komen.'

19.21 uur: DANK
'Ik wil iedereen bedanken dat ik de FIFA mag blijven leiden. Ik blijf de baas op deze boot. Maar we moeten gaan werken om FIFA weer te krijgen waar het hoort te zijn. Er moeten problemen opgelost worden.'

19.20 uur: BLATTER BEDANKT PRINS ALI
'Mijn dank en complimenten aan prins Ali', aldus Blatter. 'Hij was een waardige tegenstander. Hij heeft een goed resultaat behaald en hij had eenvoudig kunnen zeggen, laten we nog een tweede ronde doen.'

19.19 uur: BLATTER BETREEDT HET PODIUM
Onder gejuich betreedt Sepp Blatter weer het podium.

19.15 uur: SEPP BLATTER BLIJFT DE BAAS
De 79-jarige Sepp Blatter blijft FIFA-voorzitter tot medio 2019. Als Issa Hayatou dat mededeelt, gaat er applaus op. Het is voor Blatter zijn vijfde termijn. Hij is al preses sinds 1998.

19.13 uur: PRINS ALI GEEFT HET OP
Hij spreekt nu de zaal toe. 'Ik wil iedereen bedanken, het is een geweldige reis geweest. Ik wil iedereen bedanken voor het lef op mij te stemmen, maar ik trek me terug.' De Jordaanse prins ziet het niet meer zitten. In de eerste ronde was het verschil zestig stemmen.

19.05 uur: PRINS ALI TWIJFELT
Het is nog niet bevestigd, maar het kamp van prins Ali zou twijfelen over de tweede ronde. Althans, over het nut daarvan... De kans dat de rollen dan omgedraaid zijn, is immers klein. Dat zou wel de huidige radiostilte verklaren.

19.01 uur: ALLE BONDEN MOETEN WEER STEMMEN
Alle 209 bonden moeten dus opnieuw stemmen. De kans is dus aanwezig dat er dan meer geldige stemmen uitgebracht gaan worden. Overigens is opmerkelijk dat de FIFA nog niet heeft aangegeven hoe het nu verder zal gaan. Mocht er bijvoorbeeld een pauze voor het diner ingelast worden, kon het wel eens héél laat gaan worden.

19.00 uur: WAARDIGE OPPONENT
Hoewel het verschil in stemmen aanzienlijk is, heeft Sepp Blatter voor het eerst een tweede ronde nodig... Dat is hem nog niet eerder gebeurd sinds zijn aantreden in 1998. In dat opzicht is prins Ali een waardig uitdager, maar of hij de 79-jarige Zwitser van de troon kan stoten...

18.59 uur: HELFT IS NU GENOEG
In de tweede ronde is de helft van de stemmen voldoende: 105. Oftewel: als er opnieuw zo gestemd wordt, is de vijfde termijn van Sepp Blatter een feit.

18.57 uur: ER IS BEWEGING
Valcke neemt weer plaats en overlegt met Issa Hayatou. De Kameroener gaat wat zeggen. ER IS EEN TWEEDE RONDE NODIG!! Van de 209 stemmen zijn er 206 geldig. Prins Ali heeft 73 stemmen, Blatter 133. Omdat er dus geen tweederde-meerderheid is behaald, zullen alle landen nogmaals moeten stemmen.

18.45 uur: VALCKE
Terwijl de nodige leden in de zaal wat verveeld rondkijken, is FIFA-secretaris-generaal Jérôme Valcke driftig aan het schrijven. Weet hij de uitkomst al? Heeft geen van de twee kandidaten minimaal 140 stemmen dan volgt er een tweede ronde.

18.35 uur: DE BRIEFJES WORDEN VERDEELD
Aan de ene kant een stapel, aan de andere kant een stapel. Als dat een voorbode lijkt voor de verdeling, gaan we een tweede stemronde krijgen. Of worden de stapeltjes om een andere reden gemaakt...? Het gaat zo blijken.

18.30 uur: DOZEN WORDEN LEEGGESTROOID
De dozen met daarin de briefjes van de stemmende bonden worden op tafel uiteengestort. De spanning neemt toe. Overigens worden de stembriefjes met de hand geteld.

18.26 uur: HET DUURT EVEN, MAAR DAN HEB JE OOK WAT...
...209 bonden hebben hun stem uitgebracht.

18.25 uur: DE LAATSTE LOODJES
Zambia! Zimbabwe! We zijn er over enkele ogenblikken...

18.15 uur: S... EINDE KOMT IN ZICHT
Het einde komt zo langzamerhand in zicht. Swaziland en Soedan mogen stemmen.

17.58 uur: VAN OOSTVEEN BRENGT STEM UIT
De Nederlandse delegatie brengt zijn stem uit. KNVB-directeur Bert van Oostveen loopt naar stemhokje nummer twee om, naar alle waarschijnlijkheid, op FIFA-preses Sepp Blatters tegenkandidaat prins Ali Bin-Al Hussein te stemmen.

17.45 uur: K... DIT GAAT NOG WEL EVEN DUREN
Koeweit en Kenia mogen stemmen. Dit gaat nog wel even duren...

17.15 uur: A, B.... EN NOG EENS DE REGELS
• Om tot preses te worden gekozen zal een kandidaat in de eerste ronde tweederde van de 209 stemmen (140) moeten bemachtigen. Als dat niet lukt, komt er een tweede ronde waarin 105 stemmen (meer dan de helft) voldoende zijn om de komende vier jaar op de FIFA-troon te zitten.

• De 209 bonden zijn als volgt verdeeld over de continenten: Europa (UEFA, 53 stemgerechtigde bonden), Afrika (CAF, 54 stemgerechtigde bonden), Azië (AFC, 46 stemgerechtigde bonden), Noord-Amerika (CONCACAF, 35 stemgerechtigde bonden), Zuid-Amerika (CONMEBOL, 10 stemgerechtigde bonden) en Oceanië (OFC, 11 stemgerechtigde bonden).

• Tijdens de verkiezing van vrijdag hebben alle 209 bonden één stem, waarbij de stem van grote voetbalbonden als Brazilië, Duitsland, Engeland en Nederland dus even zwaar weegt als die van bijvoorbeeld de Cookeilanden.

• Een onafhankelijke FIFA-commissie zal er op toezien dat alles bij de verkiezing ordentelijk verloopt. De voetbalbonden zullen op alfabetische volgorde worden afgeroepen door FIFA-secretaris-generaal Jéróme Valcke en één voor één stemmen. De uitgebrachte stem blijft daarbij geheim en zal na afloop verzegeld worden.

17.10 uur: STEMHOKJES BEMAND
De afgevaardigden van de bonden bemannen de stemhokjes. Voor wie vroeg moet eten: we zijn al bij de B... Overigens zijn het niet echt stemhokjes, maar een soort stembussen.

17.05 uur: HET STEMMEN BEGINT
Op alfabetische volgorde worden de bonden afgeroepen. Afghanistan begint. Daar gaan we!

17.00 uur: TOESPRAKEN ZITTEN ER OP
Beide kandidaten hebben de zaal toegesproken. De hieronder al benoemde procedure wordt nog eens benoemd.

16.48 uur: U KENT MIJ
'Ik hoef me niet voor te stellen', vervolgt Blatter. 'En ik weet op wie ik kan rekenen. Wat zegt de tijd? Ik wil doorgaan. Samen met u. Het is een kwestie van vertrouwen. Vertrouwen van uw kant. Voor mij is het een kwestie van respect. Naar u allen toe. Mijn vrienden, voetbal is meer dan een wedstrijd. Maar wat het voetbal nu nodig heeft: een sterke en ervaren leider. Iemand die alle ins en outs kent. Iemand die met onze economische en politiek partners kan samenwerken. Nogmaals: bedankt. Nu is het woord aan u allen', aldus Blatter, die benadrukte dat de FIFA een ervaren man nodig had... Een schimpscheut, een steekje, hoe dan ook: ook de 79-jarige Zwitser heeft het nu niet meer in eigen hand.

16.55 uur: BLATTER
Ook Blatter verrast niet bepaald met zijn toespraak. Hij herhaalt vooral wat hij vanochtend al heeft geroepen. 'We moeten geweld, discriminatie en racisme tegengaan. FIFA moet zijn rol spelen in het brengen van eenheid en vrede.'

16.51 uur: VERTROUWEN
'Vertrouwen, respect, sportiviteit en fair play, dat zijn de gronden waarop we moeten gaan bouwen om verandering teweeg te brengen. De spelers, de clubs, de bonden en de scheidsrechters. Dat zijn de mensen die nodig zijn. Samen met hen wil ik morgen beginnen aan de veranderingen.'

16.50 uur: VERANTWOORDELIJK
'Ok, ik neem de verantwoordelijkheid voor de storm van de laatste dagen. Ik zal die last op mijn schouders dragen. Maar ik wil samen met u FIFA gezond maken. In de dagen, weken, maanden en jaren die komen gaan. Ik wil uiteindelijk een sterke FIFA over kunnen dragen. Een gezonde organisatie. Dat is mijn belofte. Ik zal dat uit liefde voor het voetbal doen, maar ik kan het niet alleen. Ik heb u daarvoor nodig. U bent allen ambassadeur van het voetbal.'

16.49 uur: BLATTER NEEMT HET WOORD
'Dit congres heeft een ware storm doorstaan de voorbije dagen. Ik heb nu de kans om jullie allemaal te bedanken: Merci', aldus Blatter, die emotioneel lijkt te zijn.'Ik wil het werk van de laatste jaren doorzetten. We hebben geen revolutie nodig; maar evolutie.'

16.47 uur: OPROEP
'Ik wil samen met u, alle 209 bonden, FIFA veranderen. Ik vraag u: luister naar uw geweten en uw hart', zo besluit de tegenstrever van Sepp Blatter.

16.45 uur: VAN PRAAG
'Ik wil ook mijn medestanders Luis Figo en Michael van Praag bedanken voor hun bijdrage', aldus prins Ali over de inmiddels teruggetrokken kandidaten. De KNVB-voorzitter deed dat hij omdat hij de Jordaanse prins steunde.

16.43 uur: GELIJKHEID
'Ik zal iedere bond op eenzelfde manier behandelen', vervolgt prins Ali, die nog geen nieuwe elementen heeft toegevoegd aan zijn toespraak. Hij herhaalt vooral hetgeen hij al maanden roept. 'Ik weet dat FIFA niet om één man draait.'

16.40 uur: KEERPUNT
Ook prins Ali spreekt van een keerpunt. 'Dit is hét moment om voor verandering te zorgen. We hebben een sterke leider nodig om ons uit deze rotzooi te gidsen. Ik beloof plechtig dat ik daar alles aan zal doen als ik gekozen zal worden. Ik zal open, transparant en democratisch te werk gaan. Ik zal de deur van het FIFA-huis opengooien. Het is ook jullie FIFA. Ik zal ons huis opbouwen met daden, en niet slechts met woorden.'

16.39 uur: BOODSCHAP
'Ik koester het vertrouwen dat mensen in FIFA hebben. Dat moeten we ook weer gaan terugwinnen. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Een gemakkelijk antwoord is er niet', doelt prins Ali op de corruptiezaak. 'Verandering is een proces. Ons pad zal moeten gaan leiden tot transparantie en vertrouwen. We kunnen de duisternis wegnemen die rond de FIFA-familie hangt.'

16.37 uur: EEN EER
'Dit is een geweldige eer; om kandidaat te zijn', stelt prins Ali. 'De ogen van de wereld zijn op ons gericht. FIFA is meer dan voetbal. We zijn meer dan de beschermengel van het voetbal. Voetbal kan verbroederen.'

16.37 uur: PRINS ALI
Onder applaus komt Prins Ali naar voren. Hij gaat zijn toespraak houden.

16.35: PROCEDURE
FIFA-bestuurder Issa Hayatou zet de procedure nog eens uiteen. De winnaar zal tot medio 2019 voorzitter zijn. Gaat Sepp Blatter voor zijn vijfde termijn, of komt er een einde aan zijn termijn die al duurt sinds 1998?

