Triomf tegen Utrecht levert Vitesse zeldzame koppositie op

Vitesse gaat voorlopig aan kop van de Eredivisie na een 3-1 overwinning op FC Utrecht. Dat is voor het eerst sinds dertien jaar. De zege was op basis van het spelbeeld volledig verdiend, maar de Arnhemmers maakten pas in de slotfase het verschil.

FC Utrecht won dit seizoen nog geen enkele competitiewedstrijd op vreemde grond en ook op bezoek bij Vitesse waren de Domstedelingen al snel de onderliggende partij. Vitesse drong Utrecht met goed positiespel ver terug op eigen helft. Renato Ibarra bleek veel te snel voor de Utrechtse defensie en zijn poeier was onhoudbaar voor doelman Robbin Ruiter, die het geluk had dat het schot op de lat strandde.

Na 31 minuten opende Vitesse de score vanaf de strafschopstip. Verdediger Kai Heerings van Utrecht probeerde een doelpoging van de Arnhemmers in de doelmond te blokkeren en arbiter Pol van Boekel oordeelde dat hij daarbij zijn arm gebruikte en gaf een penalty. Christian Atsu rondde het buitenkansje beheerst af: 1-0.

In de openingsfase van de tweede helft voetbalde Utrecht zich onder de Arnhemse druk vandaan. De uitploeg had in Steve De Ridder zijn gevaarlijkste man. Hij werd na een uur weggestuurd door Cedric van der Gun, die hem met een fraaie steekpass bediende. De Ridder omspeelde daarna doelman Piet Velthuizen, maar zijn schot werd op de lijn gekeerd door Jan-Arie van der Heijden.

Hands
In de 63ste minuut hielp De Ridder Utrecht vanaf de strafschopstip langszij. Van Boekel had het bij deze penalty wel bij het juiste eind, want Guram Kashia maakte in de hoek van het zestienmetergebied hands. Niet lang na de 1-1 liet Vitesse zich weer gelden. Het was Patrick van Aanholt die van twintig meter hard op de paal schoot. In de 74ste minuut kwam Utrecht weer goed weg, want toen mikte Lucas Piazon via het been van Heerings op de paal.

In de slotfase speelde Vitesse nadrukkelijk voor de winst, terwijl Utrecht wel tevreden leek met een punt. Vijf minuten voor tijd brak Mike Havenaar de Utrechtse muur met een harde kopbal na een voorzet van Kelvin Leerdam. Het mooiste had Vitesse voor het laatste bewaard, want in de extra tijd bepaalde Davy Pröpper de eindstand met een prachtige knal op 3-1.

Door de overwinning neemt Vitesse de koppositie over van AZ, dat zondag op bezoek gaat bij Feyenoord. Vitesse heeft na twaalf duels 24 punten, twee meer dan de Alkmaarders. Utrecht is de nummer dertien van de ranglijst.