Twente ook tegen Vitesse ten onder door defensieve missers

Reacties

FC Twente heeft tegen Vitesse voor de vierde keer op rij verloren in de Eredivisie. Dankzij een late gelijkmaker van Jesús Corona leken de geplaagde Tukkers eindelijk weer eens een punt te pakken, maar opnieuw leidde een defensieve misser een nederlaag in: 1-2.

Twente ook tegen Vitesse ten onder door defensieve missers

Trainer Alfred Schreuder riep zijn ploeg vrijdag op een voorbeeld te nemen aan Vitesse. Schreuder doelde daarmee op de vasthoudendheid in voetbalfilosofie bij de Arnhemmers, maar zal ongetwijfeld niet hebben bedoeld dat de Tukkers ook het gebrek aan productiviteit – deze jaargang al zo vaak de achilleshiel van Vitesse – zouden imiteren. Dat was echter wel precies wat er zondagmiddag aan ontbrak bij Twente.

Op jacht naar de eerste competitiezege sinds 31 januari (1-2 tegen SC Cambuur) kreeg Twente genoeg mogelijkheden om Vitesse pijn te doen, maar het ontbrak de Tukkers aan scherpte in de eindfase. Zo liet Luc Castaignos (foto) enkele keren na zijn eerste competitiegoal sinds 30 november te maken. De 22-jarige spits faalde op sommige momenten hopeloos in de afronding en als hij de bal wel tussen de palen kreeg had Vitesse-doelman Eloy Room wel een antwoord paraat.

Omdat ook Jesús Corona – de grootste animator aan Twente-kant – de bal vlak voor rust al niet langs Room konwerken en enkele goede acties van de Mexicaan ook geen vervolg kregen, bleef de openingsgoal van het veel zelfverzekerder ogende Vitesse aanvankelijk onbeantwoord. Bertrand Traore, die in de eerste minuut al stuitte op Twente-keeper Sonny Stevens, strafte een fout van Cuco Martina af en stelde Zakaria Labyad na zeventien minuten in staat te scoren.

Vitesse-speler Zakaria Labyad haalt acrobatische toeren uit om zijn 0-1 te vieren.
Vitesse-speler Zakaria Labyad haalt acrobatische toeren uit om zijn 0-1 te vieren.

Dat doelpunt verpersoonlijkte het verhaal van beide ploegen. Martina moest bij afwezigheid van de geschorste captain Andreas Bjelland en de gepasseerde Darryl Lachman de uiterst kwetsbare defensie van Twente (negen tegengoals in de laatste drie duels) leiden, maar zorgde er juist voor dat Twente de hele wedstrijd opnieuw bezig was met een inhaalrace. Sinds Traore terugkeerde van het toernooi om de Afrika Cup won Vitesse juist vier duels op rij.

Heel even leek in Enschede een einde komen aan die rol als talisman van Traore, want in de 82ste minuut kreeg Twente dan toch loon naar werken. Corona knikte een corner van Hakim Ziyech achter Room, die kort daarna met een katachtige reflex voorkwam dat Castaignos de ploeg van Schreuder alsnog naar de eerste zege sinds drie duels schoot. Nadat Corona ook nog naast schoot, kreeg Twente het deksel op de neus.

Valeri Qazaishvili strafte slecht uitverdedigen van Renato Tapia, de andere man in het geïmproviseerde hart van de defensie, af. Het gebrek aan meedogenloosheid in de defensie, waarop Schreuder afgelopen week meerdere keren op wees, deed Twente daardoor net als in de laatste weken weer de das om. Ondanks de vierde nederlaag op rij staat Twente nog wel achtste, maar de achterstand op nummer zeven Vitesse is gegroeid tot drie punten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.