Twente na terugkeer McClaren nooit in kampioensvorm

Sinds Steve McClaren begin vorig jaar zijn rentree maakte bij FC Twente keerden de Tukkers nooit meer terug op het niveau dat ze tijdens het eerste dienstverband van de dinsdag opgestapte Engelse trainer haalden.

Twente na terugkeer McClaren nooit in kampioensvorm

McClaren keerde in januari 2012 terug bij de club die hij in 2010 landskampioen had gemaakt. Waar hij de Tukkers in 2009/10 met slechts twee competitienederlagen in een heel seizoen naar de landstitel leidde, liep het bij zijn rentree in Enschede aanvankelijk een stuk minder goed.

Als opvolger van de ontslagen Co Adriaanse moest McClaren FC Twente weer het gezicht van een topteam geven. Het voetbal onder Adriaanse was volgens voorzitter Joop Munsterman te aanvallend en te naïef. De resultaten bleven onder McClaren echter uit. Met acht zeges, drie remises en liefst zes nederlagen sloot Twente de competitie af als zesde.

In de eerste helft van het huidige seizoen leek McClaren zijn ploeg weer op de rails te hebben, al was het voetbal slechts bij vlagen sprankelend. De resultaten waren er echter wel. Met twaalf overwinningen, vier gelijke spelen en slechts twee nederlagen stond Twente tijdens de winterstop gedeeld bovenaan met PSV. Willem Janssen en Leroy Fer konden zaterdag de 2-1 nederlaag bij SC Heerenveen niet voorkomen. Na de winterstop zette het verval echter in. Twente staat na de 2-1 nederlaag bij SC Heerenveen van afgelopen weekend op de zestiende plaats op de ranglijst van het kalenderjaar 2013. In zes wedstrijden speelde Twente vier keer gelijk, waaronder twee doelpuntloze remises tegen RKC Waalwijk en Feyenoord. McClaren werd met name het defensieve spel aangerekend.

Tijdens de laatste wedstrijden tegen Willem II (1-1) en SC Heerenveen (1-2) kwam Twente alweer wat daadkrachtiger voor de dag, maar bleven de punten uit vanwege het grote aantal gemiste kansen. Dat het aanvankelijk uitstekende puntengemiddelde van 2,22 van voor de winterstop daalde naar 1,83 per duel, zegt alles over de sportieve crisis waarin Twente verkeert.

In het kampioensjaar behaalde Twente liefst 2,53 punten per Eredivisiewedstrijd. Ook in het eerste seizoen onder McClaren pakte Twente gemiddeld meer dan twee punten per competitieduel: 2,03. Dat was destijds goed voor de tweede plaats.

Dit seizoen leek McClaren Twente aanvankelijk opnieuw tot grote hoogte te kunnen stuwen, maar dat de kampioen van 2010 dit jaar na de winterstop pas vier punten pakte in zes wedstrijden was voor de 51-jarige Brit uiteindelijk reden de handdoek te gooien. (Tim Vos)

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen