Twee vroege treffers Koolwijk doen AZ de das om

Ryan Koolwijk heeft NEC hoogstpersoonlijk aan de drie punten geholpen op bezoek bij het gehavende AZ. De middenvelder zorgde voor de volledige doelpuntenproductie (0-2).

Een gehavend AZ had in eigen huis de nodige moeite om gevaar voor het doel van NEC te stichten. Trainer Gertjan Verbeek moest in de aanloop naar het duel de nodige wijzigingen doorvoeren. Zonder de geschorsten Adam Maher en Jozy Altidore waren de Alkmaarders zoekende. NEC, met Evander Sno weer voor het eerst bij de selectie na zijn meest recente hartproblemen, speelde daarentegen frank en vrij.

Al na een kwartier hadden de bezoekers reden tot juichen. Ryan Koolwijk was al eerder gevaarlijk vanuit een vrije trap, maar zijn tweede poging trof uiteindelijk wel doel. Vanaf dertig meter verraste hij doelman Esteban in de korte hoek. Toen Leroy George even later in de vijandelijke zestien werd neergehaald door Donny Gorter, wist Koolwijk ook vanaf elf meter te scoren (0-2).

Navarone Foor had NEC al voor rust naar een veilige 0-3 voorsprong kunnen schieten, maar zijn afstandsschot spatte uiteen op de lat. Slechts één keer was AZ daadwerkelijk dichtbij een treffer. Ruud Boymans, die Altidore in de punt van de aanval verving, kon vlak voor rust van dichtbij inkoppen. Zijn inzet werd echter knap gepareerd door Gabor Babos.

Ook na rust wist AZ niet te overtuigen. De Alkmaarders konden weliswaar steeds meer op de helft van de bezoekers voetballen, maar bleef de grootste moeite hebben om voor groot gevaar te zorgen. De grootste kans kwam op naam van opnieuw Boymans, maar opnieuw wist hij van dichtbij Babos niet te verschalken. Invaller Melvin Platje liet vlak voor tijd de kans op 0-3 liggen toen hij, voor een leeg doel, in het zijnet schoot. Foto: VI Images