16.30 uur: IN AFWACHTING VAN DE VERKIEZING
Nog eens de regels:
• Om tot preses te worden gekozen zal een kandidaat in de eerste ronde tweederde van de 209 stemmen (140) moeten bemachtigen. Als dat niet lukt, komt er een tweede ronde waarin 105 stemmen (meer dan de helft) voldoende zijn om de komende vier jaar op de FIFA-troon te zitten.

• De 209 bonden zijn als volgt verdeeld over de continenten: Europa (UEFA, 53 stemgerechtigde bonden), Afrika (CAF, 54 stemgerechtigde bonden), Azië (AFC, 46 stemgerechtigde bonden), Noord-Amerika (CONCACAF, 35 stemgerechtigde bonden), Zuid-Amerika (CONMEBOL, 10 stemgerechtigde bonden) en Oceanië (OFC, 11 stemgerechtigde bonden).

• Tijdens de verkiezing van vrijdag hebben alle 209 bonden één stem, waarbij de stem van grote voetbalbonden als Brazilië, Duitsland, Engeland en Nederland dus even zwaar weegt als die van bijvoorbeeld de Cookeilanden.

• Een onafhankelijke FIFA-commissie zal er op toezien dat alles bij de verkiezing ordentelijk verloopt. De voetbalbonden zullen op alfabetische volgorde worden afgeroepen door FIFA-secretaris-generaal Jéróme Valcke en één voor één stemmen. De uitgebrachte stem blijft daarbij geheim en zal na afloop verzegeld worden.

16.16 uur: SPANNING NEEMT TOE...
We gaan over naar agendapunt 17... Althans, eerst wordt er tien minuten pauze genomen om de zaal gereed te maken voor de verkiezing. 'Dus ga niet ver weg, want we hebben jullie alle 209 nodig', aldus Valcke.

Sepp Blatter spreekt de zaal toe. Rechts onderin, als tweede van rechts, kijkt zijn tegenstrever Prins Ali toe.
Sepp Blatter spreekt de zaal toe. Rechts onderin, als tweede van rechts, kijkt zijn tegenstrever Prins Ali toe.

16.10 uur: HET IS BIJNA ZOVER
Deze benoemingen vormen agendapunt 16. Agendapunt 17 is de verkiezing zelf. Dan zullen de 209 bonden één voor één gaan stemmen.

16.07 uur: BENOEMINGEN
Nu het politiek beladen agendapunt is afgehandeld, volgen er enkele formele benoemingen. Daarbij wordt Prins Ali voorgesteld als lid van het uitvoerend comité. De Jordaanse prins schudt de hand van zijn tegenstrever: Sepp Blatter.

Al vanochtend vroeg was er een protest in de zaal te horen. Uiteindelijk schudden de afgevaardigden van Palestina en Israël elkaar in de namiddag de hand.
Al vanochtend vroeg was er een protest in de zaal te horen. Uiteindelijk schudden de afgevaardigden van Palestina en Israël elkaar in de namiddag de hand.

16.03 uur: COMMISSIE
De handen worden geschud. Er is besloten tot het instellen van een commissie; de overgrote meerderheid (90 procent) stemt voor. Het besluit wordt met applaus begeleid.

15.55 uur: PALESTINA
Er blijft onrust... Palestina is ogenschijnlijk niet helemaal tevreden met de oplossing die Blatter voorstelt. 'Maar we gaan niet meer discussiëren', aldus Blatter.

15.51 uur: POLITIEK BELADEN
Dat dit vraagstuk politiek beladen is, is een understatement. Blatter probeert de gemoederen te bedaren. Hij zegt inderdaad over te gaan tot een stemming over het instellen van een orgaan dat de kwestie met betrekking tot het reizen tussen de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook gaat monitoren.

15.50 uur: HANDENSCHUDDEN
Jibril ar-Rajoub reageert op het Israëlische verzoek. 'Ik kom jouw hand schudden, maar laten we wel stemmen over de commissie.'

15.43 uur: BLIJDSCHAP
De Israëlische spreker spreekt zijn blijdschap uit over het afzien van een schorsing en richt zich tot Palestina. 'Laten we samenwerken, elkaar omhelzen en onze verschillen oplossen door naar elkaar te luisteren. Hopelijk verbroedert het voetbal en kunnen we een stap richting vrede zetten. Laten we voetbal niet vermengen met politiek.'

15.41 uur: BLATTER IS DE WEG KWIJT
'Ik heb hier een brief van Palestina... ehhh Israël', aldus Blatter, die de weg kwijt lijkt. Vervolgens gunt hij Israël de gevraagde spreektijd.

15.40 uur: BLATTER
Onrust in de zaal. Israël vraagt om spreektijd, maar volgens de regels kan dat niet. 'Waar is mijn advocaat', roept Blatter. Inmiddels is er overleg. Krijgt Israël spreektijd of moet er eerst gestemd gaan worden over de commissie?

15.39 uur: COMMISSIE
Op verzoek van Palestina zal worden gestemd over de totstandkoming van een FIFA-commissie die de problematiek gaat onderzoeken.

15.35 uur: GEEN DEFINITIEVE SCHORSING
Jibril ar-Rajoub heeft het verzoek tot definitieve schorsing laten vallen. Blatter roemt de preses voor het intrekken van het verzoek tot schorsing. Wel roept Jibril ar-Rajoub op tot actie.

15.25 uur: RODE KAART
De voorzitter van de Palestijnse voetbalbond heeft het woord genomen. 'We gaan ons niet bij racisme neerleggen. Dit is een rode kaart', vervolgt Jibril ar-Rajoub, die ook oproept tot een schorsing van vijf teams uit illegale Joodse nederzettingen die deelnemen aan de Palestijnse competitie. 'Misschien kan ik jullie volgend jaar wel niet meer toespreken. Ik ben voldoende bedreigd. De bal ligt nu bij jullie.'

15.22 uur: PALESTINA
Inmiddels zijn we aanbeland bij een interessant en politiek beladen punt. De vraag van Palestina om de Israëlische voetbalbond te schorsen. Israël zou het alle betrokkenen van Palestina onmogelijk maken om te reizen tussen de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.

15.20 uur: LANGZAAM, MAAR ZEKER...
...komen we in de buurt van waar we allemaal op zitten te wachten: de daadwerkelijke verkiezing. Ondertussen worden er nog de nodige formaliteiten afgehandeld.

15.15 uur: VOLGENDE AGENDAPUNT ZIT ER WEER OP
Begin 2016 wordt het FIFA World Football Museum geopend, kondigt Blatter aan.

15.10 uur: GRAPJE VAN BLATTER
Hilariteit in de zaal. Blatter brengt het handenschudden direct in praktijk. 'Congresleden, laten we het doen; de Handshake for Peace.' Al lachend krijgt de Zwitser navolging.

15.05 uur: HANDSHAKE FOR PEACE
Sepp Blatter duidt dit initiatief, dat bedoeld is om meer fair play in het voetbal te krijgen. Tijdens de loting voor de kwalificatie van het WK van 2018 in Rusland zal de officiële kick-off van de 'Handshake for Peace' plaatshebben. Plaats van handeling: Sint-Petersburg. Datum: zaterdag 25 juli.

14.54 uur: INSTRUCTIEFILM
De FIFA vertoont een instructiefilm. Hoe om te gaan met spelers die op het veld te maken krijgen met hartfalen? Ook de FIFA-maatregelen tegen ebola komen aan bod. Een volgend filmpje, met Xavi, Gareth Bale, Didier Drogba en Cristiano Ronaldo, wordt als promotiemateriaal ingezet. 'Samen vechten wij tegen ebola.' De voorzitter van de voetbalbond van Sierra Leone, Isha Johansen, bedankt Blatter voor de steun en een donatie.

14.50 uur: HET CONGRES SLEEPT ZICH VOORT
Het is en blijft wachten op onderdeel 17 van de agenda: de verkiezing waar iedereen naar uitkijkt. Vooralsnog zijn we toe aan de zoveelste toespraak.

14.46 uur: D'HOOGHE NOG AAN HET WOORD
De Belg vertelt trots te zijn dat tijdens het afgelopen WK álle spelers op doping zijn gecontroleerd. 'En er waren geen positieve gevallen.'

14.44 uur: OOK RUTTE REAGEERT
Ook Mark Rutte heeft, zij het indirect, gereageerd op de zeven opgepakte FIFA-officials. Tijdens een persconferentie werd onze minister-president vrijdagmiddag met het oog op de FIFA gevraagd: 'Als zeven leden van uw kabinet worden opgepakt voor corruptie, kunt u dan aanblijven?' Het antwoord van Rutte: 'Dat zal lastig worden.'

14.40 uur: VOLGENDE PUNT: MEDISCHE ZAKEN
De Belg Michel D'Hooghe bespreekt de medische zaken bij FIFA. Ook in deze toespraak zit geen nieuws; het is slechts een uiteenzetting van het FIFA-beleid omtrent dopingcontroles en de gezondheid van spelers. Het Belgische lid van het uitvoerend comité van de FIFA is overigens zelf verhoord inzake de corruptiezaak van de FIFA.

14.33 uur: POLITIEKE DRUK
De Russische president, Vladimir Poetin, mag dan zijn vertrouwen in Blatter hebben uitgesproken. Die mening wordt niet door iedereen gedeeld. De Britse premier David Cameron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben tijdens een gezamenlijke persconferentie in Berlijn opgeroepen tot het opstappen van de Zwitser. 'Hij is verantwoordelijk', zo oordeelden de twee wereldleiders.

14.30 uur: ONTWIKKELING VAN HET VOETBAL
Het gaat al een kwartier over 'de ontwikkeling van het voetbal'. Met filmpjes en toespraken wordt stilgestaan bij de veranderingen.

14.17 uur: QATAR WERKT MEE
Over open deuren gesproken: het organisatiecomité van het WK van 2022 in Qatar heeft aangekondigd volledig mee te werken aan het onderzoek naar eventuele omkoping en corruptie bij de toewijzing van dit veelbesproken, winterse, WK. Waarvan akte...

14.15 uur: BLATTER BEDANKT NSEKERA
Sepp Blatter bedankt zijn collega en kondigt een filmpje over vrouwenvoetbal aan.

14.07 uur: VOLGENDE PUNT: VROUWENVOETBAL
Lydia Nsekera spreekt de zaal toe. Zij is de eerste vrouw in het bestuur van de FIFA. De uit Burundi afkomstige Nsekera vertelt: 'Ieder meisje ter wereld moet kunnen voetballen. Net als bij al onze andere doelstellingen, hebben we daar alle voetbalbonden voor nodig. Daarom is het cruciaal dat het vrouwenvoetbal bij alle bonden wordt geïntegreerd.'

14.05 uur: BLATTER HAALT EEN WIT VOETJE
Sepp Blatter vraagt om een applaus voor alle scheidsrechters over de hele wereld. Dat krijgt hij...

14.00 uur: PUNT 11.4: IFAB
Inmiddels zijn we aanbeland bij het gedeelte over de spelregelwijzigingen. Nieuws zit er niet in het praatje van Valcke. Hij benadrukt het belang van de scheidsrechters en bespreekt de plannen die de internationale spelregelcommissie (IFAB) in de voorbije periode heeft gemaakt en de veranderingen die zijn doorgevoerd.

13.57 uur: MAATREGELEN
Hoewel het niet nieuw is, herhaalt Blatter nog maar eens dat de FIFA er niet voor terugdeinst clubs flinke maatregelen op te leggen bij discriminatie. 'Degradatie is daarbij zeker een optie. Dan zullen de fans wel drie keer nadenken...'

13.51 uur: RACISME
Intussen staat het hoofdstuk 'racisme' op het programma. Tijdens een toespraak wordt het FIFA-beleid hieromtrent geduid. Speciale aandacht zal er zijn in 2018 bij het WK. Niet voor niets heeft de FIFA in samenspraak met gastheer Rusland al 'racisme-inspecteurs' aangesteld. Blatter benadrukt dat voetbal voor iedereen is en dat de FIFA alles zal doen om racisme en discriminatie te bestrijden.

13.50 uur: PALESTINA-ISRAËL
Sepp Blatter roept op om het gedeelte van het congres met betrekking tot de vraag van de Palestijnse voetbalbond om de Israëlische bond te schorsen, bij agendapunt 15 te behandelen... Dit vraagstuk stond ook bij agendapunt 11.2.

13.47 uur: MEER CORRUPTIE: 'OOK OMKOPING BIJ WK'S 2002 en 2006'
Berichten die we de komende dagen nog wel vaker gaan krijgen, zo lijkt het. Volgens verschillende media zouden ook de toewijzingen van de WK’s van 2002 (Japan en Zuid-Korea) en 2006 (Duitsland) niet eerlijk zijn verlopen. Bij de WK’s 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar) worden al langere tijd vraagtekens gezet; de Zwitserse autoriteiten zijn daarnaa zelfs een onderzoek gestart. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

13.45 uur: TER VERDUIDELIJKING
De besproken items tijdens het congres zijn geen open discussies. In de voorgaande maanden is in achterkamertjes al volop aan de plannen gewerkt. Tijdens het congres wordt slechts gestemd... De meeste besluiten zijn daarom hamerstukken. En niet meer... Al geldt dat waarschijnlijk niet voor punt zeventien; oftewel de keuze voor prins Ali of Sepp Blatter.

13.40 uur: STATEMENT
FIFA-secretaris-generaal Jérôme Valcke geeft een statement over de bommelding. Hij bevestigt dat er sprake was van een bommelding en dat de politie de zaal heeft doorzocht. Er is niets gevonden en het congres gaat verder. 'Jullie hebben daarom nu mijn glimlach weer', zo speelt Sepp Blatter losjes in op de ophef. Vervolgens kondigt hij agendapunt elf aan. Er wordt begonnen met de regelgeving rond third-party ownerships, die verboden zijn door de FIFA, in het voetbal.

13.27 uur: RUST WEER HERSTELD
En inmiddels is de rust alweer hersteld. Of het loos alarm is, is niet helemaal duidelijk. Wat wel duidelijk is: iedereen mag de zaal weer in. Knipping laat weten dat de deuren weer geopend zijn. De politie heeft niets kunnen vinden. Over enkele minuten begint deel twee van het congres dus... De bommelding past wat dat betreft precies in het bizarre FIFA-verhaal dat ons de laatste dagen bezighoudt.

13.25 uur: BOMMELDING
Vanuit Zürich laat VI-verslaggever Tom Knipping weten dat er inderdaad een bommelding is geweest. 'Althans: momenteel kan niemand de zaal in. Het is hier hermetisch afgesloten.'

13.20 uur: BECKENBAUER WIL NIETS WETEN VAN BOYCOT
De Duitse voetbalicoon Franz Beckenbauer wil niets weten van een boycot van het WK 2018, ook als Sepp Blatter wordt herkozen ziet hij daar niets in. 'Een boycot heeft nog nooit iets opgeleverd', aldus Der Kaiser in gesprek met BILD. 'De UEFA is niet eens in staat om met één eigen kandidaat te komen.'

13.15 uur: BOMMELDING?
Tijdens de lunch bereiken ons zeer opmerkelijke berichten uit Zwitserland, waar gesproken wordt van een bommelding. Lees hier meer.

13.00 uur: KNIPPING VERTELT OVER CONGRES
Nog een half uurtje en dan gaan we weer verder, maar de lunch is de gelegenheid bij uitstek om verslaggever Tom Knipping even te bellen. Hij is namens VI in Zürich en bespreekt het eerste deel van de presidentsverkiezing. Beluister hier het audiofragment.

12.30 uur: LUNCH
Na de lunch hervatten we weer om 13.30 uur.

12.15 uur: HOE LIGGEN DE VERHOUDINGEN OOK ALWEER
Azië, Afrika en Zuid-Amerika zijn in principe de traditionele Blatter-bolwerken bij de presidentsverkiezing. Maar blijft dat zo? In Oceanië wordt inmiddels aan de Zwitser getwijfeld. En hoe gaat Noord-Amerika stemmen? Gaat Europa inderdaad zo goed als unaniem stemmen voor Prins Ali. Het gaat vandaag allemaal blijken. Lees hier meer. En om een en ander te verduidelijken: De 209 stemgerechtigde bonden zijn als volgt verdeeld over de continenten: Europa (UEFA, 53 stemgerechtigde bonden), Afrika (CAF, 54 stemgerechtigde bonden), Azië (AFC, 46 stemgerechtigde bonden), Noord-Amerika (CONCACAF, 35 stemgerechtigde bonden), Zuid-Amerika (CONMEBOL, 10 stemgerechtigde bonden) en Oceanië (OFC, 11 stemgerechtigde bonden).

11.57 uur: PAUZE IN ZÜRICH
Agendapunt tien (van de achttien, de negentiende gaat niet door) zit erop. Het is nu pauze in Zürich, over ongeveer anderhalf uur gaan we weer verder!

11.53 uur: BEGROTING GOEDGEKEURD
De begroting voor het jaar 2016 is zojuist goedgekeurd. We zitten dus nog steeds bij de financiële hoofdstukken.

11.50 uur: WARNER HAALT UIT
'Als ik al dertig jaar lang FIFA-geld achteroverdruk, van wie krijg ik dan al dat geld? Waarom wordt diegene niet aangeklaagd? Waarom worden er alleen mensen uit de Derde Wereld aangeklaagd?' Was getekend, Jack Warner. Indirect valt hij hiermee dus Sepp Blatter aan. De voormalige vicevoorzitter van de FIFA is een van de veertien verdachten in de grote corruptiezaak die woensdag openbaar werd.

11.45 uur: FINANCIËN
Het is nog wel even wachten totdat er overgegaan kan worden tot het daadwerkelijke stemmen. Zoals al aangegeven: de uitslag wordt rond 17.00 uur verwacht. Al is het nog moeilijk in te schatten of het niet later zal worden.

11.35 uur: BEVESTIGD
Wat we eerder al meldden, is nu bevestigd. De persconferentie van de winnaar van de verkiezing is naar morgen verplaatst.

11.28 uur: BESPREKING JAARVERSLAG
De bespreking van het jaarverslag van FIFA zit erop, maar er wachten nog enkele presentaties over de financiële component.

