Twente en arbitrage ontnemen Feyenoord triomf op valreep

Feyenoord heeft diep in de extra tijd een overwinning uit handen gegeven op bezoek bij FC Twente. De Rotterdammers leken op weg naar een zwaarbevochten zege, maar verspeelden de winst in de 95ste minuut. Cuco Martina bepaalde de eindstand op 2-2 door een doelpunt met een buitenspelluchtje.

Martina mocht in de 86ste minuut invallen in de beladen topper tegen Feyenoord. Negen minuten later ontnam hij Feyenoord de zege door de afgeslagen bal uit de laatste hoekschop achter doelman Erwin Mulder te schieten. Op dat moment stond Luc Castaignos bij de doellijn in buitenspelpositie. Een bittere pil voor Feyenoord, zeker gezien het sterke spel in het eerste uur.

Feyenoord kwam sterk uit de startblokken en had al snel een penalty moeten krijgen toen Lex Immers in het zestienmetergebied werd neergehaald door Nick Marsman die ontsnapte aan een rode kaart, al was de beste kans daarna voor Quincy Promes. De aanvaller van FC Twente, die deze week in de voorselectie van Oranje werd opgenomen, ontving een strakke voorzet van Luc Castaignos bij de tweede paal, maar faalde hopeloos van dichtbij. Daarna was het vooral Feyenoord dat bepaalde.

Al snel kregen de Rotterdammers kansen via Tonny Vilhena en Jean-Paul Boëtius. Na veertien minuten was Graziano Pellè het eindstation van een vlotlopende aanval. De Italiaan scoorde knap uit de draai na een voorzet Boëtius: 0-1.

Graziano Pellè schiet Feyenoord op fraaie wijze op voorsprong.

Even later kreeg de ploeg van trainer Ronald Koeman opnieuw een grote kans. Lex Immers werd weggestuurd door Jordy Clasie, maar was te slordig in de eindfase. De Hagenaar gaf een mislukte voorzet op de meegelopen Pellè, terwijl zelf schieten misschien wel de beste oplossing was.

Uit de rebound kreeg Immers de kans zijn fout te herstellen, maar zijn pass kwam terecht op de uitgestoken arm van aanvoerder Rasmus Bengtsson. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük stond dicht bij de situatie, maar zag er geen strafschop in. FC Twente was in de eerste helft niet bij machte het spel te dicteren en kroop na de rust pas uit zijn schulp.

Met kansen voor Promes, invaller Torgeir Børven en Castaignos leek Twente op weg naar de gelijkmaker. Des te pijnlijker was de fraaie treffer vanuit het niets van Boëtius. De rappe aanvaller zette op aangeven van Immers de marge op twee en gaf daarmee zijn visitekaartje af aan bondscoach Louis van Gaal, die het talent opnam in de voorselectie voor het oefenduel met Frankrijk.

Na de 2-0 gooiden de Tukkers alles op de aanval. Met het nodige kunst- en vliegwerk beperkte de defensie van Feyenoord de schade. Al kon de ploeg de aansluitingstreffer van Castaignos, die in de laatste zes thuiswedstrijden steeds trefzeker was, niet voorkomen. Promes stuurde de oud-speler van Feyenoord weg en die haalde verwoestend uit: 1-2. Daarna voerde Twente de druk verder op, wat diep in de blessuretijd resulteerde in de gelijkmaker.

Trainer Ronald Koeman is woedend direct na afloop van de wedstrijd. De trainer van Feyenoord toont zijn ongenoegen naar aanleiding van de discutabele gelijkmaker.

Door het gelijkspel loopt de achterstand van nummer twee FC Twente op koploper Ajax op tot zes punten. Feyenoord raakt de derde plaats in de Eredivisie kwijt aan Vitesse, dat zondag met 3-1 te sterk was voor RKC Waalwijk.