Twente speelt gelijk bij Utrecht door valse start na rust

Reacties

Kampioenskandidaat FC Twente heeft dure punten laten liggen bij FC Utrecht. De Tukkers kwamen niet sterk uit de rust en incasseerden binnen zeven seconden de gelijkmaker: 1-1.

Twente speelt gelijk bij Utrecht door valse start na rust

Voorafgaande aan het duel met Utrecht verruilde Twente-trainer Michel Jansen de vertrouwde 4-2-3-1-formatie voor een 4-2-4 systeem met de Noor Torgeir Børven (foto boven in duel met Matthieu Delpierre) naast Luc Castaignos in de spits. Oranje-klant Quincy Promes bezette de linkerflank en Dusan Tadic speelde vanaf rechts. Centraal achterin verving Cuco Martina, die vorige week tegen Feyenoord de belangrijke 2-2 maakte, de geschorste Rasmus Bengtsson.

Voor rust was het gelegenheidslinksbuiten Promes die het meest in het oog sprong. De 22-jarige vleugelspeler zag zijn goede spel in dit seizoen deze week beloond worden met een uitverkiezing van Louis van Gaal voor de oefeninterland van Nederland tegen Frankrijk. In Utrecht toonde hij na een kwartier waarom Van Gaal het in hem ziet zitten. Promes ontsnapte aan de aandacht van de Utrecht-defensie en schoot op aangeven van Børven met overtuiging binnen.

Utrecht kwam voor rust ondanks de steun van de fanatieke aanhang niet veel verder dan een schot van Mark van den Maarel dat tegen de paal belandde. Na de hervatting had Utrecht echter slechts zeven seconden nodig om de stand gelijk te trekken. Tommy Oar wandelde vanaf de aftrap kinderlijk eenvoudig door de Twente-defensie en haalde vanaf twintig meter doeltreffend uit.

Na de gelijkmaker had Twente, dat thuis nog met 6-0 van Utrecht won, een flinke kluif aan de Domstedelingen, die via Jens Toornstra en Oar goede mogelijkheden kregen om in eigen huis de leiding te nemen. Twente had ondertussen de overhand in het veldspel en had dat moeten belonen toen Børven een vrije kopkans kreeg, maar de Noor kopte de bal recht in de handen van Utrecht-doelman Robbin Ruiter.

In de slotfase trachtte Twente alsnog een winnend doelpunt te forceren door voorzetten te geven vanaf de flanken. Deze tactiek leverde een goede kans op voor Kyle Ebecilio, maar zijn inzet leverde geen problemen op voor Ruiter, waardoor Twente twee punten liet liggen in Utrecht. De Tukkers konden zich nog wel beklagen over een treffer van Promes, die onterecht werd afgekeurd wegens buitenspel.

Door het gelijkspel blijft Twente weliswaar tweede staan in de Eredivisie, maar de Tukkers dreigen de aansluiting met koploper Ajax te verliezen. De Amsterdammers hebben vijf punten meer dan Twente en kunnen zondagmiddag uitlopen naar een voorsprong van acht punten, als ze winnen bij Feyenoord. Utrecht klimt door het gelijkspel een plek op de ranglijst naar de twaalfde plaats.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.