11.20 uur: FA DENKT OVER BOYCOT
Volgens Britse media denkt de Engelse voetbalbond (FA), een van de grootste tegenstanders van Sepp Blatter, na over een boycot van het WK 2018 in Rusland zodra de Zwitser herkozen wordt. 'Maar het heeft geen zin als wij de enigen zijn die dat doen.'

11.10 uur: FINANCIËLE RESULTATEN
We hebben er net al iets over gezegd, maar Issa Hayatou maakt zojuist enkele financiële resultaten bekend. Zoals hieronder al beschreven staat de wereldvoetbalbond er uitermate rooskleurig voor. Volgens de Kameroener, een ervaren FIFA-bestuurder die onder meer gaat over de financiële zaken bij de wereldvoetbalbond, heeft de FIFA in de periode 2011-2014 338 miljoen dollar winst gemaakt. In de drie jaar daarvoor was dat nog 293 miljoen dollar.

11.04 uur: RUSLAND 2018
Na de opmerkelijke uitspraken van Blatter over onder meer het WK van 2018 in Rusland van zojuist, laat Valcke nu weten dat de bouw van de Russische stadions op schema ligt en herhaalt hij nog maar eens dat het WK van 2022 in de winter zal zijn.

10.55 uur: GELD
Terwijl op de grote schermen een filmpje over 2014 draait, nog maar wat duiding. FIFA heeft inmiddels 1,5 miljard dollar (1,3 miljard euro) op de bank staan. Bij het aantreden van de Zwitser in 1998 stond FIFA rood... Overigens wil Prins Ali het geld dat FIFA in reserve heeft overhevelen naar de bankrekeningen van de nationale bonden.

10.53 uur: TERUGBLIK OP 2014
FIFA-secretaris-generaal Jérôme Valcke neemt het woord van Blatter over en stipt aan wat er in 2014 allemaal is bereikt. Uiteraard is er aandacht voor de wereldtitel die Duitsland binnensleepte.

10.48 uur: BLATTER DOET OPROEP
Blatter heeft zojuist een speech afgesloten waarin hij een beroep deed op de aanwezigen. Hij benadrukte tevens dat iedereen verantwoordelijk is voor de FIFA. 'Ik doe een beroep op u allen. Sluit u bij ons aan om voetbal weer op het juiste spoor te krijgen. De FIFA bent u, de FIFA heeft u nodig.' Blatter kreeg vervolgens applaus.

10.46 uur: TOEWIJZING WK'S
'De WK's van 2018 en 2022 zijn in twijfel getrokken. Als op 2 december 2010, toen we beslisten over de twee WK's, twee andere landen uit de enveloppen waren gekomen, hadden we deze problemen nu niet gehad', zo stelt Blatter. 'Al kan ik dat natuurlijk niet bewijzen.'

10.45 uur: OPMERKELIJK STATEMENT BLATTER
Blatter zegt over de arrestaties van de zeven FIFA-officials van woensdag: 'Ik wil niet zeggen dat het toeval is, maar ik zet er wel mijn vraagtekens bij...' Dit statement is veelzeggend. Hij impliceert dus een bepaalde opzet.

10.45 uur: BLATTER DUIDT DE IMMENSHEID VAN DE FIFA
Hij wijst daarbij op het WK. 'Miljarden mensen volgen het WK; daarmee zijn we groter dan de Olympische Spelen. Vanwege de televisie zijn we enorm gegroeid. Mijn voorganger heeft de FIFA al eens 'een monster' genoemd, zo groot zijn we geworden. We zijn inderdaad geen club meer, maar een groot bedrijf. En jullie zijn de aandeelhouders. Die aandeelhouders kiezen een regering en het congres kiest een voorzitter.'

10.40 uur: BLATTER VERWELKOMT ETHISCHE COMMISSIE
'Op het veld kan een scheidsrechter iedereen in de gaten houden, maar daarbuiten kunnen we dat niet. Daarom hebben we ook onze ethische en disciplinaire commissie, die hier ook vandaag aanwezig zijn. De ethische commissie is gekozen door het congres. Er is dus wel degelijk sprake van een scheiding der machten', zo doelt Blatter op de individuen, die zich schuldig hebben gemaakt aan corruptie.

10.37 uur: BLATTER ZET VRAAGTEKEN
Blatter erkent dat hij blij is met de ontwikkelingen van de laatste dagen omdat FIFA dan weer een schone en gezonde organisatie kan worden. 'Maar ik zet mijn vraagtekens bij wat er woensdag allemaal gebeurd is.'

10.33 uur: BLATTER VERVOLGT
Blatter benadrukt hoe groot de voetbalsport en het bereik daarvan is. Ook stelt hij dat de hervormingen bij FIFA reeds zijn ingezet. 'Daar zijn we vier jaar geleden al mee begonnen.'

10.28 uur: TEAMSPORT
'Voetbal is een teamsport, dat geldt dus ook voor de FIFA. We zullen er met z'n allen voor moeten zorgen dat er dingen veranderen. Ik erken dat ik als voorzitter misschien eindverantwoordelijk ben, maar ik vind dat we met z'n allen verantwoordelijk zijn. Daarmee doel ik op de hele organisatie van de FIFA. Ik herhaal daarom nog maar eens: we staan op een keerpunt.'

10.25 uur: BLATTER SPREEKT
'Gezien de speciale omstandigheden rond dit congres, en dan doel ik op de storm die woensdag is opgestoken, zal mijn toespraak anders zijn dan normaal. Iedereen weet dat we door moeilijke tijden gaan. De gebeurtenissen van de voorbije dagen hebben een schaduw over dit congres en het voetbal geworpen. Laten we proberen die deken, die grauwsluier, van ons af te werpen. We kunnen niet toestaan dat het voetbal zo door het slijk gehaald wordt. De individuen die het voetbal op deze manier schaden moeten veroordeeld worden, maar helder moet zijn dat dit niet geldt voor de hele organisatie.'

10.20 uur: FORMALITEITEN
Ondertussen worden de formaliteiten afgehandeld. Goedkeuring van de agenda etc. Overigens is het niet toegestaan blanco te stemmen; er moet een stem uitgebracht worden anders zal de stem ongeldig verklaard worden.

