Twente geeft derbyzege uit handen: comeback Heracles dankzij gouden wissels

FC Twente heeft voor de tweede keer dit seizoen punten gemorst in de Eredivisie. De Tukkers gaven een voorsprong van twee doelpunten uit handen in de derby tegen Heracles Almelo en moeten de derde plek afstaan aan landskampioen Feyenoord.

Heracles Almelo
2 - 2
FC Twente
FC Twente

Feyenoord won zaterdagavond wel met groot gemak van Vitesse (4-0) en zag Twente een dag later slordig omgaan met een 2-0 voorsprong. De ploeg van trainer Joseph Oosting verloor een maand geleden ook al verrassend op bezoek bij RKC Waalwijk en lieten het nu vooral in de tweede helft van de weer in ere herstelde Twentse derby afweten.

Heracles legde de streekgenoot aanvankelijk nog weinig in de weg. Twente kreeg de openingstreffer van Daan Rots na elf minuten in de schoot geworpen door kinderlijk balverlies van rechtsback Jannes Wieckhoff. En na ruim een half uur werd Sem Steijn bij een voorzet van Alfons Sampsted helemaal vrijgelaten. De Haagse middenvelder tekende simpel voor zijn vijfde competitietreffer.

Zo dreigde halverwege opnieuw een roemloze nederlaag voor Heracles, dat in de laatste wedstrijd voor de interlandperiode met 4-0 onderuitging op bezoek bij Go Ahead Eagles. Trainer John Lammers greep in met een dubbele wissel en met Abed Nankishi en Mario Engels als extra aanvallers toonde de promovendus in de tweede helft een ander gezicht.

Dat resulteerde in de eerste fase na rust ook in kansen voor Anas Ouahim en invaller Engels. Ouahim rook met een kopbal tegen de buitenkant van de paal al aan de aansluitingstreffer, voordat Engels die na 69 minuten alsnog maakte uit een lange bal van Justin Hoogma. Daardoor kreeg de tot dan toe vrij gezapige derby toch nog een spannende slotfase.

Net toen Twente de zege over de streep leek te trekken, was het Sven Sonnenberg die de comeback van Heracles kort na zijn entree voltooide. De 24-jarige Duitser zette de aanval zelf op en werkte vervolgens binnen uit een voorzet van de snelle Nankishi. Daardoor leed Twente het tweede puntenverlies van dit seizoen en staat het nu vierde, nog maar drie plekken boven Heracles.