Tuchel in het nauw door onverwachte minicrisis Dortmund

Reacties

Borussia Dortmund maakt een vreemd seizoen door. De ploeg maakt enorme indruk in de Champions League, maar kan die vorm in de Bundesliga bepaald niet doortrekken. VI-redacteur Lentin Goodijk over de pikante situatie, waarbij de positie van trainer Thomas Tuchel verrassend genoeg onder druk staat.

Tuchel in het nauw door onverwachte minicrisis Dortmund

In het debuutjaar van Tuchel in Dortmund vorig seizoen zat BVB kampioen Bayern München nog op de hielen. Met fris, energiek en aanvallend spel maakte de ploeg wekelijks indruk in de Bundesliga en in Europa. Het leidde in de zomer tot een leegloop. Sterspelers Mats Hummels, Henrikh Mkhitaryan en Ilkay Gündogan vertrokken voor gezamenlijk ruim honderd miljoen euro naar respectievelijk Bayern, Manchester United en Manchester City. 'Het maakt me nog steeds verdrietig', vertelde Tuchel onlangs aan ESPN.

Isak
Als vervangers trok de club Marc Bartra, André Schürrle en Sebastian Rode aan, waar de laatste twee inmiddels talenten als Julian Weigl en Ousmane Dembélé voor zich moeten dulden in de pikorde. Het is een terugkerend patroon bij Dortmund de afgelopen jaren. De club kan zijn sterspelers niet vasthouden en vult de gaten op met steeds jongere nieuwelingen. De transfer van de zeventienjarige Alexander Isak - afgelopen week overgenomen van het Zweedse AIK Solna - is daar een nieuw voorbeeld van.

Van Tuchel wordt vervolgens verwacht om met een steeds jonger elftal het grote Bayern München naar de kroon te steken. Het feit dat de Duitse trainer pas op het allerlaatste moment op de hoogte werd gesteld van het aantrekken van Isak heeft de verhoudingen nog maar eens op scherp gezet. 'Als spelers op basis van scouting worden aangetrokken, is mijn invloed erg beperkt en word ik pas aan het eind geïnformeerd. Dat is een normaal proces', nuanceerde Tuchel de spanningen nog op een speciaal ingelaste persconferentie. In Duitse media heerst echter de vraag wie er nu precies de macht heeft bij Die Schwarzgelben.

De tieners van Borussia Dortmund
Speler Leeftijd Oude club
Alexander Isak 17 AIK Solna
Dzenis Burnic 18 Jeugdopleiding
Christian Pulisic 18 Jeugdopleiding
Felix Passlack 18 Jeugdopleiding
Emre Mor 19 FC Nordsjælland
Ousmane Dembélé 19 Stade Rennes

Het is in Duitsland een publiek geheim dat de 43-jarige trainer bij het bestuur nadrukkelijk heeft aangedrongen op het aantrekken van Bayer Leverkusen-verdediger Ömer Toprak. In plaats van de ervaren verdediger voor de korte termijn te halen, koos de club voor een nieuw supertalent voor de lange termijn. Als klap op de vuurpijl werd Adrian Ramos tegen de wil van Tuchel in verkocht. Het zorgt voor de nodige spanningen tussen Tuchel en het Dortmund-bestuur.

Motivatieprobleem
Tuchel heeft namelijk te maken met de daden van een subtopclub, maar de verwachtingen van een topclub. Waar Dortmund in de Champions League nog boven zichzelf uitstijgt - de ploeg hield titelhouder Real Madrid onder zich in Groep F - zit de klad er in de Bundesliga flink in. Dortmund won slechts vier van zijn laatste twaalf competitieduels en moet liefst twaalf punten toegeven op koploper Bayern en negen op promovendus RB Leipzig.

Technisch manager Michael Zorc sprak zijn twijfels uit over de motivatie van de ploeg voor de Bundesliga. Dat motivatieprobleem werd door Tuchel meteen stellig ontkend, maar het tekent de onrust binnen de Duitse grootmacht.

Zo kan het zijn dat de positie van Tuchel - in de woorden van Mario Götze 'de speciaalste trainer waar ik ooit mee heb gewerkt', en volgens Marc Bartra 'perfect voor Barcelona' - ineens onder druk staat. Een overwinning op bezoek bij FSV Mainz 05 zondagmiddag zou wat dat betreft goed uitkomen voor de vicekampioen van vorig seizoen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.