10.12 uur: ALLE 209 BONDEN AANWEZIG
Sepp Blatter vraagt om een applaus; alle 209 bonden zijn immers present. Alle bonden mogen stemmen. Als een kandidaat meer dan tweederde van de stemmen haalt, is de verkiezing al bij de eerste ronde beslist. Anders volgt een tweede ronde waarin 105 stemmen zouden volstaan.

10.10 uur: KNIPPING VERDUIDELIJKT
Vanuit Zürich laat Tom Knipping weten wat er net precies gebeurde bij het protest. Enkele Palestijnse demonstranten drongen de congreshal binnen en werden weer afgevoerd. 'Controleert u alstublieft de toegangsdeuren naar deze hal', aldus de begeleidende tekst van Blatter.

10.09 uur: NEDERLAND AANWEZIG
Zoals zojuist al gemeld door KNVB-voorzitter Michael van Praag, ook de Nederlandse afvaardiging is aanwezig. 'Present', klinkt het na het omroepen van 'The Netherlands'.

10.06 uur: STRATEGO VOOR GEVORDERDEN
Terwijl het afroepen van de bonden inmiddels bij de 'I' is beland, roepen wij nog even in herinnering wie er allemaal zijn afgehaakt in het Stratego voor Gevorderden. Prins Ali en Sepp Blatter zijn nog over, maar Michael van Praag heeft er inmiddels de brui aan gegeven om prins Ali te steunen. Daarvoor dropen Luis Figo, Mino Raiola, David Ginola en Jérôme Champagne al teleurgesteld af. Overigens meldde Raiola zich nog wel donderdag met een opmerkelijk initiatief.

10.04 uur: BONDEN AFGEROEPEN
Op alfabetische volgorde worden alle voetbalbonden afgeroepen. Na ieder land klinkt: 'present.'

10.00 uur: HERDENKING
Zojuist heeft de volledige zaal in Zürich stilgestaan bij de gevallenen in de voetbalwereld. Kort daarna vraagt Blatter om een moment van stilte om stil te staan bij de herdenking van het Heizeldrama, de stadionramp van precies dertig jaar geleden. Het moment van stilte duurt precies achttien seconden.

09.57 uur: PROTEST
Wat er gebeurt is niet helemaal duidelijk, maar er wordt geschreeuwd. Blatter vraagt om de security, al snel keert de rust terug. Even was er dus wat protest. De protestanten lijken uit de zaal verwijderd.

09.56 uur: BLATTER VERVOLGT
Blatter: 'Laten we de wereld laten zien dat we samen de FIFA kunnen runnen. Met discipline, respect en fair play.'

09.55 uur: OPENINGSSPEECH
Applaus voor Blatter bij zijn openingsspeech. 'Het is belangrijk om vooruit te kijken. Transparantie is belangrijk. Waar staat de FIFA in de wereld? Belangrijk is de strijd tegen corruptie, matchfixing, racisme en discriminatie.'

09.51 uur: OOK BLATTER TWEET
Ook Sepp Blatter meldde zich vandaag al op Twitter. Niet geheel verrassend, maar zijn goed bedoelde tweet over het Heizeldrama, werd niet overal even hartelijk ontvangen...

09.50 uur: TOESPRAAK
Vanuit Zürich sijpelen berichten door dat de toespraak van de gekozen president, het slot van het programma van vandaag, naar morgen verplaatst zal worden. Waarvan akte. De reden is overigens onbekend.

09.45 uur: VAN PRAAG MELDT ZICH

• Om het geheugen nog maar even op te frissen. Volgens de FBI is er al sinds 1991 stelselmatig sprake van corruptie binnen de FIFA. Chuck Blazer, voormalig FIFA-bons, speelt als kroongetuige een grote rol in het onderzoek. Hij legde zelf al een schuldbekentenis af. We zetten de veertien verdachten, die zich in totaal voor ruim 150 miljoen dollar verrijkt zouden hebben, nog eens op een rijtje: De negen verdachte FIFA-officials: Jeffrey Webb (vice-voorzitter FIFA en hoofd van de CONCACAF), Eugenio Figueredo (voorzitter CONMEBOL), Jack Warner (voormalig voorzitter CONCACAF), Eduardo Li (voorzitter Costa Ricaanse bond), Julio Rocha (preses bond Nicaragua), Costas Takkas (voormalig secretaris-generaal van bond Kaaiman Eilanden), Rafael Esquivel (voorzitter Venezolaanse bond), José Maria Marin (voorzitter Braziliaanse bond) en Nicolás Leoz (voormalig voorzitter CONMEBOL). Behalve de FIFA-officials zijn er ook nog vier verdachten aangemerkt uit de marketing- en één uit de tv-wereld: Alejandro Buzaco (Torneos y Competencias), Aaron Davidson (Traffic Sports Group), Hugo en Mariano Jinkis (Full Play Group) en José Margulies (Valente Corp. en Somerton Ltd.).

Drie hoofdrolspelers in de FIFA-corruptiezaak. Rechts FBI-mol Chuck Blazer, helemaal links Jack Warner. Centraal Sepp Blatter.
Drie hoofdrolspelers in de FIFA-corruptiezaak. Rechts FBI-mol Chuck Blazer, helemaal links Jack Warner. Centraal Sepp Blatter.

• De FIFA-verkiezingsdag begint om 09.30 uur. Vervolgens zal volgens een vast stramien van liefst negentien agendapunten de dag verlopen. Pas het zeventiende agendapunt is de daadwerkelijke verkiezing. Hoewel het koffiedik kijken blijft, is de verwachting dat rond 17.00 uur meer bekend gaat worden over de uitkomst van de verkiezing. Voor de liefhebber: hier vind je het hele programma.

• Ook op de verkiezingsdag blijven de berichten over de corrupte officials zich opeenstapelen. Jack Warner, voormalige vicevoorzitter van de FIFA, is op borgtocht vrijgelaten. Warner verliet de gevangenis waar hij werd verhoord en vertrok per ambulance. De reden daarvan is niet bekend. De zakenman, oud-leraar en politicus uit Trinidad en Tobago leidde tot 2011 de CONCACAF, de voetbalbond voor Noord- en Midden-Amerika en de Caraïben. De vertrouweling van FIFA-voorzitter Sepp Blatter werd beschuldigd van verschillende omkoop- en fraudegevallen.

