Tweede Champions League-stunt lonkt voor Dortmund

Borussia Dortmund heeft zich woensdagavond voor de tweede keer in de clubhistorie geplaatst voor de finale van de Champions League. Zestien jaar geleden stond de eenvoudig winnaar van het miljoenenbal ook al in de finale, toen het in München verrassend sterker was dan titelverdediger Juventus.

Tweede Champions League-stunt lonkt voor Dortmund

Waar Dortmund begin dit seizoen al wel getipt werd als outsider om op zaterdag 25 mei in de CL-eindstrijd op Wembley te staan, was dat zestien jaar geleden wel anders. Na een overtuigende groepsfase, waarin de ploeg van trainer Ottmar Hitzfeld slechts vier punten liet liggen, kwam het via het Franse AJ Auxerre bij de laatste vier.

In de halve finale was Manchester United de tegenstander. Met de grote ster Eric Cantona als aanvoerder, de vrijwel onpasseerbare Peter Schmeichel op doel en aanstormde talenten als David Beckham, Ryan Giggs en Ole Gunnar Solskjær in het elftal was de ploeg van manager Sir Alex Ferguson favoriet.

Dortmund plaatste zich met twee 1-0 zeges echter vrij soeverein voor de finale in München, waarin titelhouder Juventus mede door een fabuleuze lob van invaller Lars Ricken van prolongatie van de Champions League werd afgehouden. En dus konden ervaren internationals als Karl-Heinz Riedle, Matthias Sammer, Jürgen Kohler en Andreas Möller in de nadagen van hun loopbaan nog een Europa Cup I op hun palmares bijschrijven (foto midden). Het verhaal van destijds toont angaande de rol van underdog veel gelijkenissen met het avontuur van de huidige ploeg van trainer Jürgen Klopp. Ook Real Madrid leek op voorhand af te stevenen op een plaats in de finale, maar toen het eerste fluitsignaal in het tweeluik eenmaal had geklonken bleek Dortmund op het voetballende vlak de bovenliggende partij.

Het elftal waarmee Klopp succes heeft is echter niet te vergelijken met dat van destijds. Waar Hitzelfd destijds over gelouterde internationals beschikte, heeft Klopp sinds zijn komst in 2008 een met eigen handen een voetbalmachine gecreëerd. Jonge talenten groeiden onder de vleugels van de 45-jarige coach uit tot Europese topspelers, van wie Mario Götze, Robert Lewandowski, Mats Hummels en Marco Reus de meest bekende voorbeelden zijn.

Dat kwartet kan, voordat ze deze zomer (mogelijk) elders neerstrijken, Dortmund over krap een maand aan de derde Europese prijs in de clubgeschiedenis helpen. Behalve de CL-winst van 1997 won BVB in 1966 ook de Europa Cup II ten koste van Liverpool. In 1993 en 2002 stond het ook in de finale van de UEFA Cup, waarin respectievelijk Juventus (!) en Feyenoord de te sterk waren.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's