• Blatter zorgde zelf donderdag bij de opening van het 65ste FIFA-congres in Zürich met een even kenmerkende als potsierlijke toespraak voor nog meer ophef. Omdat zijn teksten gezien de situatie zo bizar zijn, nog maar een keertje: 'We houden van het voetbal. Niet uit hebzucht of macht. Maar uit liefde. Solidariteit en uniformiteit wordt gevraagd. Voor het voetbal, voor de wereld, voor vrede. Het zijn moeilijke tijden voor de FIFA. Acties van individuen zijn, indien bewezen, een schande voor het voetbal en vereisen actie van ons allemaal. We kunnen niet langer toestaan dat de reputatie van de FIFA door het slijk wordt gehaald. Ik moet benadrukken dat degenen die corrupt zijn in het voetbal in de minderheid zijn, net als in de samenleving. Maar net als in de samenleving moeten ze worden gepakt. De komende maanden zullen niet makkelijk zijn voor de FIFA. Meer slecht nieuws zal volgen. Maar het is noodzakelijk om het vertrouwen in onze organisatie te herstellen. Laat dit het keerpunt zijn. Morgen tijdens het congres hebben we de mogelijkheid om deze lange en moeilijke weg in te slaan', aldus de Zwitser.

• Mocht Blatter herkozen gaan worden vandaag, is uit de FIFA stappen voor Platini en de UEFA een serieuze optie. Dat bevestigde Platini donderdag nog maar eens. Op 6 juni zullen de Europese bonden bij elkaar komen in het kader van de Champions League-finale in Berlijn. Dat is het moment waarop gesproken zal worden over deze optie, die dus alleen een mogelijkheid is als Blatter inderdaad de machtsstrijd wint.

• Tijdens een drukbezochte persconferentie opende Platini donderdag eveneens de aanval op Blatter. 'Ik heb hem tot twee keer toe gevraagd terug te treden, maar hij zei dat het al te laat was. Maar genoeg is genoeg. Ik krijg buikpijn van wat er nu gebeurt bij de FIFA.' Platini zinspeelde vervolgens op een zo goed als unanieme steun van de UEFA voor Prins Ali en riep ook de bonden buiten Europa op om op de Jordaniër te stemmen.

• In de voorbije dagen lieten zowel Van Oostveen als Van Praag zich al stevig uit in gesprek met VI. Van Praag heeft alle hoop dat Blatter van de troon gestoten zal worden, terwijl Van Oostveen ook hard uithaalde. 'Het systeem is zo verrot als wat.'

• Namens Nederland mogen directeur betaald voetbal Bert van Oostveen en KNVB-voorzitter Michael van Praag in principe stemmen. Omdat Van Praag zich recent zelf heeft teruggetrokken als kandidaat is de verwachting dat Van Oostveen het zal gaan doen. Er mag immers maar één stem namens de KNVB uitgebracht worden.

• De Europese voetbalbond (UEFA) heeft tot donderdag serieus nagedacht over een boycot van de verkiezingen. Uiteindelijk is het niet zo ver gekomen. UEFA-preses Michel Platini zinspeelde tijdens een persconferentie op een zo goed als unanieme steun van de 53 Europese bonden. Duidelijk is echter al wel dat Rusland op Blatter zal gaan stemmen. De Russen hekelden de Amerikaanse invloeden bij het corruptieschandaal. Dankzij de FBI is de sinds 1991 op grote schaal en stelselmatige corruptie en omkoping aan het licht gekomen. Zelfs Vladimir Poetin, met Rusland gastheer van het WK van 2018, bemoeide zich ermee. De president hekelde de Amerikaanse bemoeienis.

• Woensdag werd ook bekend dat de Zwitserse autoriteiten een eigen onderzoek zijn gestart naar corruptie bij de toewijzing van de WK's van 2018 aan Rusland en 2022 aan Qatar.

• Zowel Blatter als Prins Ali zal voorafgaand aan de verkiezing nog een kwartier spreektijd krijgen.

• Om tot preses te worden gekozen zal een kandidaat in de eerste ronde tweederde van de 209 stemmen moeten bemachtigen. Als dat niet lukt, komt er een tweede ronde waarin 105 stemmen (meer dan de helft) voldoende zijn om de komende vier jaar op de FIFA-troon te zitten.

• De 209 bonden zijn als volgt verdeeld over de continenten: Europa (UEFA, 53 stemgerechtigde bonden), Afrika (CAF, 54 stemgerechtigde bonden), Azië (AFC, 46 stemgerechtigde bonden), Noord-Amerika (CONCACAF, 35 stemgerechtigde bonden), Zuid-Amerika (CONMEBOL, 10 stemgerechtigde bonden) en Oceanië (OFC, 11 stemgerechtigde bonden).

• Tijdens de verkiezing van vrijdag hebben alle 209 bonden één stem, waarbij de stem van grote voetbalbonden als Brazilië, Duitsland, Engeland en Nederland dus even zwaar weegt als die van bijvoorbeeld de Cookeilanden.

• Een onafhankelijke FIFA-commissie zal er op toezien dat alles bij de verkiezing ordentelijk verloopt. De voetbalbonden zullen op alfabetische volgorde worden afgeroepen door FIFA-secretaris-generaal Jéróme Valcke en één voor één stemmen. De uitgebrachte stem blijft daarbij geheim en zal na afloop verzegeld worden.

• Zowel woensdag als donderdag hield VI.nl een liveblog bij over alle FIFA-perikelen. Namens VI is verslaggever Tom Knipping in Zürich.

•  Sinds woensdag zeven FIFA-officials in Zürich werden opgepakt is het een stortvloed van nieuws omtrent de FIFA. In totaal worden veertien verdachten door de Amerikaanse justitie en de FBI van corruptie en omkoping verdacht. VI.nl heeft al het nieuws sinds woensdag verzameld in dit dossier.

• Sepp Blatter (79) gaat ondanks de opengetrokken beerput met betrekking tot de grootschalige corruptie in zijn organisatie voor een vijfde termijn als preses. De bejaarde Zwitser zit al sinds 1998 op zijn FIFA-troon.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.